Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El llogarret

El llogaret

William Faulkner

Publicitat
El llogaret
William Faulkner
Trad. Maria Iniesta
Edicions de 1984
458 pàg. 22,90 € En una entrevista li comenten que, tot i haver-los llegit dos i tres cops, hi ha gent que no entén els seus llibres. Li pregunten què els diria. Ell respon: "Que els llegeixin quatre cops". L'exigència de William Faulkner no és gratuïta: era la que s'aplicava a si mateix. Estava totalment dedicat a la seva professió, obsessionat a fer avançar històries que parlessin de la veritat i del cor dels homes. Cada any rellegia El Quixot, la Bíblia, Dickens, Flaubert, Shakespeare, Dostoievski... S'abeurava a les fonts de la novel·la moderna i va aconseguir inserir-s'hi: va solcar el seu propi món -el comtat de Yoknapatawpha- i va furgar-hi fins al centre de la terra. D'aquell magma creatiu van sortir-ne vint noveŀles, una de les quals aquesta, primera part de la trilogia dels Snopes.
Una família de jornalers miserables, els Snopes, arriben a la petita població rural d'una gran finca, el Revolt del Francès. Els Varner són els amos de la majoria de les terres i dels negocis de la zona. El llibre és el relat de l'ascens dels Snopes, que acabaran apoderant-se del llogaret i dels topants fent servir l'enginy, la perfídia i una infatigable capacitat per introduir-se al moll de l'os dels mecanismes de poder.

Assistim a la construcció d'un petit imperi que, al capdavall, podria ser el país sencer: els totpoderosos Estats Units i els seus ciutadans que poden grimpar com l'escuma gràcies a una ambició sense sostre i unes regles que encara s'estan forjant. El relat de Faulkner, amb eŀlipsis, 'flashbacks', canvis de registre i punt de vista, és la millor manera d'explicar-ho. Un relat objectiu i mastegat, amb pretensions historicistes, no hauria copsat ni una unça de la veritat que trobem aquí a cada plana. Les tergiversacions de l'oralitat, les mentides, els oblits i les digressions aixequen el país i la seva identitat. Així, a llampegades, coneixem grans personatges, com l'esquiu Flem Snopes o l'Eula Warner, la rodanxona lànguida que fa anar els homes de corcoll; vivim històries d'amor tan intenses com la de l'Ike, i, empesos pel torrent d'aquesta prosa envescada, acabem combregant amb assassins, mestres o venedors de màquines de cosir.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat