Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Papers d'ombra
Foto: Pere PratdesabaPapers d'ombra

Les millors exposicions de Barcelona

Les propostes artístiques imprescindibles a museus i galeries

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Barcelona és plena de museus i galeries que programen magnífiques mostres i activitats. Art, ciència, disseny, fotografia, història... Tenim exposicions ben curioses que sorprendrien fins i tot els més desconfiats. Ah, i també hi ha moltes obres d'art públiques que decoren els nostres carrers i, que a vegades, passem per alt. Quines són les millors exposicions que es poden veure a Barcelona? Siguin quines siguin les teves preferències, segur que n'hi ha una esperant-te en alguna de les sales de la ciutat que et fascinarà. Dona un cop d'ull al nostre llistat i decideix quina exposició vols visitar en solitari quan pleguis de la feina, quina és la perfecta per tenir una cita o quina vols veure en companyia dels teus amics.

NO T'HO PERDIS: Els museus que obren gratis el diumenge

 • Art
 • Sant Martí

De què va? Aquesta gran instal·lació comprèn quatre dècades de treball amb 'fotocollage' de l'artista Pep Duran Esteva. Totes les obres que podem veure a l’exposició són inèdites i estan fetes amb papers que el creador ha anat intervenint al llarg de tots aquests anys.

Per què hi heu d'anar? Perquè l'artista, que ve del món de l’escenografia, transforma el museu en un escenari on el públic pot trobar petites intervencions, al llarg del recorregut de la mostra, que actuen com escenes, diàlegs o monòlegs oberts. 

 

 • Art
 • Dreta de l'Eixample

De què va? Comença l’Any Tàpies, que celebra el centenari del naixement de l'artista, i la Fundació ofereix aquesta exposició sobre l'impacte dels artistes japonesos i la cultura oriental en el pensament i l'obra de l'artista.

Per què hi heu d'anar? Una tria d'obres entre les quals hi ha pintures, ceràmiques i dibuixos, mostren com Tàpies va integrar al seu llenguatge, i a la tradició occidental que li era pròpia, moltes de les actituds, imatges i tècniques que aquests artistes utilitzaven.

 

Publicitat
 • Art
 • El Gòtic

De què va? En aquesta exposició, la comissària Victoria Cirlot ha seleccionat escultures del segle XII al XVI provinents de les col·leccions del Museu Frederic Marès per fer-les dialogar amb obres d’art contemporànies.

Per què hi heu d'anar? Per veure com l'art ha plasmat totes les emocions i expressions facials que hi ha en el trànsit de la tristesa a l’alegria, amb obres d'artistes contemporanis com Antoni Tàpies, Lucio Fontana, Javier Riera i Bill Viola. 

 • Art
 • Sant Martí

Aquesta gran instal·lació comprèn quatre dècades de treball amb 'fotocollage' de l'artista Pep Duran Esteva. Totes les obres que podem veure a l’exposició són inèdites i estan realitzades a partir d’antics decorats de paper que el creador ha anat intervenint al llarg de tots aquests anys. L'exposició, a part de mostrar les obres d'art, també transforma el museu en un escenari on el públic pot trobar petites intervencions, al llarg del recorregut de la mostra, que actuen com escenes, diàlegs o monòlegs oberts. 

Duran, que ve del món de l’escenografia, ha estat influenciat pel llenguatge cinematogràfic. Per això l'exposició es pot entendre com un gran set de cinema mut en el qual els personatges es passegen com ombres pels decorats i l’espectador, amb una mirada activa, hi pot trobar analogies, històries amagades i personatges que es repeteixen.

Publicitat
 • Art
 • Escultura
 • Eixample

De què va? Susana Solano (1946) és una de les artistes més destacades de l'escena espanyola i forma part d'una generació d'escultors espanyols amb gran projecció exterior. El seu llenguatge, però, destaca per ser força diferent. La seva obra es nodreix d'escultors referents de tota la línia temporal i fa èmfasi en qüestions semàntiques i la llibertat en la utilització de materials.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir la capacitat de l'artista per trobar ressonàncies espirituals, emocionals o líriques a partir de les formes i dels materials.  Solano, que va començar pintant i que en els seus inicis treballava també amb fusta, es concentra aviat en l’ús de metalls, i, de manera intermitent, també amb el vídeo, gravacions de so, cera, plàstics o vímet. Les seves obres es caracteritzen per la simplicitat geomètrica i una aparença sòlida i rotunda que té referències constants a l’arquitectura i el paisatge. 

 • Art

De què va? Les obres de Joan Brossa dialoguen amb la llum en aquesta exposició de la Galeria Santa&Cole.

Per què hi heu d'anar? Comissariada i dissenyada pel mestre de la llum Antoni Arola, la mostra configura una experiència expositiva que intensifica la lírica de les obres de Brossa. 

Publicitat
 • Art
 • Sants - Montjuïc

De què va? Amb aquesta instal·lació, Alba Mayol vol provocar una sensació de complicitat i estranyesa de memòria tradicional i també d'imaginació i utopia. Els diversos formats que presenta -escultura, peces murals i dibuix, entre altres-, habiten i existeixen en l'espai sense intenció d'ocupar-lo i junts formen un cos unitari. 

Per què hi heu d'anar? Per passejar enter les peces d'aquesta artista italo-catalana en una exposició on els contrastos i els llindars es desdibuixen en constant fluïdesa.

 • Art
 • Sant Antoni

De què va? La galeria Chiquita Room enceta l’any amb aquesta exposició coral que gira al voltant d’una cosa que tant ens manca: l’atenció en el moment present.

Per què hi heu d'anar? Per gaudir dels treballs d'artistes com Sara Agudo Millán, Mari Chordà, Massimiliano Moro, Xavi Rodríguez Martín, Mar Serinyà Gou, Mercè Soler i Xana Sousa, que comparteixen el rebuig d’una fugida cap al passat o el futur i se centren en les sensacions corporals i mentals de l’ara i l’aquí. 
Publicitat
 • Art
 • El Parc i la Llacuna del Poblenou

De què va? Una exposició d'art lumínic que reuneix tres projectes de l’estudi londinenc United Visual Artists (UVA), creat per l’artista Matt Clark. 

Per què hi heu d'anar? Per gaudir de tres instal·lacions que juguen amb el so, la llum i el moviment per explorar l'harmonia còsmica, la materialitat de la llum i el volum de dades que consumim en l’era de la informació. 

 • Art
 • Fotografia

De què va? El Centre LGTBI de Barcelona, en col·laboració amb el Casal Lambda, acull l’exposició fotogràfica “Un petó teu”, comissariada per Peter Toro, productor i director audiovisual.

Per què hi heu d'anar? La mostra posa en evidència amb una expressió visual potent com el petó dissident ha estat relegat a un segon pla durant els darrers quaranta anys. Toro en fa ressò amb aquesta recerca que inclou més de 100 fotografies d’arxiu que mostren el petó com a forma de protesta i expressió de la identitat i la resistència, en una forma de desafiar les normes socials.

Publicitat
 • Art
 • El Raval

De què va? La torre del MACBA estarà ocupada, durant 108 dies, per 108 persones diferents. Aquesta és la proposta de l'artista algeriana Lydia Ourahmane, que vol convertir la torre en una mena de 'speaker corner' que els concedeix la veu de manera temporal o bé en un aparador on exposar les seves vivències. 

Per què hi heu d'anar? Perquè cada vegada que visiteu el MACBA, trobareu a la torre algú diferent, actuant-hi o treballant-hi, com si fos un espai més de la nostra ciutat. 

 

 

 • Art

De què va? Aquesta mostra, comissariada per Anna Llopis, vol centrar-se en la fascinació que encara avui provoca la figura de Joan Brossa per donar veu al poeta a través de la seva obra.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer com Brossa va posar les possibilitats del llenguatge visual i plàstic al servei de la poesia tot conreant la prosa poètica, la poesia escènica, la poesia visual, el poema objecte o la poesia literària, a través d’una seixantena d’obres. 

Publicitat
 • Art

De què va? Hi ha pedres a terra i pedres als museus. Algunes serveixen per fer edificis, d’altres passen mitja vida dins d’una vitrina per poder ser observades. Què diferencia una pedra irrellevant d’una obra d’art? Qui ho decideix? Aquestes preguntes són el punt de partida de les creacions d’Irena Visa, guanyadora de la convocatòria oberta PostBrossa 2023-24 amb una investigació dels processos que legitimen l’arqueologia i l’art contemporani. 

Per què hi heu d'anar? L’exposició és una instal·lació composta per 120 pedres trobades que reposen sobre 120 peanyes de pi fetes expressament per a elles, seguint el seu contorn. L’artista es pregunta què passaria si a la cartel·la s’anunciés que l’objecte observat no és res, o si aquestes pedres no anessin acompanyades de cap peanya o vitrina en l’àmbit museístic. També les consideraríem art?

 • Art
 • Fotografia

De què va? Foto Colectania exposa prop de 160 obres escollides d’entre les més de 3000 que hi ha en la seva col·lecció en aquesta exposició comissariada per Carles Guerra. La mostra permet endinsar-se en la col·lecció privada amb la representació la fotografia que es va fer durant la segona meitat del segle XX a la península Ibèrica.

Per què hi heu d'anar? A través de les fotografies escollides -ja siguin imatges úniques que han esdevingut icones, o seqüències fotogràfiques- presenciareu un doble procés de modernització: el del mitjà fotogràfic i el de les societats del sud d'Europa. 

 

Publicitat
 • Art
 • Dreta de l'Eixample

De què va? La nova mostra de la Fundació Antoni Tàpies recupera l'interès de l'artista per la ciència, la filosofia i la seva relació amb l'art. 

Per què hi heu d'anar? Per reflexionar sobre tots els vessants creatius de la humanitat tot observant obres d'art de Daniel Bejar, Jorge Carrión, Agathe Casals, Lúa Coderch, Violeta Mayoral, Mariona Moncunill, Tanit Plana, Nimesh Ramesh Chahare, Irene Solà, Irena Visa, Ian Waelder, John Baldessari i Antoni Tàpies.

 • Art
 • El Raval

¿De què va? Daniel Steegmann Mangrané és un artista català establert a Rio de Janeiro. Les seves escultures, instal·lacions i creacions de realitat augmentada ens parlen de les urgències ecològiques del nostre món, des d'una visió holística on no hi ha distinció entre els humans i el seu entorn. 

¿Per què hi heu d'anar? Per entendre per què la selva tropical no és només un lloc, sinó un ésser viu que encarna les complexitats i el delicat equilibri del món contemporani.

Publicitat
 • Art
 • La Font de la Guatlla

De què va? De la història d’amor entre el cinema i l’espionatge! Un recorregut entre els elements d’attrezzo i la tecnologia que usen els espies, des de Mata Hari fins a Carrie Mathison o Malotru, passant per James Bond i Edward Snowden.

Per què hi heu d'anar? És una mostra ideal pels amants del cinema d’espies, que podran passejar entre prop de 300 peces entre dispositius electrònics i vestuari de cinema, artefactes històrics, documents d’arxiu, fotografies, dibuixos, pintures, cartells, instal·lacions artístiques i fragments de pel·lícules. 

 • Art

De què va? Un recorregut per cinquanta anys de treball d'aquest singular artista rus, a través de 7 seccions que presenten els principals temes que van inspirar la seva creació i la seva vida: Orígens, Món Sagrat, Èxode, Color, París, Faules i Amor.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer l'amor a la seva terra natal, la seva fe jueva i les conseqüències de l'antisemitisme, l'impacte de la guerra i l'exili, la creació d'un llenguatge propi de llum i color i el París de les avantguardes artístiques. 

Publicitat
 • Art
 • El Raval

De què va? Tots hem jugat amb el ChatGPT i ens hem fet preguntes sobre la intel·ligència artificial. Ara, el CCCB dedica una mostra sobre la seva història, el seu funcionament, les seves possibilitats i els reptes a què ens aboca.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir els riscos de l'IA, però també les innovacions científiques i artístiques que ens pot portar a través d’instal·lacions artístiques interactives, una cronologia amb fites clau, obres fetes amb IA, testimonis d’experts i peces de nova creació. A més, això podràs olorar les flors d’un arbre extingit al segle passat o posar veu a una composició musical creada amb intel·ligència artificial.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat