Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El regate
El regate

El regate

Sérgio Rodrigues

Per Abel Grau
Advertising
Sérgio Rodrigues
Trad. Juan Pablo Villalobos
Anagrama
215 pàg. 17,90 € Una jugada de Pelé obre la novel·la 'El regate', de l'escriptor de Muriaé Sérgio Rodrigues. Amb un toc, el 'crac' dribla el porter uruguaià al Mundial del 70 i sembla a punt de marcar i aconseguir la perfecció estètica. Rodrigues en fa una descripció vibrant, però també regateja el lector, i amb molta traça. Perquè la novel·la no tracta de la mitologia futbolística brasilera (matèria del recent assaig 'Futebol', d'Álex Bellos), sinó que proposa una reflexió sobre el darrer mig segle de la història del Brasil. A la narració, un pare i un fill es retroben després de 20 anys de rancor.

El progenitor és una vella glòria del periodisme que prepara la seva obra final: la tragèdia d'un jugador sobrenatural que havia de ser "més gran que Pelé", símbol de l'ascens i caiguda de tot el país. El fill és un exmúsic frustrat i reconvertit en corrector de llibres d'autoajuda. Reobrint ferides, tots dos revelen la fractura cultural que separa la generació de la dictadura i la que va gaudir del Brasil fulgurant de Copacabana, la bossa nova i el tricampionat dels Pelé, Garrincha i Rivelino.

La novel·la, amb una prosa evocadora, conté un grapat d'agudes intuïcions sobre la sociologia del futbol i la cultura pop (però sense la ironia de 'Fiebre en las gradas'), i tot i que flaqueja en el psicodrama de la venjança familiar, en conjunt ofereix una atractiva faula sobre el Brasil recent.
Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising