Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

5 coses que has de dir a la canalla perquè no es fiqui en embolics a Internet

Cal assentar unes normes bàsiques familiars en l’ús d’Internet i els dispositius tecnològics per afavorir la conciliació i evitar males experiències als menors

Escrit per
Joan Albert Ros
Publicitat

Per bé que en edats primerenques és recomanable limitar molt l'ús de dispositius digitals, el cert és que els nens cada cop hi interactuen més d'hora. Els progenitors diligents saben que comprovar que els dispositius i els programes i aplicacions, especialment l’antivirus i el tallafocs, estiguin sempre actualitzats i operatius és cabdal per evitar ensurts amb el programari maliciós. També adopten mesures de control parental, vetllen per les dades personals dels més petits i estan al dia dels riscos que pot suposar per a ells l'ús de la xarxa.

Però a mesura que els fills conquereixen autonomia, perquè la relació de la mainada i els adolescents amb la tecnologia i, especialment, amb Internet, no esdevingui un malson familiar i es desenvolupi amb seguretat, cal assentar unes normes bàsiques. Sabem que no sempre és fàcil, de manera que, per donar-vos-hi un cop de mà, us proposem cinc consells bàsics perquè la canalla no es fiqui en embolics a Internet.

1. Ves amb compte, nap-buf!

És un fet: a la xarxa, com al món real, hi ha malànimes que s'aprofiten dels més vulnerables. Problemes com l'ansietat i la depressió, els trastorns alimentaris, les autolesions o el consum de drogues poden tenir l’origen en situacions de ciberassetjament o de 'grooming' (ciberassetjament sexual a menors). Els pares i mares han d’estar amatents i han de familiaritzar-se amb l’univers digital dels seus fills. És fonamental que a la llar es traslladi als nens i joves el missatge que han d’anar amb compte a la xarxa. Perquè rere un avatar simpàtic o un compte que publica vídeos virals a TikTok o un usuari que piula els mems més divertits sobre 'Forntite' hi pot haver algú realment tòxic. I no només cal vigilar amb els ciberdelinqüents. Sovint hi ha conductes de maltractament psicològic que es donen entre iguals, tant al carrer i a l’escola com a Internet.

Internet Segura
Foto: Internet Segura

2. Tracta tothom com vols que et tractin a tu

Aprendre a conviure de forma cívica és bàsic per relacionar-se amb el proïsme de forma sana. Per poder interactuar a la xarxa de forma cibersaludable, els menors han de mantenir el respecte cap a la resta d'usuaris. Els nens han de saber que el primer pas per combatre els missatges d'odi, les vexacions i l'assetjament a Internet és mantenir un ambient cordial i respectuós durant els jocs en línia o en els seus intercanvis d’opinions amb altres internautes. De la mateixa manera, cal ensenyar-los a actuar quan detecten que hi ha qui traspassa els límits i explicar-los com denunciar els continguts que considerin ofensius.

Internet Segura
Foto: Internet Segura

3. No deixis que se t'empassin les pantalles!

L'accés fàcil i ininterromput a un volum inabastable d'informació a la xarxa i el poder d'absorció dels dispositius digitals fan que la convivència familiar amb Internet i la tecnologia no sempre sigui fàcil. La canalla en fa ús per treballar i per esbargir-se, però estar-se massa hores enganxat a una pantalla no és bo per a ningú, i menys per als nens i nenes. Quan s’entretenen, els menors no en tenen mai prou, i això fa que arrencar-los de davant de l’ordinador, de la tauleta, del mòbil o de la videoconsola sigui una lluita contínua per a molts pares i mares. El temps de lleure en família, la proposta d’activitats alternatives i engrescadores, l’esport i altres passatemps analògics poden ajudar a contrarestar el magnetisme d’Internet. Els tutors han de recordar, però, que, si volen que infants i adolescents els facin cas, els cal predicar amb l’exemple.

Internet Segura
Foto: Internet Segura

4. Pensa que hi ha qui espia el que fas!

Els més joves no se n'adonen, però les seves passes virtuals, com les de tothom, són rastrejades. Hi ha organitzacions, empreses, entitats i governs que cobegen les dades personals, i això és una amenaça per a la privadesa dels internautes, molt especialment per a qui, probablement, no pensa a no assegurar la privacitat dels seus perfils a les xarxes socials o accedeix automàticament a compartir les seves dades per sistema. De la mateixa manera que els ensenyem que no han de revelar el seu nom i la seva adreça a qualsevol, és fonamental que els previnguem del perill de regalar alegrament les seves dades a la xarxa. Per descomptat, també cal advertir-los que quan publiquen fotografies o revelen a les xarxes socials aspectes importants de la seva vida també s’exposen, i no tothom qui pot veure què fan a Internet és de confiança.

Internet Segura
Foto: Internet Segura

5. Un gran poder també ha de comportar una gran responsabilitat

Els nens i nenes ho aprenen de pressa: la xarxa és fantàstica i hi ha de tot. És una gran eina per estudiar i una font inesgotable de diversió. Aquest gran poder que tenim a l’abast, però, ha de dur aparellada una gran responsabilitat. Els menors han de saber que a Internet tenen drets, però també deures. Conèixer quines són aquestes obligacions és la millor manera d’evitar males experiències.

Internet Segura
Foto: Internet Segura

A l’apartat de Famílies del web d’Internet Segura, el programa d’informació a la ciutadania de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, trobaràs informació, consells, eines, activitats i recursos per saber com tractar a casa tot allò que té a veure amb l’ús d’Internet i les tecnologies digitals. Descobreix com ensenyar als teus fills a fer un ús intel·ligent, segur i responsable de la xarxa i els dispositius electrònics.

NO T'HO PERDIS: 22 coses que passaran a Barcelona aquest 2022

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Time In

    Últimes notícies

      Publicitat