Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tatau l'Antiquari
©IvanGiménezTatau l'Antiquari

Tatau l'Antiquari: restauren mobles i cuina

Al cor de Sants més àcrata i popular, Tatau l'Antiquari ofereix cuina de l'àvia lleugerament actualitzada i mobiliari antic

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Hi ha qui pensa que Sants és un barri avorrit i conservador, una cinta el·líptica de carrer únic flanquejada per pastisseries i sabateries, per on desfilen, sense aturador, tietes pastades a Núria Feliu, tortellet en mà. Impressió equivocada.

Qui escriu prefereix agafar el primer trencant a l'esquerra i passejar per carrers on es fa evident el passat popular, anarquista i cooperatiu del barri. I on, si ens aturem a menjar en el lloc correcte, es fan evidents un respecte i una comprensió per la tradició catalana inèdits en altres barris. Toca parlar, un cop més, de Sants: aquest cop el motiu és Tatau l'Antiquari. El nom li escau d'allò més: en un antic taller de bicicletes, el cuiner Pere Cardona restaura plats tradicionals.

Els propietaris són Vanessa Sánchez, antiquària de Gràcia, i Luis Navarro, reputadíssim tatuador també gracienc. Assegut en una taula 'tocinera' del 1932, miro la taula de masia centenària de la meva dreta i penso en el menjador dels besavis materns. Tot el mobiliari i la vaixella –de ceràmica, les estovalles de fil– són a la venda. No és un problema donar de menjar en peces de col·lecció? "No, la gent gaudeix molt i, si s'interessen, els explico la història de cada moble", diu Sánchez. Cuina de l'àvia en mobles de l'àvia, vaja.

La picada de l'Empordà

Cardona explica que la majoria de les receptes són, en realitat, de la seva iaia. Encara cuina amb ella, tot i que amb el pas del temps "també ha anat recopilant receptes d'àvies d'altres llocs: de Còrdova, de la Cerdanya, fins i tot d'una iaia noruega".
La temporalitat de l'oferta es resumeix en una carta de nit, de pissarra, amb setze plats, i uns preus on els primers no sobrepassen els cinc euros i uns segons "que no et deixen arrissat", diu Cardona. El plat més car costa dotze euros.

A la indignació política habitual, Cardona afegeix la culinària, la de qui s'emprenya per entrebancar-se amb uns peus de porc guisats a catorze euros. Perquè d'això va el Tatau: "La meva iaia era de l'Empordà i per mi la millor cuina d'àvia és aquesta, la de la bona picada acabada amb xocolata".

Corroboro aquesta opinió menjant un fabulós guisat de conill amb prunes i curri -aroma molt lleugera, tot just perquè l'àvia aixequi una cella. Plat sencer i abundant, res d'atracaments a mitja ració-, dins un menú de migdia a 13 euros on hi ha indulgències com la truita amb botifarra i xoriço, un suau hummus de llenties o arròs amb pollastre i costelló.

Altres opcions, pel cantó de la Festa Major, són el lluç a l'all cremat, el xai arrebossat o un llobarro amb salsa de taronja. Pels primers, plats de preu baix i alt confort, de producte del proper mercat d'Hostafrancs: tempura de moniato, crestes amb carabassa i nous o una crema de faves amb botifarra negra. Cardona és un paio singular, àcrata i melòman. Dijous, divendres i dissabtes dedica plats als seus grups favorits –s'han tastat Joan Colomo, Rosa Luxemburg, The Mamzelles– i espera amb il·lusió el dia que la tieta tasti la cuina de La Iaia. També és autor de '100 vinagretes d'autor', el primer llibre de Verkami de cuina de la Península.

Luis Navarro també és tot un caràcter. Després de dotze anys fent de bàrman, aquest tatuador- restaurador prepara el seu propi vi de la casa, barreja de priorats. És abstemi! "M'agrada l'olor de les coses, no és tan estrany", addueix. Per bona olor, la de la cuina de la iaia.

Més informació

  • Restaurants
  • Sants
  • preu 2 de 4

Al cor del Sants més àcrata i popular, Tatau l'Antiquari ofereix cuina de l'avia lleugerament actualitzada i mobiliari antic. Propostes com el lluç a l'all cremat, el xai arrebossat o un llobarro amb salsa de taronja. Pels primers, plats de preu baix i alt confort, de producte del proper mercat d'Hostafrancs: tempura de moniato, crestes amb carabassa i nous o una crema de faves amb botifarra negra. A més, dijous, divendres i dissabtes dediquen plats als seus grups favorits –s'han tastat Joan Colomo, Rosa Luxemburg, The Mamzelles–.

També t'agradarà

On menjar barat?
  • Restaurants

Llocs essencials per menjar bé de preu a la ciutat Us ajudem en l'èpica tasca de trobar llocs bons i barats on menjar a Barcelona amb aquesta selecció dels millors restaurants econòmics de la ciutat. Àpat En la recerca permanent per trobar llocs on la relació entre el menjar ofert i el preu de la nota final tingui certa consonància, hem tornat a posar a prova l'Àpat, on un equip dirigit per l'Oriol Vicente demostra diàriament, al migdia, que és possible menjar bé, de menú i a un preu raonable, 14 euros. És un menú variat diàriament i que en la seva proposta dóna joc per no avorrir ni dir "sempre el mateix". Ara, amb la crisi, molts s'han bolcat a oferir menús al migdia i a la nit, però no sempre encertats. Això aquí no passa. No es tracta només d'oferir un preu temptador. Cal temptar amb els plats que s'ofereixen i per això fa falta molta professionalitat i saber fer. Granja Mabel Aquesta granja familiar, quan va passar de pares a fills, es va modernitzar, amb el resultat final d'oferir un dels millors menús de migdia de la zona de Marina. Per menys de deu euros, cada dia ofereix quatre primers i quatre segons de matèria humil però tractats amb gran saber fer i originalitat. Com els macarrons al revés, farcits de pollastre i beixamel. Tot un poder fàctic a la zona. Lluís de les Moles Per fer un menú que és més que un menú en un petit carrer a tocar de la plaça Catalunya. Amb tants plats per escollir que fer menú sembla casi menjar a la carta. Alerta, només al migdia i sense

Menjar d'hivern
  • Restaurants

El fred no ha passat: aquesta contundent cuina de cullera us escalfarà el cos i l'ànima Gelida Un bar i restaurant dels que no en queden, amb plats per a pressupostos ajustats i bons paladars. L'esmorzar de forquilla és per llepar-se els dits. I a l'hora de dinar, prepareu-vos per a un àpat comunitari i uns primers i uns segons deliciosos, amb quasi trenta referències de plat a la carta. El capipota, el braó i el bacallà són excel·lents. Regueu-ho tot amb un bon vi de Gelida. –R.M El Asador de Aranda Sens dubte, el millor asador de la ciutat. I ell millor representant de Castella a l'hora del picadillo, la 'longaniza' o el 'chorizo'. Però el que veritablement destaca és el delicadíssim lletó d'ovella 'churra' rostit amb sagí de porc fresc i un extraordinari garrí segovià. El rosteixen durant sis hores en un forn de llenya i arriba a taula trossejat i només untat am un xic del seu propi greix, la qual cosa li dona la seva característica pàtina daurada. Excel.lent producte , sempre presentat en cassoles de fang. –M.A Agut Barcelona té la riquesa de disposar d’alguns llocs que el pas dels anys millora. Moltes vegades oblidats, alguns tenen, a més, el plus d’haver-se modernitzat sense excessos, per posar-se al dia amb l’exigència de qualitat i bons productes que demana la clientela. Un d’aquests casos és l'Agut del carrer d’en Gignàs, un dels primers bons restaurants que vaig conèixer quan vaig arribar a Barcelona en els anys setanta. Allà vaig saber que existia l’allioli i a par

Publicitat
Sushi per emportar
  • Restaurants
  • Japonesa

Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era això: menjar de carrer per matar el cuquet. Amb el temps aquest plat ha tornat a convertir-se en un producte casual, sense perdre la qualitat. Sushi Box Un dels referents del sushi take away ens remet amb el seu nom al bento, aquella capseta tan cuca on els japo- nesos endrecen un menú per endur. Una carmanyola nipona, vaja. Sushi creatiu i i altres plats como ara tataki, amanides, saltejats, postres... SushiExpress A vegades arribes a casa de la feina i t’agafen unes ganes irrefrenables de menjar sushi. I hi ha qui s’embolica a la cuina a fer-ne... Error! El sushi vol temps i parsimònia. O trucar i esperar uns minuts a què te’l duguin a casa, tal com fan en aquest lloc de sushi per endur. Sushibo Una web endreçada us permetrà conèixer un munt de sushis tradicionals i creatius (compte amb el maki de formatge i olivada o el nigiri de piquillo), triar altres plats (sopes, amanides, tàrtars...) i fins i tot comprar producte per fer-vos-ho a casa. Nomo Market Un els restaurants japonesos de més renom, el Nomo, ha ampliat el negoci i porta la qualitat i el concepte minima- lista on sigui. Primer com a càtering de sushi i ara també com a servei a domicili i per emportar. Ne

Menjar pintxos a Barcelona
  • Restaurants

Gran plaer basc en petit format Esmolem l'escuradents i fem el rànquing dels pintxos més saborosos de Barcelona. Prepareu els colzes per fer-vos lloc a les barres basques amb més bon gust de la ciutat! Coneixes més llocs de pintxos indispensables? Ens ho pots dir als comentaris de sota. El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de productes japonesos. I a Barcelona, dos museus dedicats a l’art japonès s’anunciaven a les guies turístiques. Hi havia grans col·leccionistes d’art japonès, com Josep Mansana, que va arribar a reunir més de 3.200 obres de gran qualitat.Deia que tot va començar el 1868. París va ser el gran centre comercial de productes japonesos. I Barcelona estava a 24 hores en tren de la cap

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat