Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així era el primer plànol de Barcelona

El compte de Twitter @efemarq (Efemèrides d'Arquitectura) publica fotografies dels primers mapes de la ciutat

Eugènia Güell
Escrit per
Eugènia Güell
Publicitat

Abans que Google Maps ens solucionés la vida, la gent també s'orientava. L'aventura que suposa anar per primera vegada sol a Barcelona quan ets de fora només la saben els que l'han patit, i un mapa dels carrers bàsics dibuixat en un tros de paper ajuda més del que sembla. Imagineu-vos la revelació que va suposar el primer plànol de Barcelona de tota la història, el més antic dels conservats: és del 1570 i l'ha publicat el compte de Twitter @efemarq (Efemèrides d'Arquitectura). Ho confessa unes quantes piulades més avall: "Catalunya no va aprendre a fer mapes fins a principis del segle XVIII. Feien el que podien..."

Primer plànol de Barcelona (1570)
Foto: Efemèrides d'ArquitecturaPrimer plànol de Barcelona (1570)

No se sap qui el va fer, però s'ha trobat al llibre de comptes del Plat dels Pobres, de la Parròquia de Santa Maria del Mar. Va representar-hi els carrers i monuments dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, com la Llotja, la Duana, Santa Maria del Mar... fins i tot hi ha una persona penjada a la forca. Efermèrides d'Arquitectura també publica un plànol de Barcelona del 1652, que va ser el primer del conjunt de la ciutat. Segons s'explica, el va fer l'enginyer francès Sébastien Pontault de Beaulieu. 

Mapa Barcelona de Sébastien Pontault
Foto: Efemèrides d'ArquitecturaMapa Barcelona de Sébastien Pontault

En aquest fil de Twitter també hi podeu veure un altre tresor: el primer mapa de Barcelona amb llegenda en català. És del 1967 i va ser encarregat pel govern municipal. Representa el segle dels francesos sobre la ciutat durant la Guerra dels Nou Anys. Aquí el podeu veure amb detall!

Mapa Barcelona 1697
Foto: Efemèrides d'ArquitecturaMapa Barcelona 1697
Llegenda - Mapa Barcelona 1697
Foto: Efemèrides d'ArquitecturaLlegenda - Mapa Barcelona 1697

Qui els hauria dit que, avui en dia, amb el Google Maps podrien veure fins i tot la porta de casa seva. 

NO T'HO PERDIS: 10 edificis d'arquitectura singular

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat