Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Comprar a granel a Barcelona
casa perris

Comprar a granel a Barcelona

Redescobriu les botigues d'aliments a pes, font de menjar saborós, qualitat a bon preu i sovint escenari d'un costumisme impagable

Per Ricard Martín
Advertising

Comprar a pes torna a estar de moda. Les clàssiques botigues d'alimentació a granel viuen un gran moment de forma, i ofereixen una selecció immillorable de llegums, fruits secs, arrossos, cereals, olives, cafè, te... Repassem els locals de la ciutat on us sentireu a gust comprant amb cistell!

NO T'HO PERDIS: establiments que prescindeixen del plàstic.

Jaime J. Renobell

Restaurants

El senyor Renobell no té cap dubte que les botigues a granel "estan de moda". Sigui per motiu de salut o estalvi –la crisi ha fet tornar els plats de cullera amb força–, l'empori fundat el 1945 és ple com un ou. El seu fort són els llegums secs, farines i cereals –tota una paret de flocs per esmorzar– però tenen quasi 2.000 referències que abasten mel, llaminadures i espècies. Podreu triar entre una vintena de mongetes i una desena de llenties. 

Casa Perris

Botigues Botiga de queviures Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Abans de triar, poseu-vos al centre d'aquesta graneria i oloreu a fons: us acaronen les aromes de varietats de llegums recuperades –feu-vos el gurmet amb la del genoll de Crist, finíssima, amb doble florejat– i dels fruits secs que ells mateixos torren. Els farinòmans hi trobaran fins a 40 menes de farina, bé sigui per a pa, pasta, pizza o brioixeria. En tot el producte envasat s'indica la distància entre botiga i productor.

Advertising

La Conca

Restaurants

Sens cap dubte, els mestres del llegum cuit són a aquesta parada del mercat de Santaló. Un producte que, segons Elvira Pérez, tercera generació d'una casa fundada el 1932, mereix més respecte: "El llegum de cocció ràpida no té ni substància ni intensitat". Al seu obrador, hi couen, artesanalment, delícies com els cigrons de Sillano, forts, intensos, o mongetes planxades de Lleó. L'empedrat pot ser bo o asèptic, tot depèn del tractament del llegum.

Vom Fass
© Irene Fernandez

Vom Fass

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Gràcia

La tradició de comprar vi a doll en bodegues no s’ha perdut mai a la nostra ciutat. Sí que resulta una novetat poder adquirir altres líquids com l’oli, el vinagre, els licors i els aiguardents. Ara és possible al Vom Fass.

Advertising

Al gra

Restaurants

Som davant d'una mena d’impol·luta graneria 'hipster'. Esteban Celentano explica que el seu modern aspecte, barreja de parquet i sacs d'arpillera, no és del tot deliberat, sinó "el resultat de copiar les botigues artesanals i actualitzar-lo amb les demandes de Sanitat". Tenen unes 400 referències que inclouen llegums secs, arrossos, galetes, fruits secs, cereals deshidratats, pasta, mel i espècies i un públic gracienc que aglutina iaies del mercat proper i jovent.

Graneria Sala

Botigues Gràcia

Si no fos al bell mig de travessera de Gràcia, semblaria que entrem dins d’un estable. Fundada el 1885, aquí disposen de qualsevol llegum sec que se us pugui passar pel cap, i els nous temps els han fet ampliar la seva oferta a les llavors ecològiques: de soja, sèsam, quinoa, amarant o búrgul. Bona selecció de fruits secs i 30 menes de farina us faran venir ganes d'aprendre a fer pa.

Advertising
Gra de Gràcia
Foto: Edgar Ortiz

Gra de Gràcia

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Gràcia

Aquesta botiga fundada l’any 2012 vol transmetre un ambient on tothom es pugui sentir còmode i en confiança. Per tal de viure en un món més sostenible, Gra de Gràcia proposa nous hàbits de consum, reduint el residu que generem, evitant el plàstic i realitzant una compra més responsable. Ofereixen, a granel, més de 600 productes ecològics i de proximitat. En definitiva, el negoci de Gra de Gràcia pretén aportar un futur millor per crear un món més responsable i sostenible.

Parami

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Eixample

La meca dels fruits secs a l’engròs. Aquesta empresa, que és una de les tres potes de l’orxatera La Valenciana, té servei de majorista a bars, restaurants i pastisseries, però també una botiga i obrador on hi podreu trobar qualsevol tipus de fruit sec que se us passi pel cap, bé sigui a granel o envasat. La xifra són unes mil referències. I moltes més en sec: productes dietètics, xocolates, torrons...

Advertising

Casa García Graneria

Botigues Queviures El Clot

Com es menja la xia, quins atributs té la llentia de caviar i quines possibilitats ofereix l’oblidada farina de blat de moro? Aquí trobareu respostes, a més de receptes i varietats d’arròs, farines, llegums, espècies i fruits secs presentats de forma endreçada i bonica. En Joaquín, l’amo, insisteix: els productes, com més naturals, millor, i vendre a quilo permet al client comprar sempre el més fresc. A més, recopila envasos de vidre per donar-los un segon ús des de la botiga.

Granel
Foto: Granel

Granel

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Esquerra de l’Eixample

Disposen de botigues físiques a l’Eixample i Gràcia. Però el plus de Granel és que ofereixen la possibilitat de comprar per internet sense costos d’enviament a partir de 60 euros i t’ho envien tot en envasos biodegradables. Un comptador a la seva web ens recorda el temps d'activisme i la quantitat de plàstics que han contribuït a estalviar: ja sobrepassen els 50.000 kilos.

Advertising

Interior de te

Restaurants

“Cal eradicar la cultura de la bosseta de te, si és que se’n pot dir així. És com el sexe plastificat”, diu l’Armando, mentre mena a una de les tauletes de la botiga que regenta amb la seva dona, Mei. En aquest raconet gracienc venen, a granel, unes 140 varietats de te de l’Índia, Europa i Àfrica, però sobretot de la Xina. “Cada te es produeix d’una manera diferent i per vendre’ls cal tenir cert coneixement”, diu.

Cafés el Magnífico

Restaurants Botigues de cafè Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

A la botiga de Cafés El Magnífico –on es poden comprar alguns dels millors grans del món– també disposen d'una zona de degustació on prendre cafè excel·lentment preparat. El preu no és econòmic, però la qualitat del cafè ben paga la pena fer un extra de tant en tant. Els capuccinos, especialment, són deliciosos.

Advertising
El Safareig, neteja a granel
Foto: El Safareig

El Safareig

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Gràcia

La compra sense envasos ha arribat també als productes de neteja tant per a la higiene personal com per a la de la llar. A El Safareig trobareu detergents biodegradables i sense fosfats concentrats, xampús i gels a doll, així com olis essencials per combinar amb els productes. El tracte i el producte de proximitat (són crítics amb les certificacions ecològiques i prefereixen el fet aquí amb bones composicions) són el seu punt fort. 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising