Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

6 preguntes (i respostes) sobre el RGPD

Escrit per
Germà Bustamante
Publicitat

Quants correus heu rebut aquests dies que feien referència al nou Reglament General de Protecció de Dades, també conegut amb les sigles RGPD o GDPR (en anglès)? Cinc? Deu? Vint?

Us heu atabalat? Heu descobert llocs on ni sabíeu que estàveu subscrits? Sabeu què heu de fer? Us responem 6 preguntes per entendre la nova legislació.

1. Què és el RGPD? És la nova reglamentació d’àmbit europeu que regula la manera com les institucions, empreses i organitzacions gestionen les dades personals de tots nosaltres, i estableix un marc legal de drets per als usuaris.

2. Per què rebo tants correus? Perquè aquestes institucions, empreses i organitzacions estan obligades, a partir del 25 de maig de 2018, a tractar les dades personals dels seus usuaris, afiliats, subscriptors... d’una manera molt més acurada i segura.

3. Què ha canviat? Un dels principals canvis és precisament que, a partir d’aquest moment, les empreses, institucions o organitzacions necessiten el nostre consentiment explícit per poder tractar les nostres dades personals. Ja no s’hi val allò de registrar-se i començar a rebre informació comercial indiscriminadament. Per tant, els nostres drets com a usuaris s’han vist ampliats.

4. Com ens afecta? Gràcies al RGDP, tenim el dret d’accés a les nostres dades, el dret d’oposició, el dret a la correcció, el dret a l’oblit i el dret a estar informat en cas de pèrdua de les dades per part dels dipositaris.

5. Hi ha excepcions? Evidentment que sí. No tindria cap mena de sentit que els autoritats de trànsit, sanitàries, fiscals ens demanessin que validéssim totes les dades que tenen sobre nosaltres. Aquestes institucions ja vetllen perquè la privacitat de les nostres dades es mantingut sana i estàlvia.

6. Qui controla tot això? En darrera instància, les autoritats de la protecció de dades de cada país. Però a més a més, les empreses amb un volum de dades sensibles important estan obligades a tenir un delegat de protecció de dades, una figura independent que fa de frontissa entre els deures de l’empresa i els drets dels usuaris.

Trobeu més informació a la web Internet Segura.

Últimes notícies

    Publicitat