[title]
A principis de l’abril del 2025, la part central de Mèxic, els Estats Units i el Canadà es van enfosquir durant uns minuts per un extraordinari eclipsi total de sol. La pregunta més repetida llavors va ser: podrem veure algun cop un eclipsi total de sol a Catalunya? Doncs la resposta és que sí, i el país ja comença a preparar-se.
Segons els científics, el 12 d’agost del 2026 a les 20.30 h la lluna cobrirà totalment el sol, un fenomen astronòmic excepcional que recorrerà el terç sud de Catalunya i que es veurà amb claredat des de municipis com Roquetes, Tarragona i Lleida.
A la franja sud entre Lleida i Tarragona, doncs, la cobertura serà del 100%. A Roquetes (al Baix Ebre), on hi ha l’Observatori de l’Ebre, serà un dels llocs on l’eclipsi durarà més, un total d’1 minut i 32 segons. A ciutats com Barcelona la lluna cobrirà el sol en un 99,7%, una cobertura que deixarà una escletxa de llum que impedirà que el dia s’enfosqueixi per complet.
Tant la comunitat científica com els amants de l’astronomia asseguren que es tracta d’una oportunitat única per viure un eclipsi total de sol, un fenomen que no es viu a Catalunya des del 20 d’agost del 1905.

El Govern ja es prepara
Aquesta excepcionalitat ha fet que, aquest dimarts, el Govern acordés crear una comissió interdepartamental per planificar l’observació de l’eclipsi, ja que s'espera una gran mobilització cap a les zones del sud del país, on planteja crear punts oficials d’observació.
El pla d’acció abordarà l’organització de la mobilitat, la promoció turística i la divulgació científica, entre altres aspectes. Malgrat que encara és massa aviat per concretar les previsions d’afluència, si ens fixem en altres eclipsis, la demanda d’allotjament i serveis turístics es pot multiplicar amb l’arribada de públic tant local com internacional.
El Govern preveu crear punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i la posada en marxa de campanyes educatives i informatives.