[title]
Barcelona acaba d’estrenar una nova àrea de joc infantil totalment accessible enmig d’uns jardins que també han viscut una reforma integral. Després de gairebé cinc mesos d’obres, els 975 metres quadrats dels jardins de Celestina Vigneaux, a la Bordeta, han reobert amb una imatge renovada.
El projecte de renovació també tenia l’objectiu d’inaugurar l’àrea de joc, que ha guanyat prop de 800 metres quadrats i que s’ha convertit en una de les 65 àrees totalment accessibles de la ciutat; és a dir, on totes les activitats lúdiques que hi ha tenen almenys un element que les fa accessibles amb rampes o escales amb petja, contrapetja i passamà a les dues bandes.
En aquest cas, l’espai de joc s’ha organitzat en quatre àmbits de joc dinàmic i un de tranquil amb elements com un pentagronxador amb cinc seients: cadira amb arnès, seient de bressol, seient múltiple i dos seients plans. Entre els elements destacats també hi ha dos tobogans, un d’ells de rodets, un llit elàstic i una estructura de troncs per fer equilibris.

Els colors del parc també s’han escollit amb l’objectiu de fer la zona accessible, i els del paviment contrasten a ulls de les diferents discapacitats visuals per poder identificar els àmbits de seguretat.
Un disseny amb l’aprovació i col·laboració de diverses entitats
El projecte va ser un dels guanyadors del concurs per a deu àrees totalment accessibles de l’any 2022. Per poder dissenyar l’àrea abans de començar les obres, es van seguir els criteris del Pla del joc per a l’espai públic de Barcelona.

En aquest cas, també s’ha fet en cocreació amb l’associació Xera, una entitat del districte sense ànim de lucre que treballa per la inclusió social i la millora del benestar de les persones amb diversitat funcional, infància i adolescència en risc d’exclusió i gent gran.
A més, els criteris d’accessibilitat s’han adoptat de forma consensuada amb la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, a partir del document Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives, elaborat per la mateixa XAVI l’any 2019.