Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Palau
Foto: Palau de la Música Catalana

Deu perspectives poc 'clàssiques'... de la clàssica

Us fem un tast de 10 tresors amagats de la nova temporada 2020-2021 del Palau de la Música Catalana

Time Out en col·laboració amb Palau de la Música Catalana
Publicitat

Qui digui que la música clàssica està estancada en el passat és perquè no s'ha atrevit a moure's amb ella. Precisament, allò 'clàssic' és el que sempre podem reinterpretar o imaginar. Perquè, com tot art, la música clàssica és evolució, noves interpretacions, enfrontament de mirades i diferents perspectives. Quina és la vostra?

Grans maquinàries orquestrals, rutilants solistes de fama mundial i programes universals que venen de lluny i ens sobreviuran. Però també nous talents que reinventen la imatge i so de la clàssica, disciplines que mariden, cerimònies de celebració que acaben en festa musical, conferències i performances que 'pensen' la música, concerts amb aspiracions místiques i compositors sacsejats pel present. El Palau de la Música Catalana proposa una temporada de diferents mirades amb el seu lema #TriaLaTevaPerspectiva.

A continuació el nostre top ten! 

El futur no demana permís
Foto: Palau de la Música Catalana

1. El futur no demana permís

Aquesta temporada visitaran el temple sagrat de la música barcelonina autèntics renovadors de la clàssica. Abanderats d'una nova generació que està incendiant les platees arreu i trencant els dics estètics del que suposàvem que era un músic del gènere. El pianisme elegant de Víkingur ÓIafsson, la intensitat i llibertat al teclat de Khatia Buniatishvili, la fantasia barroca de Jakub Józef Orlinski o el rite simfònic sobrenatural que invoca la batuta de Teodor Currentzis.

 

Max Richter o quan el món s'atura
Foto: Palau de la Música Catalana

2. Max Richter o quan el món s'atura

Pocs músics conviden avui a estats de contemplació i bellesa com el compositor i músic britànic nascut a Alemanya, Max Richter. La seva presència a Barcelona serà tot un esdeveniment tocant dues de les seves obres més aclamades: 'The blue notebooks' (2004), escollida per The Guardian com una de les millors peces clàssiques del segle i 'Infra' (2010), un treball que pren com a tema principal els atacs terroristes de Londres el 2005. Música per guarir-se, cuidar-se, reaprendre a respirar. 

Fantasies visuals
Foto: Palau de la Música Catalana

3. Fantasies visuals

Aquesta temporada, Alba G. Corral és l'artista visual convidada i estarà present en diferents concerts. A més de ser la ment creativa  darrera la gràfica de la temporada! La podrem gaudir en espectacles com el de la matinada del canvi d'hora, 'Temps perdut per a un art inútil' amb Carles Viarnès (25 d'octubre de 2020) i inspirat en Oscar Wilde. O també estarà present en l'òpera de cambra 'Mariana en sombras' d’Alberto García Demestres, dedicada a Mariana Pineda, màrtir del segle XIX que va ser ajusticiada abans de delatar els seus companys liberals que volien enderrocar Fernando VII (17 de juny de 2021).

Il·lustrar l'experiència en viu
Foto: Palau de la Música Catalana

4. Il·lustrar l'experiència en viu

També tindrem la novetat del nou itinerari Il·lustrades: un abonament de quatre concerts emblemàtics de la temporada a la sala gran lligats a quatre tallers d'il·lustració inspirats en les obres interpretades. En aquest itinerari estareu acompanyats d'algunes de les il·lustradores més inspirades del país com Mariona Cabassa, Amaia Arrazola, Ina Hristova i Gemma Capdevila. Música en viu i tècnica i inspiració visual. Animeu-vos i deixeu sobre paper la petjada artística i emocional dels concerts!

El present despunta amb noves llums
Foto: Palau de la Música Catalana

5. El present despunta amb noves llums

Convidada de luxe! La compositora finlandesa Kaija Saariaho serà protagonista de gran part de la temporada i ens delectarà amb la seva música en alguns dels concerts més esperats de la programació com l'òpera de cambra 'Only The Sound Remains', inspirada en el teatre Noh (1 de juliol de 2021). A més, la seva presència també motivarà una instal·lació audiovisual que recrearà aurores boreals amb la música de la seva 'Lichtbogen' (21 d'octubre de 2020 i 1 i 2 de novembre de 2020). 

Un segle de Passió
Foto: Palau de la Música Catalana

6. Un segle de Passió

L'any 2021 marcarà el 100 aniversari des que es va presentar per primera vegada la Passió segons sant Mateu al Palau i a tot el territori espanyol amb un doble concert de l'Orfeó. I això s'ha de celebrar! Per fer-ho, s’ha programat en dues cites consecutives (27 i 28 de febrer de 2021), mateixos dies que les dates originals, la interpretació de la magnífica obra novament protagonitzada per l’Orfeó Català, i dirigit per Simon Halsey, amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i solistes de la Filharmònica de Berlín. Per rematar les cites corals imperdibles, el director i fundador del Tallis Scholars, Peter Phillips, interpretarà un programa que inclou el motet a 40 veus del famós 'Spem in alium' de Thomas Tallis en què també participarà el Cor Jove de l’Orfeó Català (18 de març de 2021). Tocarem el cel!

Bach Forever
Foto: Palau de la Música Catalana

7. Bach Forever

Precisament, aprofitant la celebració de l'aniversari de 'Passió segons sant Mateu' de Bach, es farà un gran homenatge al tità de la música a través d'una extensa part de la programació dedicada a la seva obra i a les seves diferents perspectives. Des de la cantant israeliana Noa en l'espectacle 'Letters to Bach' (11 de febrer de 2021) fins als genis de la improvisació com l'organista Juan de la Rubia fent tàndem amb el pianista Marco Mezquida amb el programa 'Bach and forward forward' (11 de març de 2021).

Explorar les fronteres
Foto: Palau de la Música Catalana

8. Explorar les fronteres

Un dels espectacles de la programació que proposarà la trobada d'altres arts escèniques serà el que portaran els Circa Contemporary Circus dins del nou cicle Palau Fronteres. Un cicle on s'exploraran nous llenguatges de la música clàssica i que comptarà amb una triple cita de l’espectacle 'What will have been' de la companyia australiana, amb música de Bach (9, 10 i 11 de gener del 2021).

Canta la Irene i el Palau balla!
Foto: Palau de la Música Catalana

9. Canta la Irene i el Palau balla!

Irene Solà com a narradora convidada de la temporada estarà present en diversos projectes. Entre ells, una obra amb els seus textos traduits a música pel compositor Marc Timón i el Cor de Noies de l'Orfeó Català i l'OSV (6 de febrer de 2021) i una 'performance' amb la Laia Estruch que encara s'està coent en laboratori i que promet ser disrupció en un monument casi intocable. Esterem atents a la data!

Hackers, flamencs i poetes
Foto: Palau de la Música Catalana

10. Hackers, flamencs i poetes

La vigilància i les identitats 'online' amb la música, el flamenc com a territori, el futur de l'art digital com a nova avantguarda, el maridatge de música i poesia... La nova temporada també es prepara per obrir debats a partir del cicle de conferències Perspectives. Marta Peirano, Alba G. Corral i Pep Salazar, Alicia Kopf, Colm Tóibín, Pere Gimferrer, Pedro G. Romero, Pere Portabella i Kaija Saariaho. Vuit sessions. 20 euros. I molta idea, intuició, saviesa i iconoclastia sobre la taula!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat