Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els plats estrella d'aquesta temporada

Els plats estrella d'aquesta temporada

Deu creacions gastronòmiques sortides dels fogons barcelonins que hauríeu de tastar

Amanida de bonítol (Preu del plat: 10 €)
1/10
Preu del plat: 10 €Quina agradable sorpresa d’estiu, trobar aquesta amanida de bonítol fresc, fet al punt a l’estil tataki, enriquit amb alvocat, mango i llimona dolça. Una frescor que es va sumar al plaer de la terrassa del Tonka, aquesta petita joia que atrau els bons paladars de la zona de Sant Antoni, gràcies a l’habilitat de la xef italiana-veneçolana- catalana Mayela. La seva oferta és fonamentalment de proximitat, amb bons productes i molt sana i gustosa, cosa que s’agraeix als vespres i les nits d’estiu. La Mayela també ens va suggerir, amb encert, un gaspatxo de cireres per començar. Refrescant, gustós, amb aquells punts àcids i dolços que omplen la boca d’un plaer fresc. Són dos plats econòmics, que bé justifiquen una visita a aquest petit joier. TonkaMarquès del Campo Sagrado, 27. T. 93 127 05 44.
'Mansaf' (Preu del plat: 13 €)
2/10
Preu del plat: 13 €Aquest espectacular plat servit com si fóssim a Jordània (en una àmplia safata i rodejat d’acompanyaments) és un dels orgulls del Mohamed, el xef propietari de l’Omeia, restaurant especialitzat en cuines del Pròxim Orient i el Magrib, que també el presenta molt bé en un sol plat. El mansaf jordà és un plat de xai, fet lentament i amb espècies orientals, servit després amb arròs i carn picada, i regat amb una exquisida i suau salsa de iogurt natural casolà. És un plat molt saborós, diferent i que justifica una visita. Previ a aquest plat és aconsellable compartir en una taula d’amics l’hummus (puré fred de cigrons), les albergínies amb iogurt i els pebrots del piquillo brasejats amb nous, una delícia. Després de tancar el Jasmin, l’Omeia és el restaurant on es menja el millor cuscús de Barcelona.OmeiaAragó, 211. T. 93 452 31 79
Patata Tata (Preu del plat: 3,20 € )
3/10
Preu del plat: 3,20 € Aquesta versió de la patata brava, batejada patata Tata per la seva creadora, la Manu, va ser el far que va il·luminar les recents Fires de Vilafranca del Penedès. Es tracta d’una patata ‘rebentada’ al mig d’una salsa saborosa i picant. Per verificar el seu èxit, vam haver d’anar a la font, el restaurant-botiga Cal Ticus, de Sant Sadurní d’Anoia, on després de l’anhelada peça es va poder assaborir més bona pitança en el seu menú diari. Dels plats tastats recomanem les amanides, que varien diàriament, les galtes, els arrossos, que també canvien cada dia, i un bon ambient al carrer principal de la capital del cava. De pas es pot visitar algun celler... Si no s’hi vol anar amb cotxe, hi ha autobusos que surten de la benzinera d’Urgell. Bon descobriment. Cal TicusRaval, 19 (Sant Sadurní d’Anoia) T.93 818 41 60.
'Milanga' (Preu del plat: 15 €)
4/10
Preu del plat: 15 €La milanga és el nom familiar que dóna la taverna veneciana Bacaro a l’escalopa milanesa que serveix amb patates al forn, ruca i tomàquet. A Itàlia en diuen orella d’elefant per la seva forma i la mida. El plat preferit de Leo Messi és un dels fars que il·luminen aquest agradable lloc veí de la Boqueria, que ha ampliat el seu càlid espai. És una milanesa que porta l’os i l’entrecot sencer, molt poc oliosa i fregida en oli d’oliva del bo. És un plat per compartir, després d’una bona pasta que prepara la parella màgica de xefs, Marco Filipone i Mateo Gavazzi. Alfredo, Pablo o Manel aconsellen sàviament tant a la barra com a la sala i s’ocupen dels aperitius com l’spritz o cafès com el shakerato (casualment, Alfredo el va donar a conèixer fa anys a Barcelona). Excel·lent prosecco, vi escumós.BacaroJerusalem, 6. T. 93 115 66 79
Albergínies amb gamba (Preu del plat: 10 €)
5/10
Preu del plat: 10 €A punt de jubilar-se, en Lucio i la Maribel segueixen creant plats exquisits i mantindran aquesta creativitat fins al darrer moment. Així ho demostra una albergínia que, si l’hagués inventat qualsevol xef italià, s’estaria ponderant la millora de la coneguda albergínia parmesana. Es tracta d’una llesca d’albergínia planxada, coberta amb un remenat de tomàquets sicilians, pinyons, una gamba al seu punt just i tot cobert per un formatge suau fos. Una obra d’art exquisida de gustosa. Aquesta és una creació recent de la Maribel, que sembla que es vulgui acomiadar amb tota mena de luxes (si és que és veritat que pensen retirar-se enmig de l’èxit i l’acceptació total dels sibarites). El descobriment de vins és un altre dels grans atractius d’aquest celler.Casa LucioViladomat, 59 . T. 93 424 44 01.  
Rigattoni alla matriciana (Preu del plat: 10 €)
6/10
Preu del plat: 10 € Aquest plat, molt romàntic, pot tastar-se ara, als migdies, al nou Magazzino (anteriorment a Londres i Muntaner) que acaba d’obrir-se al carrer del Rosselló, al costat mateix de l’hotel Gallery. Forma part d’una carta reduïda, però gustosa i netament italiana. Hi sobresurt aquest plat que porta una salsa tradicional i l’afegit de cansalada; el tomàquet, italià, òbviament. El formatge pecorino hi fa la resta. Les salses elaborades al Magazzino amb aquests tomàquets són per llepar-se’n els dits i justifiquen una visita, així com l’oferta de formatges transalpins que llueixen les seves neveres. És difícil trobar una varietat i una qualitat tan elevada de formatges, i la burrata de la Pulla que venen és extraordinària, així com molta de la seva xarcuteria. Benvinguts a aquest sector del barri, que està guanyant molt en la seva oferta gastronòmica. Il MagazzinoRosselló, 253. T. 93 611 56 67.
Risotto de bolets (Preu del plat: 6 €)
7/10
Preu del plat: 6 €En aquesta zona de l’Eixample, aquest lloc confortable s’ha fet una bona fama pels seus menús de migdia, a 10 €. Variat, renovat diàriament, sempre ofereix alguna amanida gustosa i fresca, alguna truita, alguna carn o algun plat de peix o productes del mar. Té una clientela fidel que hi assisteix, sobretot, els dijous i els divendres, quan el xef es recrea elaborant risottos. El que més atrau la gent és el preparat a base de bolets de temporada, a vegades enriquit amb trufa. Per als qui es conformen amb un risotto com a plat únic, el cost és de sis euros. És un lloc de dues plantes i amb terrassa, obert des del matí fins a mitja tarda. El seu cafè té fama de bo i té un detall que només es troba a Roma, Atenes o Buenos Aires, que és acompanyar el cafè amb un vas d’aigua fresca. Sabores MokaricoComte d’Urgell, 260. T. 93 444 29 30.
Rostit d’Angus (Preu del plat: 9,90 €)
8/10
Preu del plat: 9,90 €Per comprovar el perquè de la fama que té l’Angus, aquesta raça nascuda a Escòcia i expandida a l’Amèrica de Sud, sobretot a l’Argentina, només cal assistir a la Fonda Argentina i demanar un rostit de tira amb aquest cognom. El rostit de tira és el cap de costella de boví tallat transversalment; és a dir, perpendicular al llarg de la costella. Es talla l’os a deu centímetres i es cuina pacientment, i dóna lloc a un tros molt gustós i, contràriament a altres talls semblants, tendre i gens sec. N’hi ha dues versions; de 9,80 € el tall de 400 g i el gran rostit de tira de 700 g a 15,90 €. El restaurant ofereix també altres plats d’origen argentí, a base de carns a la brasa però també amanides i pastissos orientats al client vegetarià. Les empanades, picants o suaus, són un altre dels punts forts. La Fonda ArgentinaCòrsega, 68. T. 93 419 69 30.
Tàrtar de tomàquet (Preu del plat: 7,50 €)
9/10
Preu del plat: 7,50 €Aquest plat gustós, preparat amb tomàquet de Monticella (Itàlia), és senzill, de poques pretensions però molt ben aconseguit pel xef Omar Díaz, que junt amb Sergi Giménez ha obert El Bar. I que, com el seu nom indica, és alguna cosa més que un bar. Discretament decorat, el petit lloc és còmode i acollidor. El plat té com a ingredient principal el tomàquet que porta en Francesc Collell, especialista a trobar productes de gran qualitat. Som davant d’un dels plats vedet del lloc, que també ofereix tapes clàssiques i no tan clàssiques. Entre les primeres, sobresurt l’ensalada russa, i entre les segones, unes vieires amb praliné de nous de Macadàmia i cansalada embotida. L’arròs acquarello mar i muntanya també és un altre dels plats que l’Omar broda.El BarCalàbria, 118. T. 93 426 03 82.  
Truita a la paisana (Preu del plat: 4,80 €)
10/10
Preu del plat: 4,80 € El bar restaurant PortSant té una excel·lent oferta de tapes i el seu menú del migdia, d’11,50 euros, és una solució per a molts treballadors de l’entorn de Balmes i Provença. Del seu taulell, n’atrauen, i molt, les truites. N’hi ha de tota mena, però les que més triomfen, a més de la de patata i ceba, són la d’alls tendres, la de carbassó i ceba i la de trinxat de la Cerdanya amb col, patata i bona cansalada, entre d’altres. Però la truita estrella per a paladars exigents és a la paisana. Humida, amb l’ou quallat al seu punt, equilibrada i amb albergínies, pebrot, ceb i carbassó d’un hort propi, és una delícia ideal per a un esmorzar diferent. Amanides i tapes, sobretot capipota i altres productes de triperia, justifiquen la visita a un petit local molt ben organitzat, atent i amable.PortSantBalmes, 108. T. 93 216 05 24. 
Per Marcelo Aparicio |
Advertising
Advertising