Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
TimeOut: Les tres xemeneies
TimeOut: Les tres xemeneies

Així són per dins les immenses Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs (que es podran visitar per primera vegada aquest 2024)

L'antiga central tèrmica obrirà al públic del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024 en el marc de la biennal europea Manifesta 15

Escrit per
Clara Clemente
Publicitat

Tothom coneix les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. Fan 200 metres d'altura i es poden veure des de molt lluny, però mai s'han pogut visitar. L'antiga central tèrmica obrirà al públic per primera vegada a la història del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, gràcies a la biennal Manifesta, que se celebra aquest any a Barcelona. L'organització ha obert les portes de la central per primera vegada a un grup de periodistes internacionals i ens hem colat amb ells, així que les hem visitat i us expliquem com són per dins i què s'hi farà. 

Vistes des de sota, les torres, que fan 200 metres d'altura, són gegantines, i tenen tres pisos, als quals s'accedeix per unes escales de formigó. Dins, encara es conserven les vidrieres originals, que ofereixen una vista panoràmica al mar. A la primera torre, hi ha una sala de màquines dels anys 90 que sembla treta de 'Star Trek', amb els comandaments d'aquella època. Aquesta serà una de les sales d'exposició de Manifesta, que encara no ha donat a conèixer la programació. 

TimeOut/Clara Clemente: Interior de les Tres Ximeneies
TimeOut/Clara Clemente: Interior de les Tres Ximeneies
Time Out / Clara Clemente: antiga sala de comandaments
Time Out / Clara Clemente: antiga sala de comandaments

De moment, l'organització de l'esdeveniment només ha fet públic que s'utilitzarà un 30% de la construcció i que hi haurà almenys cinc espais habilitats on podrem veure exposicions relacionades amb l'educació, intervencions artístiques i arquitectòniques i fins i tot un bar-restaurant.

TimeOut: Interior de les Tres Ximeneies
TimeOut/ Clara Clemente: Interior de les Tres Ximeneies

La directora de Manifesta, Hedwig Fijen, no vol convertir l'espai en un museu, ja que considera que ja ho és per si mateix. Fijen destaca que Manifesta busca llocs que no siguin el centre de la ciutat i que estiguin en transformació per tal de convertir-les en "incubadores de possibles canvis simbòlics". 

L'arquitecte Josep Bohigas, membre del consell de Manifesta, explica que dues de les xemeneies pertanyen a Sant Adrià del Besòs i l'altra a Badalona. Per això recalca la importància de crear un espai artístic en una zona fragmentada però a la vegada unida.

TimeOut: Xemeneia vista des de baix
TimeOut/ Clara Clemente: Xemeneia vista des de baix
TimeOut Clara Clemente: Entrada a la primera xemeneia
TimeOut Clara Clemente: Entrada a la primera xemeneia
TimeOut/Clara Clemente: Escales de les xemeneies
TimeOut/Clara Clemente: Escales de les xemeneies

Per tal d'habilitar al màxim l'espai, el Consorci del Besòs començarà aquesta setmana amb les transformacions elèctriques necessàries com la instal·lació d'ascensors i millores que millorin l'accés al recinte. 

Encara s'està discutint el futur d'aquestes grans construccions després del Manifesta. Les propostes van des de la construcció d'un barri amb habitatges socials fins al projecte Catalunya Media City, un hub audiovisual. Mentrestant, les Tres Xemeneies seguiran sent un emblemàtic espai de Barcelona. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions que pots veure ara mateix a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat