Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Comprar a granel a Barcelona

Comprar a granel a Barcelona

Redescobriu les botigues d'aliments a pes, font de menjar saborós, qualitat a bon preu i sovint escenari d'un costumisme impagable

casa perris
Per Ricard Martín |
Advertising

Comprar a pes torna a estar de moda. Les clàssiques botigues d'alimentació a granel que molts donàveu per mortes estan en un gran moment de forma, i ofereixen una selecció immillorable de llegums, fruits secs, arrossos, cereals, olives, cafè, te... Repassem els locals de la ciutat on us hi sentireu a gust comprant amb cistell!

Jaime J. Renobell

El senyor Renobell no té cap dubte: “Els qui ens dediquem a això estem de moda”. Sigui per motiu de salut o estalvi –la crisi ha fet tornar els plats de cullera amb força–, aquest empori fundat el 1945 és ple com un ou. El seu fort són els llegums secs, farines i cereals –tota una paret de flocs per esmorzar!– però tenen quasi 2.000 referències que abasten mel, llaminadures i espècies. Podreu triar entre 23 menes de mongetes. O nou varietats de llenties!

Botigues, Botiga de queviures

Casa Perris

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Abans de triar, poseu-vos al centre d’aquesta graneria i oloreu a fons: us acaronen les aromes de varietats de llegums recuperades –feu-vos el gurmet amb la del genoll de Crist, finíssima, amb doble florejat– i dels fruits secs que ells mateixos torren. Els farinòmans hi trobaran fins a 40 menes de farina, bé sigui per a pa, pasta, pizza o brioixeria. En tot el producte envasat s’indica la distància entre botiga i productor.

Advertising

La Conca

Sens cap dubte, els mestres del llegum cuit són a aquesta parada del mercat de Santaló. Un producte que, segons Elvira Pérez, tercera generació d’una casa fundada el 1932, mereix més respecte: “El llegum de cocció ràpida no té ni substància ni intensitat”. Al seu obrador, hi couen, artesanalment –i amb un punt immillorable–, delícies com els cigrons de Sillano, forts, intensos, o mongetes planxades de Lleó. L’empedrat pot ser bo o asèptic, tot depèn del tractament del llegum.

Al gra

Som davant d’una mena d’impol·luta graneria 'hipster'. Esteban Celentano explica que el seu modern aspecte, barreja de parquet i sacs d’arpillera, no és del tot deliberat, sinó “el resultat de copiar les botigues artesanals i actualitzar-lo amb les demandes de Sanitat”. Tenen unes 400 referències que inclouen llegums secs, arrossos, galetes, fruits secs, cereals deshidratats, pasta, mel i espècies i un públic gracienc que aglutina iaies del mercat proper i jovent.

Advertising
Botigues

Graneria Sala

icon-location-pin Gràcia

Si no fos al bell mig de travessera de Gràcia, semblaria que entrem dins d’un estable. Fundada el 1885, el Deú vos guard de l’encarregat és que “allò que no ve empaquetat és de més qualitat”. Disposen de qualsevol llegum sec que se us pugui passar pel cap, i els nous temps els han fet ampliar la seva oferta a les llavors ecològiques: de soja, sèsam, quinoa, amarant o búrgul. Bona selecció de fruits secs i 30 menes de farina us faran venir ganes d’aprendre a fer pa.

El pagès d'or

La grandesa d’aquesta botiga és que tenen una oferta tan gran com qualsevol de les esmentades. Però tot en ecològic! Sorprèn veure que fins i tot hi ha algú que es preocupa per produir o consumir papaia deshidratada eco, però és reconfortant veure tants metres quadrats dedicats a l’engròs natural. Sorpreses: mel ecològica sense cremar a granel i uns cornflakes de xocolata ecos tan bons com saludables. Com més quantitat compreu, descomptes més llaminers.

Advertising
Restaurants

Parami

icon-location-pin Eixample

Sou en la meca dels fruits secs a l’engròs. Aquesta empresa, que és una de les tres potes de l’orxatera La Valenciana, té servei de majorista a bars, restaurants i pastisseries, però també una botiga i obrador on hi podreu trobar qualsevol tipus de fruit sec que se us passi pel cap, bé sigui a granel o envasat. La xifra són unes mil referències. I moltes més en sec: productes dietètics, xocolates, torrons...

L'oliveria de Sant Antoni

Dedicats des de fa més de 30 anys a la venda majorista, la família de Víctor Sierra ha obert un dels pocs establiments d’olives i envinagrats a granel fora d’un mercat que hi ha a Barcelona. Tenen 40 menes d’olives, que amaneixen setmanalment: oliva morada de Càceres amb sal i pebre, els kimbos –oliva gordal farcida d’ametlla i panses, de formatge curat, de seitó i bacallà...–, banderoles...

Advertising

Interior de te

“Cal eradicar la cultura de la bosseta de te, si és que se’n pot dir així. És com el sexe plastificat”, diu l’Armando, mentre mena a una de les tauletes de la botiga que regenta amb la seva dona, Mei. En aquest raconet gracienc venen, a granel, unes 140 varietats de te de l’Índia, Europa i Àfrica, però sobretot de la Xina. “Cada te es produeix d’una manera diferent i per vendre’ls cal tenir cert coneixement”, diu.

Restaurants, Botigues de cafè

Cafés el Magnífico

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

A la botiga de Cafés El Magnífico –on es poden comprar alguns dels millors grans del món– també disposen d'una zona de degustació on prendre cafè excel·lentment preparat. El preu no és econòmic, però la qualitat del cafè ben paga la pena fer un extra de tant en tant. Els capuccinos, especialment, són deliciosos.

Advertising