Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

'Alien' i 'Atracció fatal' tenen molt en comú

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

Una llibreria molt ben documentada

Una de les expressions o de les frases fetes més vulgars, inconscients i ignorants que sovint ens trobem tots aquells que vivim o intentem viure del cinema és la que afirma, sense uns ferms fonaments, que tot el món està ficat a Internet. Tens qualsevol mena de dubte? Tu ves a la xarxa! T’intriga un tema? Engega l’ordinador. Has de fer un treballet? Googleja com un boig. Tant de bo, però no és així. Per exemple, una pila de valuosos llibres d’anàlisi o de pura informació sobre la història del cinema encara només els pots trobar (i olorar, si ets viciós del paper) a les llibreries. I malgrat tenir-ne uns quants centenars a la biblioteca de casa, sempre estic obert a les novetats i empapar-me de noves visions sobre les pel·lícules, per la qual cosa em vaig dirigir a una de les meves llibreries de referència, la nova Documenta del carrer de Pau Claris, a escassos metres de l’antic cine Capsa del carrer d'Aragó, que va reestrenar 'Ser o no ser', d’Ernst Lubtisch. Aquella tarda no hi era el 'boss' Josep Cots, però sí el capità general Èric del Arco i el tinent Lluís Ruiz, sempre disposats a ajudar o a petar una culta i divertida xerrada. Això tampoc ho trobes a la xarxa. Al final, després de descartar un llibre molt gruixut (potser massa i tot) sobre la filmografia de José Luis Garci, em vaig quedar amb '¡Salva al gato! Va al cine. Guía para guionistas de todos los argumentos del mundo', escrit per Blake Snyder i editat per Alba. Amb quatre fotos comptades i milions de lletres.

Replantejar la qüestió dels gèneres

La tesi defensada pel senyor Snyder: els veritables gèneres cinematogràfics no són els clàssics de tota la vida (drama, comèdia, aventures, western), sinó més aviat un reguitzell de situacions que es repeteixen en les pel·lícules. Un home té un problema, el triomf social del curtet de gambals, l’amor entre col·legues... i l’autor ho divideix en 10 capítols, amb diversos  films que reforcen i il·lustren la teoria. D’entrada, prou curiós.

Senyors dolentots i sargantanes de l’espai

El primer capítol, titulat 'Un monstruo en casa', posa d’exemples 'Alien', 'Atracció fatal', 'Scream', 'La señal' i 'Saw'. Quatre sagues terrorífiques/fantàstiques i Glenn Close, tots al mateix sac. Qui fa cagar més de por? Els psicòpates, els esperits, els bitxos sanguinaris o una amant amb una exagerada permanent i un despit perillós?

'Kramer contra Kramer'

La crisi de la trempera i Sandra Bullock

L’apartat 'Ritos de iniciación' ens ajunta '10, la dona perfecta', 'Kramer contra Kramer', '28 días', 'Gent corrent' i 'Napoleon Dynamite', que és ficar dins de la mateixa coctelera la crisi d’identitat masculina dels 40/50 (allò que, en llatí o en grec, es coneix com la 'pitopausia'), les separacions conjugals, Sandra Bullock, les relacions familiars i els frikandons. Els superherois i els detectius també apareixen en un llibre amb ambició de best-seller que t’ajuda a reflexionar sobre certes coses que segurament t’havien passat per alt. A Internet, jo això no ho trobo. O potser no ho sé cercar. Admeto les meves carències i deficiències: sí sóc del segle passat. En quin capítol em posaríeu? A 'El triunfo del tonto'? Gràcies.

Últimes notícies

    Publicitat