Els millors restaurants gallecs de Barcelona

Repassem on s'ha instal·lat la bona cuina gallega a Barcelona
pulpo a feira
Per Ricard Martín |
Advertising

Recordem la dita: el gallec no es queixa, emigra. Això ha fet que una bona part dels restaurants i bars de Barcelona siguin gallecs. I no ens queixem, ans el contrari: la cuina gallega és de les que millor sap ressaltar les virtuts del producte. I quin producte: amb el pop i la vaca com a emblemes, tenen el millor del mar i de les pastures i un repertori guisats i tapes imbatibles. Repassem la llista d'on es menja millor gallec, des del lloc més humil fins al favorit del Júlio Iglesias.

NO T'HO PERDIS: Si no tens ganes de fer-te el gallec, fes un cop d'ull als millors restaurants de cuina catalana.

Dotze gallecs per a totes les butxaques

Los Cachitos
© Ivan Giménez
Restaurants

Los Cachitos

icon-location-pin El Raval

De què va? Una taverna gallega que cal conèixer: la seva cuina és senzilla, però exquisidament gustosa i de bona qualitat. I en una cantnad alegre i popular, l'encreuament de la Ronda Sant Pau i el Paral·lel. 

Especialitats per demanar El seu brou gallec és molt bo i l'amanida de ventresca i tomàquet raf està molt ben preparada. Hi ha una llarga llista de plats molt bons, com ara el panadó gallec, les gírgoles a la brasa, el lacón amb 'cachelos', el brou gallec, la sopa de peix i els fideus negres amb gambes i cloïsses.

Time Out diu
Restaurants, A la brasa

Escairón

icon-location-pin El Poble-sec

De què va? Casa de menjars popular i de bon producte, ideal per gaudir del millor de la cuina gallega i de mercat, on la qualitat, el bon preu i el magnífic servei fan les delícies dels paladars més exigents.

Què demano? L'Escairón destaca sobretot pel seu entrecot provinent de Galícia i pel seu 'pote', el brou gallec. En Jorge i la Pilar atenen com si fos casa seva i la clientela es gairebé fixa. Els seus plats forts són l'entrecot o qualsevol de les seves carns a la brasa, però també els plats guisats, el 'lacón' i, sobretot, algunes postres com l'anomenada Escairón (crema catalana amb una mena de crocant gelat). Però immillorables i úniques són les patates fregides que acompanyen les carns, entre les quals també destaca l'escalopa milanesa.

Advertising
Restaurants

Casa Freixo

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

De què va? Quan trobem un restaurant gallec com Déu mana, sempre ens emociona. El seu entrecot de vedella és d'una qualitat i gust que costa trobar en aquesta ciutat. Les altres seves especialitats són ostres i percebes, a un preu molt més assequible del que ens pensem.

Què demano? Al migdia, hi ha un menú assequible on els canelons ho són de veritat, i la tonyina a la brasa és fresca. De nit, tot el repertori de tapes i clàssics que su passin pel cap.

Bar Centre Gallec de Barcelona

icon-location-pin El Raval

Heu menjat mai llamprea, aquell peix primitiu sense cap que fa mitja basarda? Voleu afartar-vos de lacón o pop del bo i no voleu deixar-vos-hi el sou? Sabeu què és el raxo? És llom de porc adobat amb pebre vermell, et poden contestar els amables cambrers del bar del Centre Gallec de Barcelona, una espècie de vestigi del vint en plena urbs del vint-i-u.

De què va? Si baixes la rambla dels Caputxins, a mà dreta, entre botigues de records, hostals i tablaos, hi ha un portal ample, de sostres alts, marbre blanc i antiga solera. Al primer pis, com d’amagatotis, hi trobareu una casa regional de les més actives de la ciutat, la de Galícia, que ha celebrat 120 anys d’existència, cosa que es diu ràpid. 

Què hi menjaré? Per als parroquians del Centre i per a tothom que hi vulgui menjar o fer un beure, el bar ofereix un racó tranquil i familiar on degustar plats típics gallecs.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Cera 23

icon-location-pin El Raval

De què va? El Cera 23 va començar com a restaurant de menú de migdia gallec a bon preu al cor del Raval. I segueix estant allí, esclar, però s'ha assimilat força al seu germà petit Arume: ha fet la seva oferta més noctàmbula, amb un repertori de clàssics de la cantonada verda modernitzats. Això sí, amb una relació qualitat-preu òptima.

Què menjaré? Aquí el pop a la gallega és pop a la gallega, però també hi ha receptes de cuina mediterrània moderna i tatakis i carpaccios excel·lents. I us podeu clavar un bon entrecot de vedella gallega amb salsa de formatge de tetilla a un preu òptim!

Restaurants

A Gudiña

icon-location-pin Sant Antoni

De que và? La Pulpería A Gudiña és un d’aquells restaurants en el qual el menjar de qualitat encara està lligat a un preu raonable. És un d'aquells llocs de bon producte i esperit popular. 

I què hi demano? Aquest establiment de tracte cordial i d’aire familiar, serveix delicioses tapes de marisc i peix gallec, tot regat amb un bon albariño i rematat amb una copa d’orujo. Deliciós pop a la gallega, empanada, pebrots de Padrón i costellam gallec amb all.

Advertising
Restaurants, Marisc

Cervecería Brasería Gallega

icon-location-pin Eixample

De què va? Quina sorpresa a la part alta de la ciutat! Bones mariscades a preus raonables. Excel·lent producte del mar i carns, i un ambient molt distès i agradable. Senzilla cerveseria gallega, sempre plena. Imprescindible reservar. En una part del restaurant exhibeixen el producte que cuinaran aquell dia.

Què hi menjo? Tot el que demaneu, del plat més senzill al producte més luxós, té garantia de DO d'origen. Des d'un senzill caldo gallec per cinc euros fins a un execel·lent entrecot, que per cert no passa dels 18 euros.

Restaurants

Casa de Tapes Cañota

icon-location-pin El Poble-sec

De què va? El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat. Peix i marisc, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins...

Què hi menjaré? L'oferta del Cañota és la de tota la vida però amb l'afegitó d'un puntet juganer de creativitat i un porducte excel·lent, tocat per la mà de xefs que han jugat o juguen en la categoria de Michelin (sovint grans cuiners hi cuinen una tapa que es queda al repertori). Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per resoldre un àpat de celebració o el sopar després de sortir del Lliure, el Mercat de les Flors i del BTM, que li queden al costat.

Advertising
Restaurants, Marisc

Rías de Galicia

icon-location-pin El Poble-sec

De que và? La gran cita permanent que proposa la família Iglesias amb els millors productes del mar. A la seva carta destaquen el llamàntol del cantàbric amb allets, el gall de Sant Pere i els canelons de txangurro. I quan és temporada disposen de l’exquisida llamprea a la bordelesa.

Què hi demano? Sigui el que sigui, l'encertareu. La seva germanor amb l'Espai Kru ha renovat el repertori de marisc fred, i aquest encara és el lloc per clavar-vos un bon llamàntol de les ríes o un bou de mar, arrossos i carns.

Restaurants, A la brasa

O Meu Lar

icon-location-pin Sants - Montjuïc

De què va? A la zona del Paral·lel existeix des de fa més de vint anys una fonda i braseria gallega, casolana, familiar, on assisteixen els amants exigents de les carns a la brasa. I l'entrecot es talla generosament ample. De tota manera, la gairebé mitjana –són 400 grams– se serveix en una rajola de ceràmica calenta que permet mantenir-la calenta i acabar-la de coure per als qui la vulguin més feta.

Només entrecot? Pollastre, conill, garrí de Burgos i xai també llueixen a la graella a la vista, que el comensal pot veure quan entra. Sempre van acompanyats per patates al caliu, allioli i chimichurri a l'estil argentí. Es pot començar amb un pica-pica que pot constar de cloïsses, gambes, l'excel·lent pop gallec, calamarsets fregits i lacón cuit.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Marisc

Botafumeiro

icon-location-pin Gràcia

De què va? Les mariscades d’alt estànding d’aquest restaurant gallec són mítiques en l’inconscient col·lectiu: llagostes, llamàntol, gambes, cigales... sempre tot molt fresc. El servei també és excel·lent i la carta, ben àmplia.

És molt exclusiu? A més, podeu fer un bon banquet quan us vingui més de gust, ja que l'emblemàtica marisqueria de Gràcia té la cuina oberta durant tot el dia. Sí, és molt car. Però val el que costa. Per alguna cosa Júlio Iglesias es deixa caure per aquí quan ve a Barcelona. I el Mick Jagger el taxista també el va deixar caure aquí el darrer cop que els Stones van tocar a Barcelona.

Restaurants, Marisc

Casa Darío

icon-location-pin Eixample

De què va? Casa Darío és un magnífic exponent del que ha de ser un bon restaurant gallec. La seva carta està farcida dels millors productes de la cantonada verda fets de manera senzilla però respectuosa.

Què hi menjaré? Aquí ens poden servir el millor marisc i carns de luxe, però també plats tan humils i rurals com uns gustosíssims cabdells de Tudela amb tonyina de primera.

Camera

I si no vols fer-te el gallec

Restaurants

De canyes per Barcelona

Sembla una tècnica senzilla, però no tothom serveix les canyes amb alegria i precisió. Perquè no patiu decepcions innecessàries, la Montse Virgili ha localitzat 10 establiments de Barcelona que dominen l’assortidor a la perfecció. Coneixeu més llocs imprescindibles a l'hora d'anar de canyes? Ens ho pots dir als comentaris de sota.

Maitea
© Iván Moreno
Restaurants

Els millors restaurants bascos de Barcelona

Us presentem els millors llocs per assaborir plats tradicionals, pintxos i noves creacions dels millors xefs inspirats en la cuina basca que treballen a Barcelona. Restaurants i bars únics per descobrir una de les gastronomies peninsulars més riques i originals.  

Advertising