Time Out a la teva bĂşstia d'entrada

Cerca
ZeroZeroZero

ZeroZeroZero

Roberto Saviano

Publicitat
ZeroZeroZero
Roberto Saviano
Trad. Pau Vidal
Empúries
458 pàg. 22,90 € Potser sí que és una mica pompós, però no gens exagerat, afirmar que Saviano representa el model d'escriptor compromès de la nostra generació. I el representa no perquè visqui sota una constant amenaça ("m'he arruïnat la vida", confessava no fa gaire en una entrevista), sinó perquè ha fet del "jo acuso" el 'leitmotiv' de la seva escriptura. A 'Gomorra', el llibre amb què es va guanyar l'atenció dels mitjans i de les pistoles de la màfia, denunciava com funciona la Camorra. En mostrava l'entramat econòmic i polític i les conseqüències socials i morals. A 'ZeroZeroZero' fa un retrat-denúncia molt semblant, però amplia l'objectiu: ja no es limita a Itàlia, sinó que abraça tot el món.

L'element que li permet dibuixar un mapa global és la cocaïna. Aquesta droga es consumeix en grans quantitats -als cinc continents, en tots els estrats socials, a qualsevol edat-, i està tan estesa que, qui més qui menys, és conscient dels seus efectes vigoritzants i els seus defectes devastadors (vegeu Maradona). Però, ¿algú coneix tot el que amaga aquesta pols blanca? Això és el que Saviano ens mostra. Ens fa entendre què van significar narcotraficants mítics com Pablo Escobar, fa un resum portàtil de la guerra entre càrtels que avui dessagna Mèxic, ens explica com un petit empresari arriba a convertir-se en un infiltrat a la Camorra, ens fa entrar dins del cap d'un camell, recorda l'addicció que genera el poder, assenyala el paper de magatzem que hi té la devastada Àfrica, descriu les sensacions d'algú que creua l'Atlàntic amb cocaïna als intestins... Fins i tot hi cap un poema amb els diferents noms que rep la droga arreu del món.

La prosa avança a galop, com un cavall decidit a recórrer tots els camins. Aquesta voluntat exhaustiva li permet recollir històries d'una potència èpica, impactants i a voltes emotives. És veritat que alguns passatges resulten tan aclaparadors que perden eficàcia, però és un defecte menor. 'ZeroZeroZero' fa honor a la fama d'escriptor compromès de l'autor: ens mostra els fils que mou la coca, i ens adverteix de com estan presents en el nostre dia a dia. Saviano ens implica, Saviano acusa.
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat