Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Barcelona
Foto: ShuterstockBarcelona

La biennal europea Manifesta repensarà la Barcelona del segle XXI

El delta del Llobregat, el riu Besòs i la serra de Collserola seran els nodes d'aquest gran esdeveniment que busca transgredir els 'límits' de la ciutat

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Quan es van enderrocar les muralles, al segle XIX, Barcelona va passar de ser una de les ciutats més congestionades d'Europa a abraçar la modernitat del pla Cerdà. Un segle més tard, amb els Jocs Olímpics, es van construir les rondes, que ara podríem fàcilment identificar com "les muralles del segle XXI". Aquests límits, juntament amb els naturals –rius, mar i muntanya–, són clau a l'hora de repensar Barcelona, que és el que farà la Biennal Nòmada Europea Manifesta, que celebrarà la seva 15a edició a la ciutat del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024

Què és la biennal Manifesta?

Aquesta biennal de cultura contemporània fa 30 anys que repensa ciutats europees (Rotterdam, Luxemburg, Sant Sebastià, Sant Petersburg, Zuric, Palerm, Marsella...) com a resposta als canvis socials, polítics i econòmics a través de projectes transformadors que integren diverses disciplines: artistes, urbanistes, científics, pensadors i agents socials estan convidats a dir-hi la seva.

A setze mesos de la inauguració, Manifesta 15 Barcelona 2024 ha presentat el seu primer mediador creatiu, l'arquitecte Sergio Pardo, que ha identificat els tres nodes geogràfics a partir dels quals treballarà manifesta: el riu Besòs, el Delta del Llobregat i la serra de Collserola. Són 'límits' naturals que podrien convertir-se en corredors blaus (els rius i el mar) i verd (Collserola) si pensem en solucions per a la crisi climàtica, però també en la millora de la vida de les persones. En aquest sentit, Pardo ha ressaltat que Barcelona només té 2 m² d'espai verd per habitant (se'n recomanen 16) i només un 2% d'habitatge social (París en té un 25% i Viena un 60%). 

Es tracta de mirar des dels ulls de Barcelona

"Es tracta de mirar des dels ulls de Barcelona", ha dit la directora i fundadora de la International Foundation Manifesta, Hedwig Fijen, des de la seu de Barcelona a l'antic edifici de l'Editorial Gustavo Gili, ressaltant la bidireccionalitat internacional-local d'una mostra en la qual el 90% de l'equip serà local i que preveu la contractació d'una quarantena de treballadors (a banda dels que es necessitaran durant les dates de celebració de la biennal). 

Un gran esdeveniment

Encara que a la majoria de barcelonins poden no haver sentit a parlar mai de Manifesta, el que prepara per al 2024 és un gran esdeveniment. Compta amb una participació pública de 8 milions d'euros (representarà el 60% del total) i hi participen deu municipis de la regió metropolitana: Badalona, Cornellà, El Prat, l'Hospitalet, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. 

L'última edició, a Pristina (Kosovo), va tancar amb 130.000 visitants i 800.000 visites, fet al qual va ajudar la presència de l'estrella del pop Dua Lipa, d'origen albanokosovar. L'edició de Barcelona –una ciutat molt més gran– tindrà "una envergadura mai abordada a les catorze edicions anteriors". Els pròxims setze mesos serviran per elaborar una 'carta magna' amb diverses organitzacions de la societat civil que encara no s'han donat a conèixer i posteriorment s'obrirà una convocatòria de projectes que culminarà al desembre d'aquest any. 

Dua Lipa visiting Chiharu Shiota's intervention at the Great Hammam.
Foto: Manifesta 14 / Fikret AhmetiDua Lipa visiting Chiharu Shiota's intervention at the Great Hammam.

De moment sí que se sap qui forma part de la Junta Directiva de Manifesta 15 Barcelona. Són quatre personalitats internacionals i cinc de locals: l'arquitecte Josep Bohigas (actual director general de Barcelona Regional Agència Desenvolupament Urbà, i director general de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona), Marta Clari (gerent de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona), Eva Soria Puig (directora d’Innovació, Recerca i Arts Visuals a l’Institut de Cultura de Barcelona), Joan Subirats (actual Ministre d'Universitats) i Jordi Martí (tinent d'alcaldia de Cultura).

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat