Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jamás me verá nadie en un ring

Jamás me verá nadie en un ring

Julià Guillamon

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Jamás me verá nadie en un ring
Julià Guillamon
Editorial Comanegra
284 pàg. 24 €

Pedro Roca sembla un personatge d'Eduardo Mendoza. Pes pesant a la Barcelona dels anys 20 i 30, es va fer popular a la ciutat per la seva ineptitud al ring. Tenia una bona arrencada però no aguantava més d'un assalt; era brutalitat sense tècnica. Segons les cròniques, el públic s'ho passava d'allò més bé contemplant com Roca rebia pallisses. El seu sobrenom de combat era una burla sagnant: l'Uzcudun de Gràcia, en referència al campió basc que va arribar a disputar el títol mundial dels pesos pesants al Madison Square Garden.

Roca va acabar ben sonat, però a la seva manera no va rendir-se. Va reconvertir-se en escriptor de noveŀles matusseres sobre la seva vida. Les venia ell mateix als cafès i en treia prou per pagar el lloguer. 80 anys després d'aquells dies de glòria delirant, el periodista Julià Guillamon reconstrueix la trajectòria de Roca a 'Jamás me verá nadie en un ring', barreja de reportatge, assaig i dietari personal (es ven acompanyat amb una reedició de la primera novel·la de Roca).

Guillamon busseja en la premsa de l'època, consulta testimonis i evoca records familiars. Firma així una crònica deliciosa que rescata la tradició pugilística de la ciutat (el combat d'Uzcudun amb el colós italià Primo Carnera a Montjuïc va reunir 90.000 espectadors) i alhora retrata Roca, boxejador i literat, com una mena de Cravan sense estil, antiheroi de la ciutat dels prodigis
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat