Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així seran les superilles de l'Eixample: l'Ajuntament escull els projectes guanyadors

L'Ajuntament escull els quatre projectes guanyadors que inspiraran l'Eixample del futur

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

L'Ajuntament avança en el seu objectiu de transformar de dalt a baix el model urbà de l'Eixample, implantat des de fa més d'un segle amb el Pla Cerdà i revisat comptades vegades. Casos ja consolidats com les superilles o l'urbanisme tàctic, tots ells acompanyats sempre de polèmiques i detractors, es podrien estendre per tot l'Eixample en menys de 3 anys en forma de 21 eixos verds i 21 places noves.

A grans trets aquest és el pla que el consistori va fer públic el novembre passat i ara ja ha anunciat els projectes guanyadors que idearan l'aspecte final que agafarà l'EixampleEn total el concurs públic ha rebut 86 propostes i el jurat s'ha quedat només amb vuit, quatre corresponents als carrers (eixos verds) i quatre més per a les places. Tots ells s'encarregaran de dissenyar un model de barri "més saludable i accessible" on no hi haurà pràcticament asfalt i "es prioritzarà l'anar a peu i la renaturalització dels carrers". S'espera que les obres puguin començar a l'estiu del 2022 per poder acabar-les durant el primer trimestre del 2023 amb una inversió de 37,8 milions d'euros.

Els projectes guanyadors

La presentació de propostes ha servit com a gran experiment creatiu per acabar ideant el que serà el document o model a seguir en el futur. Les premisses que comparteixen totes les guanyadores és l'aposta pel vianant, l'augment de les zones verdes, la plataforma única, la pacificació de carrers i el foment de la vida de barri. Així doncs, què proposen els guanyadors del concurs?

Eixos verds, eixos de vida

Les quatre propostes guanyadores d'aquest apartat destaquen pel gran protagonisme que donen al vianant, entès com a veí que s'apropia de l'espai i no solament hi passa de llarg. L'aposta de 'Caminar des del centre' vol "recuperar l'ambient i el paisatge dels antics carrers de la ciutat" amb un espai únic, ample i una línia nova d'arbrat. 'De Sòl a Sol', que ha agafat el carrer Consell de Cent com a exemple de futur eix verd, proposa dividir-lo en trams: un tram de jardí-silenci, un altre d'intercanviador, un altre per el tram del mosaic. 

Projecte 'Caminar des del centre'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaProjecte 'Caminar des del centre'

El projecte 'Giraverd', en canvi, crida l'atenció per concentrar el verd als xamfrans i reubicar tots els passos de vianants al centre de les cruïlles per caminar sempre en línia recta, a diferència de les diagonals que obliga ara el pla Cerdà. Per últim les 'Galeries de vida' vol implantar 3 ecosistemes diferents, el viu, el de serveis i el social.

Projecte 'Giraverd'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaProjecte 'Giraverd'

Les quatre primeres places del nou Eixample

Per aquest concurs s'han rebut 46 propostes i totes elles responen a dues estratègies molt clares: fer d'aquests grans espais el centre neuràlgic de la zona i multiplicar les zones verdes. Seguint aquests objectius han escollit el projecte 'El parlament de les espècies', del qual han destacat la renaturalització del centre (1.000 m2), l'organització flexible dels seus usos i el predomini total de la naturalesa per sobre dels panots i l'asfalt. Qui també ha ubicat el verd en el centre és el projecte 'L'illa de les illes' (Consell de Cent amb Comte Borrell), amb un total de 16 arbres en un quadrat totalment permeable i naturalitzat. 

Projecte 'El parlament de les espècies'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaProjecte 'El parlament de les espècies'
Projecte 'L'illa de les Illes'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaProjecte 'L'illa de les Illes'

Qui en aquest cas ha pensat amb el carrer Consell de Cent amb Enric Granados és l'anomenat 'Jardín ILLA', una proposta atrevida que aposta per un "jardí veïnal naturalista" amb un entorn pacificat i amb molt més verd. Per últim l'ajuntament ha escollit el 'Superescocell' (Consell de Cent amb Girona), un pla que parteix de l'element escocell com a unitat mínima de l'Eixample. És per això que la seva idea seria instal·lar un ecosistema metabòlic i augmentar les zones verdes, tot i les dificultats que suposa el pas del metro pel subsol. 

Projecte 'Superescocell'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaProjecte 'Superescocell'

NO T'HO PERDIS: La guia més completa per descobrir l'Eixample de Barcelona.

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat