Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fotograma de l'audiovisual " New Crafts Digital Revolution"
EMTFotograma de l'audiovisual " New Crafts Digital Revolution"

4 motius per no perdre’s la III Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania a Filmin

Artesania de Catalunya presenta a la plataforma de cinema en ‘streaming’, del 3 al 12 d’octubre, un cicle de peces documentals i de ficció únic en el circuit audiovisual proper, que reflecteixen la diversitat creativa en el món artesanal

Time Out en col·laboració amb Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
Publicitat

La riquesa de la creació audiovisual en el món, en tota mena de formats –pel·lícules de ficció, documentals, videoclips, videoart, etcètera–, ens ha portat a un moment en el qual la diversitat de propostes, i la seva qualitat, permeten aprofundir en l’especialització. En els festivals de cinema i en les plataformes de distribució tenim tanta abundància de tota mena de temàtiques que hi ha de tot, tant per als públics especialitzats com per als espectadors curiosos. Això fa que, en un camp tan específic com la creació artesanal, també hi hagi material que val la pena, i que reflecteix la riquesa i interès d’un món que el tenim més proper del que molts pensem. Cada any es produeixen documentals, ficcions i peces que escapen el marc del cinema i tenen sentit a internet, a museus o a la televisió, que donen una imatge diversa, rica i en moviment de l’artesania, i per mostrar aquest material va néixer la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que enguany celebra la seva III edició, i que es podrà veure íntegrament a la plataforma Filmin, del 3 al 12 d’octubre.

La III Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania és una iniciativa que ha impulsat Artesania Catalunya, una entitat que pertany al Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat. La programació d’aquest any està formada per 16 peces, la meitat de les quals són inèdites: s’han seleccionat 13 documentals, un videoclip, una videocreació i un curtmetratge de ficció, tot sota el comissariat del gestor cultural David Hierro. És una de les mostres d’aquest tipus més completa d’Europa, i l’única a Catalunya i a la resta de l’Estat. Per animar-vos a que la seguiu, aquí us donem més informació i us recomanem les obres, que podreu seguir còmodament des de casa a Filmin. També hi haurà una programació OFF Mostra, amb taules rodones.

Varietat i intenció per prestigiar l’artesania
EMT

1. Varietat i intenció per prestigiar l’artesania

La creació artesanal és una disciplina que trobem habitualment en la vida diària i també al cinema, tot i que moltes vegades no parem suficient atenció. Aquesta Mostra té com un dels seus objectius esmolar la nostra atenció i fer-nos reflexionar sobre la importància que té aquest tipus d’art –des de la ceràmica a la cistelleria– no només en el nostre dia a dia, sinó en com troba el seu espai en altre mena d’arts. Per això, la tria de peces de la Mostra incideixen en la naturalitat de l’artesania, la seva presència propera, i també vol ser un reconeixement a artesans i professionals que mantenen viva una manera de fer en un temps de tanta acceleració i transformació. Més enllà de les peces individuals, el sentit d’aquest cicle que podreu veure a Filmin és indicar una realitat que existeix, que cal prestigiar, i fer-ho de manera atractiva, amb obres fetes amb cura –no hi ha cap altra manera d’afrontar una peça audiovisual sobre artesania si no hi ha un sentit artesanal en la manera de fer cinema– i que ens aporten mirades noves sobre esdeveniments propers.

Obres de diversa procedència i molta qualitat
EMT

2. Obres de diversa procedència i molta qualitat

La Mostra presenta fins a 8 obres inèdites, i gairebé tota la programació està composta de peces creades entre 2020 i 2021. N’hi ha alguna un xic més antiga, com “Master Artcraft Perfumer”, una obra d’Andrea Rigalós, de 2019, que documenta la manera de treballar del taller artesà El Jardí Secret, un espai dedicat a la perfumeria artesanal, i que ha voltat el món en mostres similars a aquesta; o també “Anne Marie Laureys” (2018), una producció belga dirigida per Arthur Ancion sobre la ceramista Anne Marie Laureys, que fa poesia amb el fang. D’entre les obres que es presenten, també podem recomanar “Toca’m la fibra”, un documental de producció pròpia de la Mostra, dirigit per Olga Segura, sobre la manipulació de fibres naturals trenades en el món de la bioconstrucció, o “GLASS”, una mirada de Martí Cruz sobre l’apassionant i ancestral art del vidre bufat.

Un fons de cartell atractiu
EMT

3. Un fons de cartell atractiu

Podem destacar més obres fonamentals de la III Mostra d’Audiovisuals d’Artesania. Per exemple, un documental sobre l’artesania tèxtil a Catalunya (“Quantes coses podem crear amb les nostres mans”), i una mirada interior al taller d’artesania del ceramista Juan Carlos Iniesta, més conegut com Domanises, al videoclip “CRAFTS&MUSIC”. D’altres obres estan centrades també en figures individuals –l’artesà de la pell Daniel López-Obrero, a “Singular talents”, una producció suïssa, o “Laborda”, sobre el mestre vitraller Carlos Laborda, que té taller a Palència. Entre la programació també hi ha una ficció: el curtmetratge “La resiliència del vidre”, dirigit per Soledad Gelao i Thalía Lara, que pertanyen a l’Escola de Cinema de Barcelona. N’hi ha molt més per descobrir, i ho tindreu a Filmin.

Activitats OFF Mostra
Ghost

4. Activitats OFF Mostra

La Mostra és cinematogràfica, però també comptarà amb activitats de debat, i qui vulgui seguir les xerrades i taules rodones està convidat a fer-ho, també de manera virtual. S’han programat dues taules els dies 5 i 7 d’octubre a les 17.00 hores, que es poden seguir a través de l'enllaç que trobareu al canal d’Instagram d’Artesania Catalunya (@artesaniacat), i que tenen els següents epígrafs: “L’artesà i l’artesana com a protagonistes de la pel·lícula” i “Els artesans i les artesanes a la indústria del cinema”. El primer tracta sobre el paper que els professionals de l’artesania tenen a les ficcions: n’hi ha pel·lícules, com ara “Pinotxo” o “Ghost”, que tenen el rerefons de l’artesania, i d’això en parlaran Elsa Yranzo, Sebastián Alberdi, Andrea Rigalós i Nahuel Taján. El segon debat està centrat en els professionals que treballen per a produccions audiovisuals, i hi participaran Pepe Sánchez (cisteller), Montserrat Muntadas (vidrera) i Àlex Reig (artista multidisciplinar), que han treballat en produccions de la franquícia X-Men o en la pel·lícula “El perfum”, i explicaran la seva experiència.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat