John Talabot, Axel Boman
Talaboman

Talaboman: els millors DJs del món uneixen forces

John Talabot i Axel Boman ens parlen de 'The night land' (2017), el primer àlbum del seu projecte conjunt

Publicitat

El català John Talabot i el suec Axel Boman són, per separat, dos dels DJs més respectats del món. Junts formen Talaboman, i acaben de produir un LP, 'The night land', al segell de culte R&S Records. Un disc que té tots els números de convertir-se en un dels àlbums d'electrònica de l'any. Parlem amb ells abans de la seva actuació al Primavera Sound 2017, xou que servirà de presentació, a Barcelona, del so Talaboman.

Sabeu que el 3 de març, dia en que es publica l'àlbum, és el Dia Mundial de la Natura?
Axel Boman: Sí, sí, jo ho sé.
John Talabot: De debò? Uau, és genial!

Crec que el vostre nou disc te molt a veure amb la natura...
A.B.: Sens dubte, és un àlbum totalment orgànic, amb molta inspiració de música antiga tribal directament relacionada amb l'espiritualitat i la natura.

'The night land' sortirà al segell de culte R&S. Us vau plantejar seguir amb la fórmula d'editar el disc a Studio Barnhus i Hivern al mateix temps?
J.T.: Hem treballat moltíssim en aquest disc: en la composició dels temes, en la mescla, en l'artwork. Ens volíem concentrar només en l'aspecte musical i mantindre'ns allunyats dels problemes derivats de llençar un àlbum en els nostres propis segells. Amb 'Sideral EP' ho vam fer perquè vam creure que era la manera natural de fer-ho, però amb aquest disc hem tingut més temps per preparar-ho tot, així que hem pensat que aquesta era la manera correcta de llançar-lo.

Quins nexes d'unió hi ha entre R&S i vosaltres?
A.B.: Podríem haver llançat el disc als nostres segells, però pensa-ho: el punt mig entre Estocolm i Barcelona és Brussel·les, oi? I això vol dir alguna cosa. A més, sempre hem sentit una especial devoció per aquest personatge tan entusiasta com és Renaat Vandepapeliere, el fundador de R&S. Han editat música de James Blake, Aphex Twin o Nicolas Jaar però també han llançat alguns dels discs de techno més importants de la història i bé, també reconec que m'encanta la imatge de R&S! Què més necessitem?
J.T.: A més, crec que la gent no esperava que el disc sortís a R&S, així que la veritat és que ha estat molt bé fer-ho i sorprendre la gent. No vam dir-li a ningú que estàvem treballant en un àlbum conjunt, així que per a nosaltres també era molt important sortir de la nostra zona de confort i plasmar-ho a un segell com R&S.

Publicitat

Podeu explicar-nos com treballeu junts? Com ha estat el procés de creació de l'àlbum? Aquests tres últims anys han estat molt intensos per als dos...
A.B.: Quan estem junts a l'estudi fent música tot és molt espontani i també molt divertit. Gravem moltíssim material i perdem la noció del temps, la veritat. Utilitzem les nostres habilitats de la millor manera i en traiem profit, però sobre tot hem d'estar junts. O ell ve a Estocolm, o jo vaig a Barcelona, o a Göteborg, però hem d'estar junts.

Ara recordo que l'Uri va dir a una entrevista que "cadascú ha de saber mantenir-se al marge dels seus ídols per no acabar copiant-los"...
A.B.: Bé, "els bons artistes copien, els grans artistes roben", va dir Picasso, oi?
J.T.: Sí sí, però nosaltres aprofitem el millor de cadascú i ho fem en persona. A l'estudi. No ens hem enviat pistes ni hem treballat a distància. Tal com deia l'Axel, això és molt important per a nosaltres. Pensa que tenim unes deu cançons més que hem d'acabar però no hem pogut fer-ho, així que podríem dir que l'àlbum inclou les cançons que hem pogut acabar. És curiós!

Ahà, això vol dir que no haurem d'esperar tres anys més per tenir nou material de Talaboman?
J.T.: No, no ho crec, la veritat.
A.B.: Ja estem parlant sobre què serà el següent. Pensa que ara ja hem obert la porta al nostre món. El pas important, el més complicat, ja s'ha fet. Tot el que vingui a partir d'ara crec que serà més fàcil. Tampoc és que ens preocupi en excés, però sí, això no ha fet més que començar.
J.T.: Sí, i a més, ara estarem una temporada junts a l'estudi a Austràlia.

Aquest disc és una manera de dir: "Ei, aquí estem. Vam fer un EP amb un 'track' que era un 'hit', i aquest és la nostra carta de presentació ara". Noteu certa pressió després de la gran acollida que va tenir Sideral EP?
J.T.: No, no crec que sentim pressió, crec que aquestes cançons són millors que Sideral, que era una cançó totalment enfocada al ball. Crec que amb l'àlbum hem anat més enllà, hem creat els sons, a partir de mostres, de detalls... ens ha costat molt arribar a estar segurs del so que volíem i podem dir que n'estem molt contents.

Amb 'The night land' heu llançat un missatge de germanor, d'amor i d'esperança per calmar la fúria del món. Seguiu creient en el poder de l'electrònica com a eina de canvi social i polític?
A.B.: És una bona pregunta, perquè crec sincerament que la música sí és una gran eina d'escapament. Ho és. També és una manera de mantindre la sang bullint, però no n'estic del tot segur de que vulgui mesclar la política amb la música instrumental.
J.T.: Hi estic d'acord, en tot cas l'art en general, o una de les parts de l'art com és la música ha de servir per millorar. Però no millorar políticament, no estic parlant de política. No crec que hagi de servir per relacionar-ho amb un partit polític o amb una visió política, sinó parlo de manera més global. Èticament. Ha de servir per tractar de ser millor. Millor en tots els aspectes de la vida, tant al personal com al laboral o l'artístic.

Com seran les actuacions del 'tour' 'The night land'? Què les diferenciarà dels xous que ja heu fet i sobretot, com es veurà reflectit 'The night land' en les vostres actuacions en directe?
A.B.: Bé, seguirem amb els nostres dj sets, i anirem més enllà en fer que siguin aventures musicals completes, i hi sonarà música que no acostumem a posar quan actuem per separat. Podríem dir que busquem el so Talaboman, i és curiós perquè quan escolto alguna peça nova de seguida em dic a mi mateix 'ei, això agradarà a l'Uri, això és Talaboman'. Així doncs, podríem dir que serà més experimental, i tot plegat més englobat dins d'una aventura musical.
J.T.: Totalment. En el meu cas, quan vaig a una tenda de discs miro música per a mi, i per altra banda, música per Talaboman. I tinc molt clar que Talaboman no és només John Talabot, és per això que també crec que l'àlbum te molta influència dels dj sets que hem fet amb anterioritat. Això és molt interessant perquè fins ara, aquests xous no s'havien vist reflectits, i ara ja sí. Definitivament als xous de Talaboman no sentireu música que punxaria John Talabot o Axel Boman, sinó Talaboman.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat