Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així és l'espectacular mural dedicat a les dones científiques al Vall d'Hebron

L’obra té l’objectiu de visibilitzar i reivindicar la presència femenina en l’àmbit de les ciències de la salut

Núria Méndez
Escrit per
Núria Méndez
Publicitat

Amb el motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència, l’Hospital Vall d’Hebron ha presentat 'Pioneres', un mural de grans dimensions que mostra nou dones que han fet avançar la ciència en l’àmbit de la salut. L’obra té una llargada de gairebé 40 metres de llarg i les protagonistes formen part des de l’Antiga Grècia fins a l’actualitat. L’artista barceloní, Mateo Lara, Ma'La, va començar a pintar-la el 31 de gener fins avui mateix, que ha comptat amb l’ajuda d’un grup de professionals i pacients de la Vall d’Hebron. 

'Pioneres' és un projecte impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació amb la col·laboració de la farmacèutica biotecnològica Amgen. "Aquest mural contribueix a humanitzar l’entorn del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i, a través de l’art, a donar visibilitat a les dones científiques que, amb el seu esforç i dedicació, han canviat la història de la humanitat", ha explicat el gerent de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Albert Salazar, durant l’acte de presentació del mural. A més, l'obra també té l’objectiu de trencar molts estereotips que avui dia encara són vigents. 

Pacients de la Vall d'Hebron pintant el mural
Hospital Vall d'HebronUn pacient de la Vall d'Hebron pintant el mural

Les protagonistes

Metrodora, Trótula de Salerno, Anna Morandi, Rita Levi-Montalcini, Gertrude Belle Elion, Rosalind Franklin, Margarita Salas i Linda H. Aiken són les científiques reconegudes pintades en un dels murs de l’hospital. La novena protagonista ve acompanyada pel lema "Tu pots ser una d’elles". Es tracta de la representació d’una investigadora actual anònima per reivindicar el talent científic jove femení del present i, alhora, del futur de les dones en la recerca en ciències de la salut al nostre país.

Metrodora va ser autora del text mèdic més antic escrit per una dona

Metrodora va ser una doctora grega autora del text mèdic més antic escrit per una dona. Trótula de Salerno, una metgessa italiana medieval especialitzada en ginecologia i obstetrícia. Anna Morandi va impartir classes d’anatomia gràcies al seu talent per fer figures de cera reproduint l’anatomia humana. Rita Levi-Montalcini va ser una neuròloga que va descobrir el factor del creixement nerviós i guanyadora del Premi Nobel de Medicina l’any 1986. Gertrude Belle és reconeguda pel descobriment del Purinethol, la primera medicina fonamental per al tractament de la leucèmia. Rosalind Franklin va descobrir l’estructura de doble hèlix de l’ADN. L’espanyola Margarita Sala va realitzar una recerca sobre el virus bacterià Phi29 que va permetre conèixer com funciona l’ADN. Finalment, Linda H. Aiken va ser una infermera i investigadora centrada en l’impacte de la cultura i dels entorns de treball en les organitzacions d’atenció mèdica. 

La investigadora actual anònima
Hospital Vall d'HebronLa investigadora actual anònima

Es tracta de nou dones del món de la medicina, la ciència i la investigació que ajuden a visibilitzar aquests oficis i animar a les més joves a sumar-se al món de les ciències de la salut, ja que a Catalunya, només dues de cada deu graduades en carreres de tecnologia són dones.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al febrer

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat