Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació
FOTO: Shutterstock1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació

Aquests són els carrers i barris més contaminats de Barcelona

L'Eixample va ser l'únic districte amb els nivells de contaminació d'aire per sobre del límit legal en 2022

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

Fa poques setmanes, informàvem que Barcelona figurava com la quarta ciutat amb més pol·lució d'Europa segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut. Per desgràcia, un altre estudi ve a corroborar la poca qualitat de l'aire en determinades zones la ciutat.

Segons un informe de l'Agència de Salut Pública, l'Eixample és l'únic districte de la ciutat amb nivells de contaminació de l'aire per sobre del límit legal. Això vol dir que es van superar els nivells màxims que marca la UE, en concret dos punts més, en registrar-se mesuraments de diòxid de nitrogen (NO2) de 42 µg/m3, quan el màxim permès és 40 µg/m3.

Les estacions de medició de tota la ciutat mostren registres més baixos respecte d'abans de la pandèmia, però en tot cas superiors als de 2021, segons dades de l'informe que cita l'ACN. Amb tot, la tendència de la sèrie és decreixent a partir del màxim de contaminació que es va registrar en 2005 amb 70 µg/m3. Des d'aleshores, els nivells d'aquest contaminant en l'aire han baixat fins a situar-se al voltant de 50 µg/m3 a partir del 2014 i per sota del llindar de la UE a partir del 2020.

Contaminació
Shutterstock

Els carrers i barris més contaminats de Barcelona

El mapa és clar. Malgrat que algunes zones han millorat el seu índex de contaminació, hi ha altres en què que cal fer encara molta feina. En tracta de zones ben concretes de l'Eixample on la contaminació de l'aire es condensa.

Segons l'estudi, l'Antiga Esquerra de l'Eixample, la Dreta de l'Eixample i Sant Antoni són els barris més exposats al NO2. Entre el gruix de l'Eixample, destaca la pol·lució entre els carrers Urgell i Nàpols, una zona especialment exposada al trànsit de vehicles. A tota Barcelona, un 12% dels trams superen el límit legal de diòxid de nitrogen, el doble que el 2021.

Tot això implica que la majoria d'escoles de l'Eixample estan esposades a contaminacions per sobre del límit legal, en concret un 55%, per comparació a la xifra mitjana a Barcelona que és del 9%. Segons es calcula, només a Barcelona hi ha 1.500 morts anuals atribuïbles a l'exposició a la contaminació a llarg termini, que causa malalties com, per exemple, l'asma infantil i el càncer de pulmó.

NO T'HO PERDIS: 10 parcs i jardins per respirar a Barcelona

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat