Notícies

Aquesta és la millor empanada gallega de Barcelona (i només costa vuit euros)

Trenquem tòpics: aquesta delícia gallega ni s'escalfa ni porta tonyina

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Fame Empanada Galega
Foto: Laura Gallao | Fame Empanada Galega
Publicitat

Quantes vegades heu vist menjar preparat ultraprocessat al supermercat amb la paraula 'artesà' impresa en l'envàs? Tantes, que a vegades ens hem fet una idea equivocada de com és un plat (posem, per exemple, el trinxat de la Cerdanya o els espaguetis a la carbonara). Un cas més flagrant és el de l'empanada gallega. Molta gent s'ha arribat a creure que una empanada gallega és aquella cosa retractilada i sonsa que costa cinc euros al súper, carregada de lletres i números a la composició. 

Doncs no. A Barcelona hi ha bona empanada gallega, però fora dels restaurants es troba amb comptagotes. Fame Empanada Gallega (Sant Lluís, 105. 935 36 71 18) és una botiga de menjar per emportar on l'Estrella Justo –propietària de la botiga de menjar gallec Ego Galego i el Bar El Norte– afirma, amb contundència, que "ara mateix servim l'empanada gallega de més qualitat de Barcelona". Fame (gana en gallec) és l'única botiga dedicada a aquesta especialitat a Barcelona.

L'empanada gallega no és allò del supermercat: és un aliment saludable sense conservants ni colorants

Justo va emprendre aquest projecte perquè "l'empanada era el producte amb més sortida d'Ego Galego" però també per obrir-nos els ulls i la boca i demostrar-nos que una empanada artesana "no és allò que compres al supermercat, és un aliment més saludable, sense conservants ni colorants. En realitat és slow-food que consumeixes com menjar ràpid”, valora.

Fame Empanada Galega
Foto: Laura GallaoFame Empanada Galega

Encarrega les empanades a un artesà a Galícia, i com que sap de què va el tema, apunta a la màxima qualitat. Tots els farcits es cuinen abans d'anar dins la massa –de blat, amb un puntet cruixent i sucosa– i així no repeteixen. Tot el producte és autòcton gallec: des de la farina, ecològica, fins a la ceba, perquè la gallega té més aigua, diu.

Trenquem dos tòpics: l'empanada gallega no s'escalfa, es menja a temperatura ambient, i la més clàssica no és de tonyina: és de bonítol! A partir d'aquí ens podem animar amb altres especialitats tradicionals, com la de bacallà amb panses, o la de caldo gallec: amb les verdures i la carn del potatge, que de tan tel·lúrica sembla avantguarda. Justo fins i tot parla d'una empanada d'escopinyes que deixen anar el suc quan s'enforna, un plat clàssic gallec. 

Fame Empanada Galega
Foto: Laura GallaoFame Empanada Galega

Segons l'època en podeu comprar de calçots amb romesco i de bolets de temporada, per exemple. Una ració individual de 400 grams costa uns 8 euros i a més de ser un àpat sencer, parla: us crida a la boca que la del súper és una pàl·lida rèplica mancada de gust. Per si no fos prou, tenen cafè d'especialitat a 2 euros i cañitas de Carballino, deliciós parent gallec del nostre xuixo. 


NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants gallecs de Barcelona 

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat