Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La utilitat de l'inútil

Nuccio Ordine

Publicitat
La utilitat de l'inútil
Nuccio Ordine
Trad. Jordi Bayod
Quaderns Crema
168 pàg. 9,50 € Vivim en un món tan materialista que sembla que qualsevol coneixement que no tingui una utilitat pràctica o no comporti algun benefici immediat no serveix gairebé per a res. Per sort, llibres tan necessaris com 'La utilitat de l'inútil', del professor universitari italià Nuccio Ordine, desmenteixen aquesta visió tan utilitarista de l'existència.
Ordine demostra al llarg d'aquest instructiu llibre que són justament aquells sabers que la majoria considera inútils els que ens enriqueixen intel·lectualment i ens fan més humans. Per sustentar els seus arguments, recorre a cites i fragments d'obres de grans escriptors i pensadors de la història de la humanitat. Com Aristòtil, Dante, Shakespeare, Montaigne i Baudelaire. Però no cal espantar-se. Aquest no és un assaig àrid sinó un llibre que, sense deixar de ser rigorós i estar ben documentat, té una clara voluntat didàctica i transmet un missatge molt clar.
I és que Nuccio Ordine defensa en el seu manifest la necessitat d'un saber desinteressat que ens ajudi a ser més savis i tolerants i no es regeixi exclusivament per la lògica del benefici econòmic. A diferència del que passa en el món acadèmic actual, un àmbit que el professor italià coneix molt bé i amb el qual es mostra molt crític.
No cal ser ingenus. Ja sabem que viure al marge d'aquest món materialista és una tasca gairebé impossible. Però si alguna cosa demostra aquest lúcid assaig és que gaudir d'una bona obra literària, ensenyar per pura vocació o dur a terme una investigació desinteressada potser no enriquirà ningú, però farà que el nostre món sigui una mica millor.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat