Els amors difícils

Els amors difícils

Italo Calvino

Publicitat
Els amors difícils
Italo Calvino
Trad. Teresa Muñoz
Edicions 62
288 pàg. 18,50 € Italo Calvino és un dels grans noms de les lletres italianes del segle XX. Per això és d'agrair que es tradueixi al català l'obra d'un autor que va cultivar registres literaris molt diversos, i que sempre és interessant. Ara, la publicació d''Els amors difícils' ofereix la possibilitat de descobrir la seva narrativa breu.  

Calvino aborda en els quinze relats d''Els amors difícils' temes com la incomunicació en les relacions de parella, la fugacitat dels moments de felicitat o la incidència de la civilització industrial en la vida de les persones. I si bé és cert que el conjunt final és irregular, aquest llibre inclou un grapat d'històries excel·lents.

I és que Calvino demostra ser un minuciós analista del comportament de les persones en un context quotidià. Un magnífic exemple d'aquesta manera de fer és 'L'aventura d'un soldat', el relat que obre el volum, la història d'un jove soldat que seu al costat d'una vídua en el compartiment d'un tren i tempteja les possibilitats de tenir una relació fregant la seva cama i la seva mà contra el cos d'ella amb imperceptibles moviments. Subtilment, Calvino reflecteix la tensió eròtica d'una situació plena d'incertesa, ja que el lector no sap si darrere l'actitud passiva i silenciosa de la dona s'amaga el rebuig o el consentiment.

Aquest talent de Calvino per expressar amb paraules episodis significatius en la rutinària vida de les persones està present en molts dels relats del llibre. Així, en L'aventura d'una esposa, l'autor italià reflecteix la transformació personal d'una dona casada que, després de passar la nit voltant amb un acompanyant, descobreix de matinada en un senzill bar que la seva vida ja no tornarà a ser igual.

A vegades amb ironia i d'altres amb un to més seriós, les històries d''Els amors difícils' reflecteixen els dubtes i anhels d'uns personatges que sovint tenen dificultats per comunicar-se i expressar els seus sentiments, com passa en el nocturn i obsessiu relat L'aventura d'un automobilista. Una metàfora genial del difícil enteniment d'una parella en clau automobilística que sintetitza en unes poques pàgines el gran talent literari d'Italo Calvino.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat