Aquest marco-espai, ubicat al Born en un palauet del segle XIV, ofereix setze propostes gastronòmiques, cadascuna en una barra diferent, i el client pot optar per fer colzes en algunes o agafar el menjar i emportar-se'l a una zona comú. Les opcions són molt variades: cuina vietnamita –hi té parada Ly Leap–, truites i ous molt ben treballats, planxa, sushi, vermut i llaunes, pintxos, cuina italiana, ibèrics, fregits andalusos... Segur que alguna cosa us agradarà, i us hi podeu gastar el que volgueu.
Alegria per als soferts residents del Born i per al turista que dia sí, dia també reben les infames estafes del plat combinat i la litrona; fa uns mesos es va obrir al Born el mercat privat més gran de Barcelona. Amb una orientació similar al fabulós mercat de la Grand Central Station de Nova York, el Mercat Princesa reuneix, sota un únic sostre, setze propostes de cuina de qualitat. Ara bé, el hub gastronòmic de la Gran Poma no pot competir amb l'embolcall d'aquest: un majestuós palauet medieval (s. XIV) a Flassaders, amb parets de pedra, arcs de volta rodona i llum natural.
Un 'hub' gastronòmic
Acull 16 boxes que es podrien assimilar a una enorme barra, per oferta la més completa de Barcelona, on abans s'aixecava el multiespai cultural i gastronòmic Cafè de la Princesa. Justo Almendros, propietari de l'immoble, explica que "amb el Cafè de la Princesa vam veure que el món havia canviat: la gent cada cop tenia menys poder adquisitiu i calia canviar de model". La gran virtut d'aquest hub gastronòmic -amb aspiracions de convertir-se en "l'eix del barri"- és que "la carta no et castiga i evites la vergonyeta d'entrar al restaurant i veure que el plat més barat costa 17 euros". I que cadascú es pot confegir el menú amb el que vulgui.
Es pot menjar amb un nivell de qualitat alt per uns 15 euros perquè "el que s'estalvia en servei ho posem en qualitat": el comensal és a la barra o en un espai de taules al centre. En dos mesos, obriran un restaurant 'clandestí' de 270 m2 -s'accedirà per la cuina central- on podrem tastar les especialitats entaulats, i també hi haurà un espai d'exposició de fotoperiodisme. Desgranem la seva oferta, que en la majoria dels casos és de cuina ininterrompuda de 9 a 24 h, cada dia de l'any.
Dolç i salatLa gran virtut, m'expliquen, és que cap de les barres es fa la competència. Comencem per les postres: a Dolç i Salat hi trobem pastisseria en format monodosi i gotets, i també racions normals. També hi fan entrepans de brioix i xocolata a la tassa casolana. I em recomanen el tiramisú i el borratxo amb limoncello. Tota la pastisseria és feta pels propietaris. Mossos dolços a 1 i 2 euros. Al davant, Ibèrics & Formatges, producte de la terra extremenya a bon preu.
Las Saladas
Aquesta parada és un deliri del vermut: llaunes i tapes d'envinagrats delicioses, com ara olives farcides amb bacallà fresc o culleretes de sardina amb tomàquet escalivat. Tot el vermut és Casa Mariol, una garantia. Al costat hi ha Cafès i cerveses, que ofereix el que diu, esclar.
Vins & Cocktails
Un bar de vins la mar de competent, amb unes 70 referències de totes les DO i on un bon vi a copes surt per tres euros. També s'hi preparen còctels clàssics.
La Planxa
Botifarres de tota mena: de sobrassada i mel, de panses amb pero ximenes, de quatre formatges i de bolets. El que vulgueu, vaja. Encara que la més sorprenent és la botifarra de gintònic. Acompanyades per amanides o en entrepà. Perquè totes les patates es compren a Patates, un box amb patates fregides i braves amb deu menes de salses.
Mekong by Indochine Ly Leap
Aquest virtuós de les espècies i la cuina del sud-est asiàtic, també ha posat parada. Ens explica que de moment hi ofereix els dim sum (raviolis xinesos), farcellets i rotllets, bé sigui al vapor o a la planxa. La gran novetat és que els dim sum només els serveixen amb salsa de soja, i ell els posa a taula amb salsa de mango, de pebre i de fruita de la passió, entre d'altres
Por + Huevos
Refrescant. Un grup de nois de vint i pocs anys han posat una parada on amb un parell d’ous fan de tot. Sobretot truites, esclar. De bacallà ajoarriero, de patata, amb salsa brava, però també broquetes d’ou de guatlla, o barquetes pantagruèliques amb xistorra i un ou. Truita com Déu mana: cremosa per dins, amb la ceba ben confitada.
Pepe Fritz
Deliciosa cantonadeta dedicada als fregits a l’estil andalús. Molt bons calamars a l’andalusa per poc més de res euros, peixet fregit i bocata de calamares, si sentiu nostàlgia de Madrid (la ciutat, no el concepte). També seitons arrebossats i croquetes.
Platillos i Pinxus
Just al davant, l’especialitat és l’hamburguesa, servida en racions normals però també amb versió mini, a més de tapes. No xoca, per això, amb l’oferta de Pinxu, especialitzada en barquetes gastro: el propietari és el mateix del Romaní de Lloret de Mar, que ofereix delícies com la de bacallà fumat, pebrot verd i oli d’olives negres.
El Japó
El xef brasilerojaponès Sauro Meirelles, associat amb Gemma Mengual al restaurant Sugoi de Sant Cugat, ha posat una petita barra de sushi, amb els “mateixos estàndards de qualitat que a Sant Cugat”. Dues peces per cinc euros. Disposen d’un box d’ostres a l’entrada.
Italianos
Cuina tradicional italiana, que passa per bona pasta i embotits, a més de bruschetta i pizza. En el seu box germà, Toque de Sal, hi preparen risottos, a 4 € el plat