Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Jardí Botànic Històric

 • Llocs d'interès
 • Sants - Montjuïc
 • preu 0 de 4
 1. Jardí Botànic Històric
  © Maria DiasJardí Botànic Històric
 2. Jardí Botànic Històric de Barcelona
  Foto: irbarcelona
 3. Jardí Botànic Històric
  © Maria DiasJardí Botànic Històric
 4. Jardí Botànic Històric de Barcelona
  Foto: irbarcelona
Publicitat

Time Out diu

El Jardí Botànic Històric de Barcelona s'amaga a la muntanya de Montjuïc i es presenta com un típic jardí anglès amb plantes de tot el món

Com en altres racons de Montjuïc, un antic planter recuperat és l'origen d'un verger singular. Enfonsat a la muntanya ens sorprèn un típic jardí anglès, un dels pocs exemples de la ciutat, apoteosi del romanticisme on la natura s'escampa de manera aparentment salvatge i els arbres creixen fins a tapar el pas del sol. Les plantes exòtiques abundants ens indiquen l'origen científic del recinte. El gegantí freixe de set dècades us deixarà bocabadats, sens dubte, un dels jardins amb més encant de la ciutat.

Tot i que va estar tancat al públic gairebé vint anys, del 1986 al 2003, per problemes d'estabilitat a les parets, quatre anys més tard es va inaugurar el nou Jardí Botànic de Barcelona, que també és a Montjuïc i val la pena visitar. En voleu més? A l'altra banda del parc hi ha una masia típica envoltada d'horts, una granja que treballen voluntaris i on s'organitzen activitats per als tots públics.

Horaris

El Jardí Botànic Històric és obert cada dia, tot i que l'horari canvia segons el mes de l'any. Novembre, desembre i gener obre de 10 a 17 h. Al febrer i març, de 10 a 18 h. A l'abril, maig, setembre i octubre de 10 a 19 h. I al juny, juliol i agost de 10 a 20 h. A més, l'entrada és completament gratuïta tot l'any i apta per a tots els públics, fet que el converteix en un dels llocs ideals per fer un pla en família.

Espècies de climes freds

Tot i que el jardí pot presumir de tenir una gran i espectacular varietat d'espècies, les que destaquen més són les de caràcter eurosiberià, és a dir, les de climes més freds. Com que és un lloc enclotat en una muntanya, fa que l'aire fred s'acumuli a baix i les temperatures a prop del terra siguin fins a quatre graus inferiors a les de la part superior. Aquesta circumstància facilita el creixement i el desenvolupament d'aquest tipus d'espècies.

Col·leccions

A més de les espècies de climes més freds, el jardí acull plantes procedents de tot el món, així com els arbres més alts que es poden veure a Barcelona. La seva funció va més enllà de ser només un espai de protecció per a la vegetació, si no que el Jardí Botànic Històric també està implicat en tasques de recerca i conservació, com ara la de recuperació de l'espècie lisimàquia menorquina. Aquesta planta va desaparèixer de Menorca, el seu hàbitat natural, i, gràcies als exemplars del jardí, es va poder reintroduir a l'illa en 1954. Actualment, entre les seves col·leccions es troben: les Plantes de Catalunya, la Col·lecció de plantes de les Illes Balears, la Col·lecció de plantes dels Pirineus i les Plantes Medicinals.

Què amaga a dins?

A banda de poder gaudir de la seva extensa col·lecció, dins del jardí s'hi amaguen petites relíquies que formen part de la història de la ciutat. En primer lloc, una petita cascada us sorprendrà mentre passegeu, on us podreu asseure a relaxar-vos amb el so de l'aigua al Sot de l'Estany. A la mateixa zona, també podreu veure una típica Masia Catalana que és fins i tot més antiga que el mateix jardí i que compta amb un hort ecològic que preserva i promou el cultiu d'algunes de les hortalisses típiques de Catalunya. L'espai inclou també un jardí sensorial on les plantes ofereixen, d'una manera o altra, qualsevol mena de reacció sensorial.

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez

Detalls

Adreça
Av. dels Montanyans, 26
Barcelona
08038
Transport
Plaça Espanya (M: L1, L3; FGC); Funicular
Preu
Gratis
Horaris
Novembre, desembre i gener, de 10 a 17 h. Febrer i març, de 10 a 18 h. Abril, maig, setembre i octubre, de 10 a 19 h. Juny, juliol i agost, de 10 a 20 h.
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà