Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cosmos
© Maria DiasCosmos

Avui tanca el Cosmos, un dels clàssics de la Rambla

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Apugeu el botó de la malenconia a l'onze: avui tanca el Bar Cosmos, al número 34 de la Rambla. Pel que expliquen els seus treballadors, abaixen la persiana perquè "la propietat no pot assumir la pujada del lloguer. Alguns de nosaltres ens jubilem, alguna altres aniran a l'atur, però ja no hi ha res a fer". Amb el Cosmos tanquen també els apartaments turístics dels pisos superiors.

I què s'obrirà a la Rambla amb Escudellers, just darrere de l'estàtua de Pitarra i els urinaris soterranis? En una cantonada bestial que sembla una plaça però no ho és? Doncs "segurament un nou negoci de restauració, perquè aquesta és la llicència de la que disposa el local", m'explica l'encarregat.

Els tiradors de cervesa ja s'han desconnectat i demano una llauna. M'assec a la terrassa i penso que és un petit drama que aquesta talaia –de les poques que podíem gaudir els aborígens de la ciutat– se'n vagi en orris. El Cosmos era (és! encara) un genuí bar de iaios, de menú potent i plat combinat, i dels pocs llocs on encara venia de gust asseure's a la Rambla i fer la canya o el vermut. Perquè era normal i un xic atrotinat, però era del barceloní. (De fet, el meu truc era dir "posi'm una cervesa, però normal, que soc local", i em servien una canya collonuda a 2,20 euros enlloc de la 'litrona-guiri' a 10 euros marca de la Rambla).

I hi posin el que hi posin, cap macro-local de fusta nòrdica podrà competir amb el carisma de la seva llarguíssima i ondulada barra de metall, i el mosaic amb constel·lacions que li va donar nom. De fet, el bar va obrir cap a finals dels anys 20, però va ser amb l'arribada de la Sisena Flota a Barcelona, a finals dels 50, que va viure la seva millor època. Era parada obligatòria dels marines nord-americans, i va ser dels primers llocs de la ciutat a tenir els tamborets clavats a terra (per a què els soldats no se'ls fotessin pel cap!).

Adéu a la barra galàctica
Adéu a la barra galàctica
© Ricard Martín

Tots tindreu la vostra anècdota relacionada amb aquest lloc popular i transversal, on hi seien jubilats, prostitutes, estudiants i burgesia. La meva és que el 2005 vaig entrevistar-hi Loquillo: havia quedat amb el roquer del Clot en una pastisseria cafeteria fina propera, però li va semblar un lloc tan poc viril per parlar de rock and roll que ens vam desplaçar fins la vorera del davant, al Cosmos. Aneu-hi si esteu a temps a presentar els vostres respectes! 



NO T'HO PERDIS:
els millors bars de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat