Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Les dones de la Principal

Les dones de la Principal

Lluís Llach

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Les dones de la Principal
Lluís Llach
Empúries
395 pàg. 20 € Dos anys després de 'Memòria d'uns ulls pintats', Lluís Llach torna amb una novel·la centrada en una investigació escapçada per la guerra, marcada per un cadàver ensacat amb els testicles trinxats i per un enigma sense resoldre: per què, quan l'últim senyor Roderich mor, qui hereta és la seva filla i no el primogènit? Som a Pons, a la comarca vinatera de l'Abadia, en un casalot colossal, la Principal.

La primera part passa l'any 1940, el primer del nou règim, en un temps de mascles poderosos i dones sotmeses. L'Úrsula, vella majordoma de la casa amb privilegis (no ha d'anar a missa), s'asseu al balancí del difunt senyor i recorda tota la nissaga (la Vella astuta i fatxa, l'infidel enjogassat del senyor Andreu, el bibliòfil pianista Narcís Magí) i l'arribada de la fiŀloxera en un "relat desajustat" per voluntat de la pròpia conarradora, amant de les rondalles i les mitges veritats. En Llorenç, jove capatàs de la casa i fill de la cuinera del casalot, és molt més que un testimoni: és, en realitat, el gran narrador del llibre.

Les enraonies que fan metàstasi, acceptar el que Déu disposa, les rues improvisades, les jaculatòries de retrets i la mala bava típica d'un poble menut s'inflen amb l'arribada de l'inspector de policia Lluís Recader a la Principal amb una llibreta intitulada 'El crimen de la Principal'. Quan la filla de la Vella, Maria Magí, crema la cadira amb què passegen les de la Principal com reines entronitzades, i sega les vinyes per plantar avellanes, el món es transforma.

A la segona part som al 2001, amb la néta Maria, que refunda el celler Costa, sense les cadenes de la tradició, ni els grillons de la religió i de la moral. La Maria és independent, feminista, solitària, llesta, moderna i lliure. Llach és humor, domina l'idioma i el deix gironí, encadena trames, afina els registres, enfila , dribla els girs narratius i conta la història del vi. Els mossens oficien la missa mal-lletosos (gran mot llachià) i Maria Roderich, Maria Magí i Maria Costa, les dones de la Principal, aprenen ben d'hora l'exercici del poder. Esventrar la terra, fer que els punyals volin baixos, al so d'un piano que imposa. La carn vol carn i el vi fa sang.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat