Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right En la pell de l'altre

En la pell de l'altre

Maria Barbal

Per Marià Veloy
Advertising
En la pell de l'altre
Maria Barbal
Columna
350 pàg. 20 € Aquest llibre neix de la fascinació que l'autora va sentir pel cas d'Enric Marco. Aquell aspirant a general de la Rovere va voler-se redimir dels seus treballs en la indústria militar nazi fent-se passar per un supervivent dels camps d'extermini. I davant d'aquest argument tan retorçat, qui més qui menys es va preguntar: quin laberint podrit és el cervell d'aquest tipus?

Per contestar aquesta pregunta, Barbal aixeca un món que no es diferencia del decorat d'un teatre de postguerra. Encarcarat, previsible. I en aquest escenari dibuixa les històries paraŀleles de dues noies als anys 70. La filla de republicans s'enamora d'un guàrdia civil que atresora tots els tòpics de l'Espanya negra; per contra, la filla d'un matrimoni marcat per una malaltia mental troba en el compromís polític la seva manera d'estar en el món. Un cop plantejada aquesta paradoxa ves-com-és-la-vida, l'autora desplega les seves habilitats literàries, i les lliura al lector amb un somriure agradós.

Se n'adonen, oi? Barbal es fa una bona pregunta, però, evitant allò de visceral que ens ofereix la realitat, la contesta amb simetries elegants i paradoxes literàries. I se li escapa la barreja de por i fàstic que produeix un cas com el de Marco. Satisfarà a qui quedi satisfet amb una història raonable, tranquiŀlitzadora.
Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising