Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right L'escombra del sistema

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

L'escombra del sistema

L'escombra del sistema

David Foster Wallace

Per Marià Veloy
Advertising
L'escombra del sistema
David Foster Wallace
Trad. Ferran Ràfols Gesa
Ed. Periscopi
595 pàg. 19,90 € Avui tots coneixem DFW. És l'escriptor que es feia fotografiar amb un mocador al cap (mig d'Agassi, mig de pirata), i va renunciar a la medicació que l'allunyava de les tendències suïcides per poder seguir escrivint. El resultat va ser una mort prematura, però també l'obra més important de la seva generació (la Viquipèdia diria: "Falta confirmació", però feu-me cas, ho és). Sobretot a 'La broma infinita', però també a 'El rey pálido' o 'Entrevistas con gente repulsiva', entre d'altres, va construir un estil que en mans d'un imitador pot resultar insuportable. Porta fins a les últimes conseqüències la idea d'una literatura autoconscient seguint Pynchon, seguint Nabokov. Escull mons, temàtiques i personatges que se situen a la frontera entre allò grotesc i allò colpidor; i té una mirada que, com un filaberquí, s'atura en un punt i gira sobre si mateixa, incidint fins a l'extenuació sintàctica, analítica i sentimental.

Ara tots coneixem DFW, però fins avui no sabíem com era DFW abans de ser DFW, quan només tenia 21 anys i ja havia escrit 'L'escombra del sistema'. I ara que podem llegir aquesta novel·la precoç, esbojarrada i meravellosa, descobrim que era molt més DFW del que podíem suposar. Perquè té tot allò que ens el fa estimar. Personatges extrems com les dues Leonors (la besnéta telefonista i la besàvia alumna de Wittgenstein), històries desastroses o diàlegs que semblen sorgits d'una col·laboració entre els Monty Python i Haneke... Molt més que una lectura 'just-for-fans'; una novel·la brillant.
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising