També això passarà
Milena Busquets
Amsterdam
176 pàg. 16,90 €
Poc després del funeral, la Blanca decideix passar uns dies a la casa familiar d'estiueig a Cadaqués, on és enterrada la mare. S'emporta els dos fills, els dos exmarits, dues amigues (amb les corresponents parelles) i la noia del servei. Més un amant ocasional. En aquest ambient tan François Ozon, la Blanca inicia una introspecció que alterna el record de la iŀlustre progenitora amb reflexions més o menys convincents sobre la infància, la maternitat, els homes, la felicitat, l'amor i la mort. "El contrari de la mort no és la vida, sinó el sexe". 'Sexual healing', que diria Marvin Gaye. I quan no hi ha sexe, s'empara en la seva segona gran afició: comprar roba.
El dol per la pèrdua té escenes commovedores, sobretot en els pitjors moments de la malaltia materna, però la narració flaqueja, per redundant, en la quotidianitat estiuenca a Cadaqués, on l'hedonisme i el flirteig semblen les constants vitals. La figura de la gran editora sobrevola com una presència totèmica, compendi de la mitificada Gauche Divine, aquella burgesia bohèmia, culta i adinerada, de sexualitat desinhibida, que va viure amb comoditat entre la misèria moral del franquisme. Més que no pas amor-odi, sembla que entre mare i filla hi havia una estima distant ("Mai no vam ser amigues").
La narració també té l'interès d'oferir una ullada (complaent) a un món barceloní de classe alta amb certes inquietuds culturals, de promiscuïtat civilitzada, drogues toves i grans segones residències amb barca i servei. Un relat a cor obert sobre la pèrdua, i també una nova capa de vernís sobre la llegenda de la Gauche Divine.