Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquests són els canvis que transformaran la Fira de Barcelona

Es reduiran els usos firals de l’espai, que acollirà un CAP, nous habitatges, una biblioteca i noves zones verdes

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

La Fira de Barcelona tal com la coneixem té els dies comptats. El Govern municipal ha fet una proposta de transformació de l’espai que implica reduir-ne els usos firals -que avui acaparen el 100% dels edificis de la Fira- i transformar alguns pavellons en habitatges, equipaments públics i zones verdes

La proposta recull les conclusions d’un procés participatiu fet amb el veïnat, que va evidenciar quatre demandes molt clares. En primer lloc, els barris del voltant de Montjuïc necessiten més habitatge i equipaments públics. En segon lloc, la millora de la continuïtat urbana per connectar el Poble-sec i la Font de la Guatlla i apropar la muntanya de Montjuïc a la ciutat. A més, els veïns també reclamaven unes millors condicions ambientals de tot l’espai, amb més protagonisme del verd, així com conservar els edificis i pavellons històrics que s’hi ubiquen.

Noves instal·lacions

Així doncs, amb una transformació gradual que acabarà el 2029, la meitat de l’espai destinat actualment a la Fira de Barcelona es convertirà en uns 500 pisos públics assequibles i s’hi instal·laran sis equipaments al servei del veïnat: un CAP, un centre assistencial per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional, una biblioteca, un espai veïnal, un equipament esportiu i l’ampliació del MNAC en un dels pavellons de la Fira. 

A més, 23.000 m2 de l’espai firal seran per a zones verdes i per als vianants. D’aquesta manera, l’espai públic passarà a ser més amable i el verd hi tindrà més protagonisme.

Millores en la connectivitat urbana

Les reformes de la Fira de Barcelona volen també millorar la connectivitat entre el Poble-sec i la Font de la Guatlla. Per aquest motiu, s’obrirà un passeig d’ús públic que travessarà l’espai firal -per l’actual Pavelló de la Metal·lúrgia i la plaça de l’Univers- per a connectar els carrers de Floridablanca i Tamarit amb el carrer dels Gimbernat/carrer del Nord i el carrer Sant Fructuós.

D’altra banda, es preveu que el carrer de la Guàrdia Urbana es prolongui fins a l’avinguda del Paral·lel i que aquesta via pugui ser de pujada a la muntanya i connecti així el Paral·lel amb Montjuïc. Es crearà també una nova xarxa ciclista facilitar els desplaçaments amb bicicleta a tota la zona. 

Amb tots aquests canvis l’Ajuntament de Barcelona vol obrir la Fira de Barcelona a la ciutat, ja que es tracta d’un espai històric construït el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal i que, fins avui ha tingut usos firals de manera gairebé exclusiva. Ara, però, cal redefinir-lo perquè estigui més integrat a la trama urbana i orientat a esdeveniments d’una dimensió petita o mitjana que busquin un espai emblemàtic al cor de la ciutat.

NO T'HO PERDIS: 22 coses que passaran a Barcelona aquest 2022

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat