Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jeff Wall, “After ‘Invisible Man’ by Ralph Ellison, the Prologue”, 1999-2001
Ajuntament de BarcelonaJeff Wall, “After ‘Invisible Man’ by Ralph Ellison, the Prologue", 1999-2001

36 fotografies gegants de Jeff Wall es podran veure a Barcelona en la mostra més completa del famós fotògraf

La Virreina dedica una exposició retrospectiva al pioner del fotoconceptualisme

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Si parlem del fotoconceptualisme, un dels corrents més rellevants de la fotografia artística que predica que la idea o concepte d’una peça és més important que l'obra en si, per força hem de parlar de Jeff Wall. Nascut a Vancouver l’any 1946, l’artista ha estat pioner d’aquest moviment que es caracteritza per grans formats i la representació 'mise-en-scène', en què no es busca plasmar la realitat existent, sinó crear-ne una nova a partir de l'escrupolosa planificació de cada element, gest i detall. Wall és conegut com "el fotògraf que pinta la vida moderna" perquè, a través de les seves obres de gran format, trasllada els espectadors a un món organitzat i creat que unifica l’art i la vida. 

Des de finals dels anys 70 les fotografies de l’artista canadenc han contribuït a definir (i redefinir) la fotografia com un àmbit dins l’art contemporània. Ara, la seva pràctica de quadre fotogràfic o 'tableau', que hereta de la història de la pintura la composició, es podrà veure fins al  13 d’octubre a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona.

La retrospectiva 'Contes possibles' és l’exposició de Jeff Wall més completa feta mai a l’Estat espanyol: consta de 36 quadres fotogràfics del període entre el 1980 i el 2023. La selecció ha estat curada entre els dos-cents 'tableaux' que l’artista ha realitzat peça a peça des dels seus inicis i concentra una diversitat de temes, formats, tonalitats i registres, on predomina el sentit de l’enigma i on es fluctua entre la descripció documental i la ficció.

Per exemple, l’obra més antiga de la retrospectiva, un paisatge de 1980, representa un escenari semirural als afores de la seva ciutat natal; aquesta correspon a una visió documental. La més recent, del 2023, mostra a través de l’al·legoria el que Wall mateix qualifica de "cinematogràfic": la imatge s’escenifica amb cura fins a produir un món al·lucinatori o meravellós.   

Paral·lelament a l’exposició, La Virreina ha publicat la seva setena edició de la col·lecció d’assaig: 'Jeff Wall. Escritos y conversaciones', un recull de setze textos teòrics i entrevistes de Jeff Wall, alguns d’ells inèdits en castellà. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona



Últimes notícies

    Publicitat