Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Quadern de notes

Quaderns de notes

Georg C. Lichtenberg

Publicitat
QUADERNS DE NOTES
Georg C. Lichtenberg
Trad. Amadeu Viana
Ela geminada
320 pàg. 21 € Deia Lichtenberg que tots som genials almenys un cop a l'any. A tothom li ve al cap de tant en tant una reflexió o una ocurrència memorable. Si algú reunís totes les que acumula una persona qualsevol al llarg de la vida -argumentava el pensador- faria un bon llibre. Naturalment, si recollim les d'una inteŀligència extraordinària, el llibre serà del tot excepcional. Aquest és el cas de 'Quaderns de notes', de G. C. Lichtenberg (1742-1799), físic i matemàtic, considerat pare de l'aforisme a Alemanya.
Lichtenberg va començar a escriure aquests quaderns als 22 anys, com un inventari privat. Hi anotava, sense cap ordre, tot el que li venia al cap: anècdotes, pensaments, metàfores, paradoxes, acudits, autoretrats, sàtires i aforismes. De les prop de 1.500 pàgines d'anotacions ara en podem llegir una antologia traduïda al català per Amadeu Viana, de l'editorial Ela Geminada. Són com llampecs d'enginy que posen en qüestió les veritats establertes ("El benestar de molts països es decideix per majoria de vots, malgrat que tothom reconeix que hi ha més gent dolenta que bona").
Entre d'altres bèsties negres personals, arremet contra les trampes del llenguatge, l'erudició improductiva ("hi ha gent que llegeix per no haver de pensar"), els sistemes filosòfics (salva Kant i Spinoza) i la religió ("Déu creà l'home a imatge seua, això vol dir segurament que l'home creà Déu segons la seua"). Curiós, analític i polemista, Lichtenberg sempre presenta arguments esmolats. Feu la prova: obriu el llibre per qualsevol pàgina. Sempre trobareu un enginyós desafiament a raonar amb independència.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat