Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Poesia 1947-1956

Joan Perucho

Publicitat
Poesia 1947-1956
Joan Perucho
Meteora
152 pàg. 16 € En coneixem la narrativa, però el Perucho de 'Les històries naturals' va escriure: "Sempre ho he dit: jo sóc poeta", i aquest llibre ho demostra. Deu anys després de la seva mort, en recupera els versos inicials, aquells que el van fer pont entre universos: en les seves paraules, un "mèdium".

Format per 'Sota la sang' (1947), 'Aurora per vosaltres' (1951), 'El mèdium' (1954) i 'El país de les meravelles' (1956), aquest llibre editat per Jordi Cervera fa justícia. Els versos iniciàtics de Perucho no són novells: art i bellesa, ja madurs, el sobreviuen.

excepte potser el jutge, neix d'aquests versos. Defugen l'evidència, exploren l'oníric, juguen a ser erudits entre miralls. Íntims, elegíacs, a cada pas més misteriosos, aquests 71 poemes són, diu bé Cervera, "l'essència, el nucli, l'ànima" del segell de l'autor. Sorprenen els temes, personals, a voltes mitològics, sovint del territori: Taüll, Tarraco, Tossa, Lleida, Gandesa, Barcelona... Molts dedicats a pintors, aquests primers poemes són alegres, parlen d'amants, es meravellen. I tot i això, la mort hi sura.

Pertanyent a un projecte de Cervera per a la col·lecció Mitilene de Meteora, la recuperació de Perucho, sumada a la de Bartra, inicia un camí per reviure els clàssics de la poesia catalana del XX. Celebrem-ho en vers peruchià: "devotament honora / una llàgrima el risc".
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat