Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La trama matrimonial

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

La trama matrimonial de Jeffrey Eugenides

La trama matrimonial

Jeffrey Eugenides

Per Marià Veloy
Advertising
LA TRAMA MATRIMONIAL
Jeffrey Eugenides
Trad. Emili Olcina
Empúries
512 pàg. 22,90 € M'intriguen els canvis de registre que Eugenides ha fet marca de la casa. Intimitat mòrbida a 'Les verges suïcides', saga familiar amb canvi de sexe inclòs a 'Middlesex', retrat d'una dama postmoderna en aquesta última... Remeno a internet buscant opinions convincents, i -¡oh, sorpresa!- en trobo una. William Deresiewicz, al 'New York Times', defensa que a Eugenides hi ha una unitat temàtica que traspassa les diferències estilístiques. El gran tema -no només del nostre novel·lista, sinó també de la seva generació: Foster Wallace & Franzen Associates-, és la (im)possibilitat de fer-se adult. Segur que necessitaríem un parell de seminaris per matisar aquesta afirmació, però sembla una intuïció del tot vàlida. Sobretot per a 'La trama matrimonial'.

El títol aŀludeix a aquelles heroïnes victorianes que viuen a la recerca d'una consciència adulta que els permeti escollir pretendent. La protagonista d'Eugenides, Madeleine, és una universitària ianqui del 1982 i, tot i que no viu a l'Anglaterra del segle XIX, troba que l'ideal de maduresa victorià li és útil. Li serveix com a antídot davant d'una moda estructuralista molt difícil de comprendre, i sembla una bona manera d'entendre per què la tempten dos nois tan diferents. L'un és un tipus brillant i obscur com un text de Derrida; l'altre prou ingenu i tortuós com per interessar-se per les religions. No és que no tingui esculls. Les disquisicions literàries faran enrere els detractors de Barthes. Però formen part de la recompensa. Una experiència estètica de primer ordre. -Marià Veloy
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising