Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Manuel Vilas
©Columna Villaroya

Manuel Vilas ens fa un regal lluminós

L'autor de 'Los inmortales' publica una novel·la amb molt de sexe

Publicitat
A les 'Novel·les exemplars', Miguel de Cervantes ens explicava que el mite de les bruixes voladores venia de l'afició que algunes dones de pagès tenien a masturbar-se amb el pal d'una escombra. A Manuel Vilas sempre li ha tirat la literatura cervantina. "És l'origen del dubte sobre la realitat", em diu. A 'Los inmortales' va fer una glossa iconoclasta i passada de voltes del Quixot, amb cameos d'il·lustres personatges com Robespierre, l'arcàngel Gabriel, Elvis Presley i el rei Joan Carles. Pura teca. I en el seu últim llibre, 'El luminoso regalo', hi ha una pèrfida bruixa. Una de rossa, per cert. Es diu Ester, té tendències sexuals diabòliques i obra amb l'ajuda d'un psiquiatra que és la viva imatge de Llucifer.

El mal. Aquest és el tema d''El luminoso regalo'. El mal i la luxúria. "No m'estranya que a Lars von Trier li hagi donat per fer una pel·lícula pornogràfica -etziba Vilas-. L'erotisme en estat pur és la gran assignatura pendent de la cultura occidental". El que ell entén per "estat pur" pot ser una autèntica carnisseria, un coit que va més enllà dels òrgans disposats a tal efecte i arriba fins a ronyons, fetge, budells i altres regions de l'anatomia que mai abans havien aixecat la libido a un mortal. Per això saber que el gran referent d''El luminoso regalo' és 'Cims borrascosos' produeix, si més no, perplexitat. "No és tan estrany -corregeix-. Heathcliff és un dimoni malèvol i obsessiu que sobreviu només gràcies al record de Catherine".

El protagonista no és la bruixa Ester, sinó el seu amant, Víctor Dylan, una mena de Michael Fassbender a 'Shame' addicte al sexe més corrosiu, amb una terrible fixació per saber quin significat amaga el monòlit de '2001. Una odissea a l'espai'. "Li vaig posar Dylan perquè em va fer gràcia el títol de l'última novel·la de Vila-Matas, 'Aire de Dylan' -explica-. I també perquè Bob Dylan és un dels símbols de la revolució sexual dels 60. Em semblava un cognom divertit i provocador". De fet, com tota la novel·la, un adrenalínic artefacte que combina 'Les flors del mal' amb 'The wicker man', Charlotte Gainsbourg, Emily Brontë i la idea del temps segons sant Agustí. I els criats de 'La Celestina' sortint en plena nit a comprar condons. Si Lacan aixequés el cap, n'estaria molt orgullós. EL LUMINOSO REGALO
Manuel Vilas
Alfaguara
250 pàg., 18,50 €
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat