0 M'encanta
Guarda-ho

L’aposta sincera de La Iaia

Ernest Crusats no aplica filtres a les cançons del seu tercer disc, ‘Tornar a ser u’

@Maria Dias
La Iaia

En l’etern, i normalment estèril, debat sobre la independència musical, n’hi ha alguns que prefereixen perdre hores inútilment i d’altres que, directament, passen a l’acció. Aquest segon és el cas de La Iaia, que es desprenen de les invisibles cadenes de la indústria per autoeditar-se i produir, ells mateixos, el seu nou disc: Tornar a ser u. “És coherent, rendible i ens ho podem permetre. Que algú et fabriqui un disc és tan fàcil com despenjar el telèfon i demanar-l’hi”, explica Ernest Crusats, veu, guitarra i compositor. El grup vigatà ha necessitat un període de descans després del seu segon àlbum, On és la màgia, per enfrontar-se al repte de fer una gravació “ràpida i visceral” que han controlat en tot moment: “Ho hem fet nosaltres, al local i amb els nostres aparells”.

El resultat és un disc de pop eclèctic i contagiós, que treballa la melodia amb cura i no s’arronsa davant de camins inesperats. “Són cançons que ens agraden i tenen significat pel grup, sí que hi ha una idea del que pot servir i del que no, però tenim clar que hem d’estar en constant mutació”, diu Crusat. Buscat o no, la banda ha seguit inquieta i al·lèrgica a l’immobilisme, com van demostrar en el seu anterior elapé, on van abandonar el folk per decantar-se pel pop més versàtil: “Potser vam perdre un públic que trobava a faltar les cançons antigues, però vam guanyar un altre tipus de seguidors que també ens interessava”, explica el músic de Vic.

Retrats generacionals amb aroma a The Magnetic Fields per 'No sé què fer amb la meva vida' (“tot sembla anar bé perquè no em veus per dintre”), cançons instantànies i meloses ('La millor flor del balcó'), èpica harmònica ('Dissabtes bons') i pop de manual amb cert aire als The Go-Betweens, com a '324'. Un treball que busca i dona respostes i que Crusat ha escrit sense filtres: “L’aposta ha estat fer un disc punyent”, assegura el compositor. Les interpretacions ja són cosa de cadascú, i aquest és, sovint, el plaer més gran d’un orfebre de cançons, veure com l’oïdor és capaç de donar la volta a tot. El disc s’estrena al Festival Vida i al Canet Rock.

 

Guardar

Guardar

Guardar

Vida 2017: Fleet Foxes + The Flaming Lips + Phoenix + Devendra Banhart...

Fa temps que el festival Vida va deixar de ser l'herència vilanovina del Faraday per convertir-se en un dels festivals musicals més importants de l'Estat. Aquest 2017 l'oferta s'amplia encara més, aprofitant dijous -la jornada inaugural- per mutar en un dia tan fort com qualsevol altre, fet que confirma la presència aquella nit dels francesos Phoenix. El Vida 2017 se celebrarà entre el 29 de juny i el 2 de juliol als voltants de l'antiga Masia de Can Parellada de Vilanova i la Geltrú.Que ningú pensi que la de dijous serà una nit tranquil·la. Al contrari, els dos noms que sobresurten d'entre tots els artistes tenen el ball corrent per les venes: L'anglès Erol Alkan (resident del prestigiós Trash Club de Londres) i els francesos Phoenix, que arribaran al Garraf amb nou disc després de quatre anys sense novetats. Els de Versalles són el plat fort d'una jornada que també comptarà amb l'estrena local de Les Sueques, presentant l'enèrgic 'Moviment', o la visita de l'ex-Antònia Font Joan Miquel Oliver, també amb novetats sota el braç. Per si encara voleu més ballaruca, Las Bistecs, una de les sensacions de la temporada, també passejaran el seu electro-disgusting per Can Parellada.Divendres és el dia del pop en majúscules, present en tots els vessants possibles: De l'especial aroma -mig seixantes mig electrònic- de La Casa Azul (presenten disc), a les lànguides harmonies i cristal·lines guitarres indies de Real Estate. Del classisme a Dr Dog al despotisme irònic de Los Punsetes. Tot

Llegir-ne més
La Masia d’en Cabanyes , Ubicació Dijous 29 juny 2017 - Diumenge 2 juliol 2017

Comentaris

0 comments