Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Le Bistrot d'Amélie
©IvanGiménezLe Bistrot d'Amélie

Un francès cada dia

Farts de no trobar el bistrot francès bo, ràpid i barat? Passeu-vos per Le Bistrot d'Amélie

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Potser els francesos són la segona colònia més nombrosa a Barcelona, però això no es reflecteix en l’aparició de restaurants francesos d’ús diari (llegiu bistrot). Novíssima excepció a la regla: Le Bistrot d’Amélie. I aviso: l’única cosa que tira enrere aquí és el seu nom. Tota la resta és una alenada d’aire fresc del nord.

El pare de l’invent és el jove (31 anys) Marc Antoine Lemaistre –pronuncieu le maître!–, un jove que porta l’ofici al cognom i la passió per la cuina popular al moll de l’os (que per cert, aquí serveixen per escurar amb pa torrat, deliciós). L’educació de Lemaistre va passar entre Anglaterra, Espanya i França. El seu associat, el cuiner Jaume Morera –franco-català fill de republicans exiliats, fart de travessar la frontera i dels gelificants del Michelin on treballava– comparteix el mateix objectiu: “Aplicar la bistronomia francesa, el rigor del restaurant gastronòmic als productes senzills i assequibles”, explica.

Lemaistre remuga contra el restaurant franco-barceloní genèric: “O són massa cars o són brasseries amb carta llarguíssima i plat del dia. No hi ha bistrots”. Ells proposen una carta curta, curta, i bona, bona: “Cap plat passa dels quinze euros. El luxe és treballar el bon producte fresc i ecològic, en la mesura del possible”. Quatre primers i quatre segons, amb intencions d’arqueologia popular (crema de nyàmera o l’esmentat moll) i segons de noblesa popular com el magret d’ànec amb salsa de gingebre o el pollastre de pagès a la crema. I un menú de migdia (12,90 €)on cauen delicadeses com un excel·lent petit salé –estofat de llenties amb tots els colors del porc, salsitxa, cansalada i costella– i el flam de pa perdut, fet amb pa sec mullat en llet, canyella i sucre, torradet.

Són viscerals: els dijous, el plat del dia són menuts carregats de vitamina A. I degustadors de la gastronomia extrema, alerta: quan localitzin un bon proveïdor avícola, serviran amanida de gésiers (cor i fetge de gallines). Tot són avantatges: des d’un vi de la casa collonut, de La Loire, a 18 euros l’ampolla, fins a una preciosa barra de formatges, amb entrada pròpia, on el marxant Giles Camacho –tot plegat és molt franco-ibèric– promet emocions fortes en breu. El maître cita Robuchon; “Els coberts de plata em deixen mal gust a la boca”. Doncs això.

Ronyons al vi
Serveixen el rei de la cuina dels menuts cada dijous, fets amb Cabernet Sauvignon, ceba glacejada amb vinagre i un acompanyament de pastís de patata Dauphinois. No fa fàstic, nois. Au contraire.

Lletons
Aquí tracten la glàndula protuberant de la vedella amb exquisidesa: primer li extreu la pell amb cura, i la passen per la paella fins que caramel·litza: queda cruixent per fora, i melosa per dins

Més opcions
Esclar que si passeu molt de vísceres, en el seu menú diari o en la carta sempre hi trobareu delicadeses com el confit d’ànec amb poma al forn. Tots els segons s’acompanyen de verdures i pastís de patata.

Més informació

Le Bistrot d'Amélie
  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Per als amants de la cuina francesa que ja estan farts de restaurants cars o de brasseries de carta llarguíssima, Le Bistrot d'Amélie és una alenada d'aire fresc del nord. Marc Antoine Lemaistre i Jaume Morera són els artífexs d'una carta curta però ben bona. I és que els dos cuiners, no només comparteixen la passió pel producte fresc i ecològic sinó, sobretot, per la cuina popular. Plats senzills i assequibles com el pollastre de pagès a la crema o un excel·lent petit salé us deixaran més que satisfets. Tampoc passeu per alt una preciosa barra de formatges i l'oferta de vins. Tant el més selectes com el vi de la casa, deixen un bon sabor de boca.

També t'agradarà

Els 50 millors restaurants de Barcelona: cuina francesa
  • Restaurants
  • Francesa

El top 50 de restaurants Cuina catalana 10 restaurants per assaborir el millor de la nostra gastronomia Cuina d'autor Els plats més creatius pels xefs més en forma de la ciutat Cuina italiana Pizza, pasta i les especialitats menys conegudes d'Itàlia Cuina francesa Cinc establiments que ens porten la refinació i el bon gust de la 'cuisine française' Cuina asiàtica De l'Orient Pròxim a Indonèsia: els llocs ideals per tastar la gastronomia més exòtica Cuina basca Per menjar pintxos, peix, carn i marisc com als millors restaurants del País Basc Una selecció de 5 restaurants per tastar les especialitats de França sense sortir de Barcelona El més vist Les millors escenes de sexe La relació especial que té el cine amb l'erotisme –que situa l'espectador a la posició privilegiada del 'voyeur'– ha estat objecte de diversos estudis acadèmics, sobretot per part de feministes. Tal com es va veure amb el rebombori creat per 'Nymphomaniac', la línia que separa les escenes de sexe de la pornografia és molt fina i, en algunes ocasions, poc definida. Però deixem-nos de teories per una estona i observem com fer l'amor –hetero, gai, bi...– s'ha portat a la gran pantalla durant tots els temps. Aquí teniu les escenes que han fet pujar la temperatura als cinemes. També t'agradarà... Restaurants romàntics 13 restaurants per impressionar noves conquestes i conquerir parelles poc impressionables El Pla Tan sols fa falta que hi passeu per davant per comprovar que el Pla és el restaurant íntim per def

Descobrir la 'cuisine' francesa
  • Restaurants

Potser la cuina francesa no viu a Barcelona els moments de glòria d'altres èpoques, però encara és possible gaudir d'un bon grapat de restaurants que gràcies al seu savoir faire ens porten el millor de la gastronomia del país veí. Vet aquí un resum dels representants del bon gust francès a la ciutat. Coneixeu més restaurants francesos indispensables? Podeu recomanar-los als comentaris de sota. Atmosphère Petita gran joia de cuina mediterrània i sobretot francesa, l’Atmosphère s’ha consolidat com un dels restaurants diferents de Gràcia. La carta que elabora en Carlos Yñiguez des de la seva cuina dóna joc per passar nits romàntiques en un ambient acollidor, de bona música i servei atent. Els peixos del dia són el seu punt fort, i, pel que fa als plats francesos, s’hi pot gaudir de bones amanides amb mostassa o enriquides amb formatges, del foie gras semicuit amb poma confitada, i del confit d’ànec acompanyat amb un gratinat de pommes de terre à la dauphinois. Té un menú d’11,50 euros al migdia, i de nit funciona amb carta. Crêperie Bretonne Anaick Instal·lada sota la cua del peix que va aixecar Frank Ghery al Port Olímpic, és el punt de referència de les bones creps a Barcelona. I més ara que obre cada dia, migdia i nit. El miracle de les creps sorgeix d’un vell autobús de carretera. La preferida de molts és la Bergère, que porta xampinyons, formatge de cabra, porc, crema i cebes. Una delícia més lleugera és la d’espinacs, salmó fumat i ametlla torrada, ideal per acompanyar

Publicitat
Art a taula
  • Restaurants

Els millors plats de cuina creativa de la ciutat Barcelona és capital mundial de la gastronomia gràcies a uns cuiners que han elevat a art els seus plats. I aquí en teniu 10 que són creacions sublims, fruit del cap creatiu de 10 xefs que es troben entre els millors del món. Aquests 10 plats, triats pels seus creadors, són per gaudir-los, amb el paladar, el nas, i també la vista... El més vist Les millors escenes de sexe La relació especial que té el cine amb l'erotisme –que situa l'espectador a la posició privilegiada del 'voyeur'– ha estat objecte de diversos estudis acadèmics, sobretot per part de feministes. Tal com es va veure amb el rebombori creat per 'Nymphomaniac', la línia que separa les escenes de sexe de la pornografia és molt fina i, en algunes ocasions, poc definida. Però deixem-nos de teories per una estona i observem com fer l'amor –hetero, gai, bi...– s'ha portat a la gran pantalla durant tots els temps. Aquí teniu les escenes que han fet pujar la temperatura als cinemes. També t'agradarà... Restaurants romàntics 13 restaurants per impressionar noves conquestes i conquerir parelles poc impressionables El Pla Tan sols fa falta que hi passeu per davant per comprovar que el Pla és el restaurant íntim per definició. L’arribada entre carrerons foscos i humits del Gòtic ens prepara per a un local dibuixat amb llum tènue i ben dirigida, decoració infor- mal però elegant i una cuina de criteris similars. Els vins i les postres no desentonen i superen el nivell

La Part dels Àngels, vi francès exquisit i proper
  • Botigues

Per Nadal, repartiu felicitat en forma d'ampolla En aquest desgavell de caixes que és La Part dels Àngels, hi treballa en Julien, un parisenc que importa, des de fa anys, algunes de les millors ampolles de vi francès que es poden tastar a Barcelona. El gust pel bon vi li va transmetre el seu pare, un aficionat amb el criteri i la generositat de qui no s'ha de preocupar pels diners. Amb el temps, en Julien s'ha construït un criteri propi fet de viatges a França i bons amics. Els viticultors són tan importants com el mateix vi, per ell. Per això, els seus ulls blaus que amb prou feines han passat de llarg la joventut fa una cantonada, parlen, a tot hora, de persones, més que no pas de chardonnay i pinot noir. Perquè creu en la gent, però no com ho fan els bancs. Per Nadal, aconsella que deixem els exotismes i les ganes d'impressionar i que escollim vins que puguin fer feliços la sogra, el gendre i la iaia. Fugint dels tòpicsPer començar a obrir la gana, ens proposa un xampany de mida XL, un màgnum (si sou una bona colla). És molt més econòmic, i, a més, segons en Julien, sempre envelleix millor a l'ampolla. L'aposta és un blanc de blancs, un Sadi Malot (Vielle Réserve), elaborat en un celler petit de la zona de Xampanya-Ardenes. Després d'aquesta bombolla, un vi blanc del Loira, el Cour-Cheverny Les Châtaigniers 2011 d'Hervé Villemade. Arribat aquest moment, en Julien ens explica un secret: aquesta zona, l'est del Loira, està fora de les zones vitivinícoles més famoses, Borgony

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat