Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Font Màgica de Montjuïc

  • Llocs d'interès
  • Sants - Montjuïc
Font Magica de Montju
© Elan Fleisher / Time Out
Publicitat

Time Out diu

La Font Màgica és una mena de pòrtic d’entrada a la muntanya de Montjuïc, pulmó de Barcelona i alhora zona farcida d’espais de cultura i d’història

Montjuïc és una reserva de natura i aire pur de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’hi poden trobar algunes de les zones verdes més atractives de la ciutat, com els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, i també museus i altres espais culturals de primer nivell: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Teatre Lliure, el Jardí Botànic Històric… La Font Màgica de Montjuïc serveix com una mena de transició entre la ciutat dels negocis que atreu la Fira de Barcelona i aquesta altra metròpoli de cultura en proximitat amb la naturalesa.

La Font Màgica de Montjuïc és un espai de festa i de bellesa vinculat a moments rellevants de la història de la ciutat. Per motius com aquest, assistir a un dels espectacles d’aigua, llum i so que s’hi celebren és una de les coses que has de fer si passes per la ciutat. Especialment, si es tracta del piromusical amb què conclou la festa major de la ciutat, la Mercè.

Una història de casualitats i adversitats

La Font Màgica és una de les darreres obres que es van fer al recinte de l'Exposició Universal que Barcelona va acollir l'any 1929. Va néixer per una sèrie de casualitats. La instauració d’una dictadura militar a Espanya va comportar la destrucció de ‘Quatre Columnes’, un monument patriòtic concebut per Josep Puig i Cadafalch que va ser reconstruït l’any 2010. Això va deixar un buit que va empènyer els responsables de l’exposició a buscar una altra construcció que donés personalitat a la zona. Carles Buïgas, aleshores un jove enginyer, va idear un nou tipus de font brollador on l'element artístic són les formes canviants de l'aigua.

Aquest només va ser l’inici d’una història accidentada. El mateix projecte de font va generar debats encesos. La Guerra Civil i la mala situació econòmica (derivada de l’enfrontament militar i estès al llarg d’una llarga postguerra) van accelerar el deteriorament d’una instal·lació amb alguns components concebuts per tenir un ús efímer. El mateix Buïgas va participar en uns treballs de restauració duts a terme durant la dècada dels cinquanta del segle passat.

De l’Exposició Universal als Jocs Olímpics de Barcelona

La celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 va impulsar una nova onada d’intervencions provisionals que van possibilitar que la font estigués activa durant el certamen. Una avaria en els immediatament posteriors Jocs Paralímpics, però, va evidenciar la necessitat de reformes més profundes que tingut lloc al llarg de les dècades posteriors. Les successives restauracions també han estat acompanyades de canvis estructurals i operatius que han potenciat la sostenibilitat ecològica de la instal·lació, tant en l’àmbit de l'eficiència energètica com en l’ús de l’aigua.

Foc, aigua, llum i música a la Muntanya Màgica

El gran esdeveniment anual que té lloc a la font és el piromusical de la Mercè, on els focs artificials, la música, l’aigua i la llum s’uneixen en un sol esdeveniment que tanca la festa major de Barcelona. El resultat se sol contemplar des d’algunes zones privilegiades, com les proximitats de la mateixa Font Màgica o diversos miradors de la ciutat. Cloenda de la festa major a banda, a la instal·lació tenen lloc espectacles nocturns de música i color al llarg de l’any (si la sequera i les reparacions ho permeten). Es poden consultar els horaris i el calendari d’activitats al seu lloc web.

Com arribar a la Font Màgica de Montjuïc?

Es pot accedir a la Font Màgica de Montjuïc a través de diverses opcions de transport públic. La instal·lació està situada a prop de la plaça Espanya, en una zona preparada per absorbir un trànsit intens de persones i vehicles: l’estació Espanya és un node de comunicació per on passen les línies 1 i 3 de metro, a més dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. També podem dirigir-nos a la font a través de diferents línies d’autobús o del Bus Turístic.

Escrit per
Ignasi Franch

Detalls

Adreça
Av. Maria Cristina
Sants-Montjuïc
Barcelona
08014
Contacte
Veure Web
010
Transport
Espanya (M: L1-L3-FGC)
Preu
Accés lliure
Horaris
Consultar lloc web
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà