Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
DO Empordà @Agència Catalana de Turisme
DO Empordà @Agència Catalana de Turisme

Mel, embotit, vi i ratafia: 4 aventures enogastronòmiques per assaborir el nord de Catalunya

Us proposem seguir els trams 3, 4 i 5 del Grand Tour de Catalunya per gaudir de la riquesa dels productes alimentaris del país, una sèrie de destinacions marcades per la contundència i la dolçor. Descobriu-les!

Time Out en col·laboració amb Agència Catalana de Turisme
Publicitat

Cada cop hi ha més gent que busca combinar les vacances i la gastronomia, el viatge i la descoberta de nous sabors fascinants, plats tan elegants com imaginatius i una bona oferta de vins. El turisme enogastronòmic està de moda, i el nord de Catalunya –tot el que comprèn la franja que puja des de Lleida fins als Pirineus de Catalunya, i que baixa des de l’Empordà fins a Barcelona– és una destinació ideal per fer rutes que combinin cultura, natura i bons productes de la terra i del mar. Si aquesta proposta us atrau, llavors la millor opció és seguir els trams del Grand Tour de Catalunya, ja sigui en la seva integritat –es pot fer en tres setmanes, un pla ideal per unes vacances generoses que us permetin conèixer el país de pam a pam– o en etapes selectes com algunes insertes en els Trams 3, 4 i 5, que són dels que us parlarem a continuació.

Quina seria la ruta? Començant a la plana de Lleida, el Tram 3 del Grand Tour de Catalunya us aproparà als Pirineus de Catalunya, una terra fèrtil i adequada per productes com els bolets, la mel i els formatges. Un cop s’arriba a la Vall d’Aran i a la Seu d’Urgell, podem continuar amb el Tram 4 pel contorn de la muntanya travessant terres volcàniques i pobles medievals fins culminar la destinació a l’Empordà, on l’altitud es troba amb el mar, i podreu gaudir de la combinació imbatible entre bons vins i els millors productes del mar. El Tram 5 passa per Girona, continua per la plana de Vic –la terra promesa de l’embotit– i culmina a Barcelona, passant pel Maresme: novament amb les delícies del mar molt a prop.

El Grand Tour de Catalunya és una experiència molt més variada i completa que proposa rutes on podreu trobar tota mena d’atraccions, monuments i estímuls: museus, paisatges imponents, miradors, un recorregut que us apropa a la història i la varietat cultural de Catalunya en tota la seva complexitat. Però un dels seus punts forts és que tot això es pot fer simultàniament amb visites a cellers, restaurants o tallers d’artesania on es treballen matèries primeres de gran qualitat facilitat la descoberta o la degustació de productes que marquen la nostra excel·lència enogastronòmica. Si us animeu, podeu definir la vostra ruta a mida en el següent enllaç, o demanar a una agència de viatges especialitzada que us disseny un recorregut acord amb les vostres necessitats. Per decidir com fer una ruta i quina escollir, us volem donar alguns consells. Preparats?

La ruta dolça: fruita, mel i postres per trobar la felicitat
Prats de Cadí © Agència Catalana de Turisme

1. La ruta dolça: fruita, mel i postres per trobar la felicitat

El començament del Tram 3 del Grand Tour de Catalunya és particularment dolç. Un dels productes estrella de Lleida és la seva fruita, i més concretament les seves peres amb denominació d’origen. Aquest és un bon punt de partida per resseguir el contorn nord de Catalunya a la cerca d’altres fruites saboroses i productes caracteritzats pel seu sabor sucrós. Per exemple, molt a prop de Lleida, a Mont-Rebei, trobareu Apiferro, una factoria de mel on, a més de poder visitar les instal·lacions i observar el treball de les abelles, podreu fer tasts d’un dels productes més exquisits de la zona. La següent part del camí, el tram 4, recorre bona part dels Pirineus de Catalunya, i allà també hi ha sorpreses: a Castellar de n’Hug, al Berguedà, es fan uns croissants d’una mida inversemblant i un sabor exquisit, i a Camprodon podreu comprar les galetes típiques de la localitat que seran una tria excel·lent per picar durant el camí o regalar quan torneu.

La mel també és important a l’Empordà: aquesta és una zona amb molta apicultura, i es poden fer visites guiades per conèixer alguns ruscs de la zona i veure com els apicultors treballen amb les abelles per obtenir un producte de màxima qualitat. I ja en el Tram 5, a la part de Girona, no deixeu passar les pomes de denominació d’origen o algunes de les postres més populars de la ciutat: la seva rebosteria creativa –el xuxo de crema és inexcusable– o els gelats de fantasia que ha creat l’equip del Celler de Can Roca, i que podreu trobar al centre de la ciutat.

Els licors: l’imperi de la ratafia i una segona ruta del vi
DO Costers del Segre @Agència Catalana de Turisme

2. Els licors: l’imperi de la ratafia i una segona ruta del vi

Si heu fet o planificat els trams 1 i 2 del Grand Tour de Catalunya, ja sabreu que aquesta és una ruta on el vi és un dels productes protagonistes. Però, què passa amb el nord? Evidentment també hi ha vi, i d’un nivell altíssim, i alhora ens trobarem amb uns licors diferents exclusius de la zona. El primer contacte, per exemple, podria ser amb la ratafia, un licor casolà que, a la zona de Lleida, es porta fent des de fa moltes generacions. Una visita recomanable seria a la fàbrica Licors Portet, a La Pobla de Segur, on a més de conèixer els secrets de la ratafia, se us convidarà a fer diversos tasts de les varietats del producte. I sent a Lleida, no cal deixar passar els vins del celler de Castell d’Encús.

Arribem a l’Empordà, on es troba una D.O. prestigiosa, amb molta història, i podreu visitar molts cellers, amb molta varietat, tant els gestionats pels monestirs com els més mundans del Port de la Selva. Quan comencem a baixar, una aturada interessant seria al Celler Brugarol, a Palamós, que a més de fer un vi exquisit ofereix una arquitectura moderna enlluernadora, que ha merescut el prestigiós premi internacional Pritzker. I com aquesta pot ser una ruta circular, la podeu tancar amb més vi –les experiències enoturístiques de la costa, amb les D.O. Alella, ja de camí cap a Barcelona– i amb més ratafia, amb una visita a la fàbrica Bosch, molt a prop de Vic, una de les més antigues i prestigioses de Catalunya.

Delícies contundents: formatges i embotits
Fira Agrària de la Tardor, Sort © Agència Catalana de Turisme

3. Delícies contundents: formatges i embotits

Si us agraden els embotits i els formatges, i penseu que són un complement ideal en esmorzars, berenars o per donar-vos un plaer puntual durant el dia –sempre entra bé una mica de fuet, no?–, aquesta és una ruta ideal, gràcies a l’abundància de la ramaderia en les zones altes del país. El punt d’inici, a Lleida, és ric en productes tradicionals de molt prestigi i acceptació, però la cosa millora de manera exponencial a mida que entrem en els Pirineus de Catalunya. El formatge de pastor és un producte que trobareu en abundància a tot arreu, i també tota mena de formatges artesans fets amb paciència i cura, i que han merescut molts premis internacionals gràcies a la seva qualitat inqüestionable. En particular, us trobareu sobretot amb l’únic formatge de Catalunya que té una D.O. protegida, el de la Seu d’Urgell. Un cop enceteu el Tram 4, una parada obligatòria ha de ser Olot, on es produeixen molt bons embotits, i ja en el Tram 5, evidentment, heu de passar per Vic i les seves rodalies, una de les principals joies de la corona de l’embotit català –fuet i llonganissa, més concretament–, i que podreu comprar a molts comerços o al mercat setmanal que mostra la varietat i riquesa de la zona.

El plaer absolut: tresors del mar i cuina de mercat
Gambes de Palamós © Agència Catalana de Turisme

4. El plaer absolut: tresors del mar i cuina de mercat

La cuina tradicional, amb un toc modern o respectant les receptes antigues, conforma la quarta aventura d’aquests trams del viatge. Fins ara hem parlat de productes concrets –vi, formatge, embotit–, però n’hi ha d’altres, com les carns, els bolets, el peix i el marisc, que senten millor cuinats en bons plats amb un toc delicat i un sabor irrepetible. Aquesta experiència arriba a un punt d’excel·lència en plens Pirineus de Catalunya, on es practica una gastronomia contundent com el Trinxat de Cerdanya, o altres menjars fets a base de bolets i carn de vedella ecològica, com la que podreu gaudir a la Vall de Boí, o també a la Val d’Aran, on el plat més característic és la sopa coneguda com ‘ohla aranesa’. Si continuem la ruta, la següent destinació ha de ser el Berguedà, on la base de la cuina tradicional són els pèsols negres, la cansalada, la patata i la botifarra, tot produït a la terra, amb aquest toc exclusiu de la gastronomia de Km. 0., una proposta que també trobareu en Ripoll i Olot.

Un cop encetem el Tram 5, el protagonista canvia, i passa a ser el mar. Què podem dir de l’Empordà? Allà tenim marisc i peix d’un prestigi immillorable, en particular productes com les anxoves de L’Escala, que no només podrem tastar, sinó també visitar a les piscifactories de la localitat. No deixeu de visitar el Museu de l’Anxova i de la Sal! La cuina marinera de Palamós tampoc cal deixar-la passar –seria un pecat no tastar l’arròs amb gambes, i si pot ser una barca, navegant, encara millor–, i serà també l’atracció principal del final del viatge, ja que la cuina de mercat és un dels grans atractius gastronòmics del Maresme i de Barcelona. Barcelona té molts atractius, i la seva cuina –basada en la tradició, i elevada per l’experimentació– està considerada com una de les millors del món.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat