Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així és la gran exposició gratuïta de Crims que arriba a Barcelona

Una mostra interactiva i immersiva sobre el ‘true crime’ de Carles Porta ocupa les sales del Palau Robert

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Hem escoltat tots els capítols del podcast i ens hem assegut davant de la televisió, setmana rere setmana, per veure com en Carles Porta ens explica els crims més misteriosos, complicats i sorprenents de Catalunya. Però, i si poguéssim convertir-nos en investigadors dels relats més foscos de la nostra societat? El Palau Robert ho fa possible amb una exposició immersiva que es podrà visitar fins al 10 d'abril

La mostra és un recorregut immersiu pels casos més recents de la crònica negra del país. Se centra sobretot en aquells casos que s’han convertit en capítols del programa de televisió ‘Crims’ i, a més, ofereix als visitants experiències físiques i interactives, que els permeten interactuar amb els diferents casos. De fet, l'exposició convida al públic a inserir-se en els tres punts de vista que sempre són presents a 'Crims': el de l’entorn de les víctimes, el dels criminals i el dels que els investiguen. Així, la mostra va en consonància amb la voluntat del programa de comprendre els misteris de la ment humana. 

Crims l'Exposició
La Perspetiva / Palau RobertCrims l'Exposició

Després de ser rebuts per un Carles Porta assegut a l'estudi de Catalunya Ràdio -la foscor darrere el vidre ens indica que són hores intempestives-, els visitants passen a la primera sala de la mostra, dedicada a entendre el funcionament de la ment d'un assassí. Decorada com un saló dels setanta, l'habitació té diferents finestres on es poden veure les motivacions, les pulsions i els interessos dels homicides, que volen oferir respostes a la pregunta que estructura el programa: Per què matem? 

Crims l'Exposició
La Perspetiva / Palau RobertCrims l'Exposició

El següent torn és per a la sala les víctimes. Abans, però, l'exposició et porta per un passadís que recrea una habitació de reconeixement policial. És el punt de trobada entre el món dels assassins -que ens mostra la primera sala- i la vida de les víctimes i els seus familiars, protagonistes del proper espai. 

Aquesta sala està dedicada a l'impacte que un assassinat té per l'entorn de la víctima: siguin els familiars més propers o bé els coneguts més esporàdics. Dissenyada com un pantà en el moment de la posta de sol, l'habitació dedicada a les víctimes vol posar sobre la taula el patiment i el silenci de les persones que han viscut un crim a prop seu, sovint oblidades per l'administració, la justícia i els mitjans. 

Crims l'Exposició
La Perspetiva / Palau RobertCrims l'Exposició

La següent sala de transició és la icònica habitació d'interrogatoris que hem vist a qualsevol pel·lícula d'assassinats. Una taula, dues cadires i unes manilles són a la disposició dels visitants, que poden recrear un interrogatori policial o bé mirar-se'l des del doble vidre tintat que hi ha sempre en aquestes sales, i que amaga als altres investigadors de ser vistos per l'interrogat.  

I després d'aquesta sala aterrem de ple a l'escenari de les investigacions policials. Una paret de suro plena de mapes, fotografies, esbossos i llistes connectades per fils de colors presideix la sala on treballen els investigadors. Allà hi ha informació de diversos casos reals del programa i també una taula llarga plena d'instruments que utilitzen els policies: proves per a les empremtes dactilars, documentació forense, proves dels crims i fotografies dels sospitosos. També hi ha una instal·lació que fa referència a les punxades telefòniques i un espai força impactant: la recreació d'una taula forense

Crims l'Exposició
La Perspetiva / Palau RobertCrims l'Exposició

El públic arriba al final de la mostra, on hi ha una pantalla interactiva on conèixer totes les dades dels crims reals que hi ha hagut a Catalunya. Ah, i també poden entrar a l'habitació oculta de l'exposició, això sí, només si han guanyat el joc de pistes interactiu -accessible a través d'un codi QR- que convida al visitant a resoldre enigmes amagats a totes les sales de la mostra. 

Així doncs, l'exposició converteix el públic en part de la investigació i la resolució dels episodis més comentats de Crims. De fet, el mateix Carles Porta considera que l’exposició té un valor afegir, que consistirà a “tocar, veure i sentir les coses”. 

Crims l'Exposició
La Perspetiva / Palau RobertCrims l'Exposició

Organitzada per la Direcció General de Difusió i ideada i executada per la companyia Zoopa sota les indicacions del mateix Carles Porta, l’exposició ocuparà el segon pis de Palau Robert i es podrà visitar fins a l'abril del 2023 i, mentre duri, es faran visites guiades i taules rodones relacionades amb Crims.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat