Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquesta joia modernista que es venia per Wallapop obre les portes gratis només per un dia

L’edifici, construït per Joan Caballé i reformat per Eduard M. Balcells i Buïgas, forma part dels Espais Ocults que l’Open House obrirà al públic el mes de maig

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

De vendre’s per Wallapop a convertir-se en una residència d’avis. Aquesta és la història de la Casa Tosquella, un emblemàtic edifici del barri del Putxet que no passa desapercebut: l’estil modernista amb elements àrabs com els arcs de ferradura, el seu frondós jardí i el mal estat en què es troba criden l’atenció. Ara, els més curiosos podran conèixer el seu interior a la ruta Espais Ocults que organitza Open House BCN per descobrir edificis de la ciutat que sovint no es poden visitar. 

Ubicada al número 223 de la Ronda General Mitre, la Casa Tosquella és Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), però això no ha evitat que porti abandonada des del 2012. Durant aquests anys, l’edifici ha estat okupat i també ha sigut objecte dels reclams del veïnat, que demanaven la seva rehabilitació. El novembre de 2021, va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, que el restaurarà i el convertirà en una residència per a la gent gran. 

Un dels moments més surrealistes de la història d’aquesta casa va tenir lloc l’any 2019, quan els propietaris publicar un anunci de l’edifici a Wallapop: la venien per 1,4 milions d’euros. Sembla que hi havia un comprador interessat, però l’arribada de la pandèmia va aturar les negociacions.  

Anunci Casa Tosquelles
WallapopAnunci Casa Tosquelles

Per què la Casa Tosquelles es venia a Wallapop? 

I com va acabar aquesta joia modernista a Wallapop? Com va explicar Daniel Pedrero, historiador de l’art, en un fil a Twitter, l’origen de la casa es troba en la figura d’Antoni Tosquella, un català establert a les Amèriques, que va fer construir-la a finals del s.XIX per viure-hi amb la seva família. La seva neta, Maria Dolors Castells i Tosquella, va néixer a la casa i, quan va ser gran, va llogar la planta principal de l’edifici a la seva mare. Va viure-hi amb el seu marit fins que, als anys 70, van començar les obres de la Ronda General Mitre. 

Aleshores, una immobiliària va oferir diners als familiars de Tosquella per enderrocar la casa i vendre’ls el terreny per a construir-hi habitatges. Tota la família hi estava d’acord, però Maria Dolors s’hi va negar. Obstinada a conservar l’edifici, va accelerar el seu procés de catalogació fins que va aconseguir que es protegís. La casa no es va enderrocar, però va perdre una part del seu jardí. A més, Maria Dolors va ser desheretada i rebutjada per la resta de la família, que van abandonar la casa. Per tant, a l’immens edifici només hi van quedar Maria Dolors, marit i fills, que encara vivien a la planta principal. 

El 2012, l’Ajuntament va fer un intent de comprar l’edifici, però la negociació no va prosperar perquè Maria Dolors es negava a marxar. La neta de Tosquella quedava protegida pel contracte de lloguer que havia signat a la seva mare anys enrere i, malgrat l’interès dels propietaris en vendre la finca, ningú podia obligar-la abandonar l’edifici. Els propietaris van anar negligint la casa i, per tant, l’immoble es va anar deteriorant. Això no obstant, Maria Dolors hi va viure fins a la seva mort, l’any 2018.

Va ser aleshores quan els propietaris van poder posar la casa a la venda. Però en aquell moment, l’Ajuntament hi havia perdut l’interès. Així que van intentar vendre-la en plataformes com Idealista, i també van provar sort a Wallapop. Finalment, l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la Casa Tosquella per 1,2 milions d’euros. L’objectiu és convertir-la en un equipament destinat a la gent gran. Abans de la seva transformació, però, obrirà les portes al públic per un sol dia

15 de maig: l’únic dia per visitar la casa de manera gratuïta

Del 9 al 15 de maig, l’Open House BCN oferirà visites guiades gratuïtes a edificis de Barcelona als quals normalment no es pot entrar. La iniciativa, que forma part del 'Model. Festival d'arquitectures', obrirà les portes d’espais com el sanatori antituberculós de Collserola, el magatzem de patrimoni a Canyelles, el Taller Masriera de l'Eixample, el Centre de Col·leccions del MUHBA, l’umbracle de la Ciutadella o Magatzem municipal Canyelles.

El diumenge 15 de maig, a les 11 i les 12 h del matí, li tocarà el torn a la Casa Tosquella. Els visitants podran recórrer els 866,96 m² de la finca, descobrir-ne el jardí, els treballs de forja i els estucs de la façana i també el seu interior, ple de vitralls i pintures amb motius vegetals i zoomòrfics. Per accedir a les visites es necessita inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat. Les visites són gratuïtes, però s'ha de pagar un euro per despeses de gestió.

NO T'HO PERDIS: 25 joies arquitectòniques de Barcelona

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat