Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Cinc activitats imperdibles de la Setmana d'Arquitectura de Barcelona 2021

Del 6 al 16 de maig se celebra una nova edició de la Setmana d'Arquitectura, amb visites, exposicions, tallers, xerrades, cinema i molt més

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Del 6 al 16 de maig, l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Fundació Mies van der Rohe impulsen una nova edició de la Setmana d’Arquitectura que es farà en un format híbrid presencial i en línia. Durant 10 dies s'han organitzat tota mena d'activitats al voltant de l'arquitectura i la ciutat com exposicions, tallers, xerrades, debats i visites comentades. D'entre tota la programació hem triat cinc activitats que no us podeu perdre. 

1. Allò que no es veu

Si hi ha algú a la ciutat que domina això d'ensenyar-nos coses diferents, amagades al gran públic, és l'Associació Open House Barcelona organitzadora des de fa 11 anys del festival d'arquitectura 48h Open House. Estan presents en la Setmana d'Arquitectura amb dos projectes que porten el seu segell: Espais ocults i Música x arquitectura. El primer es tracta de conèixer, a través de visites guiades i comentades, espais tant inaccessibles com enigmàtics. Per exemple, un hort urbà ubicat darrere de la façana de la Passió de la Sagrada Família; l'única biblioteca de la ciutat construïda en fusta estructural o una visita a l'obra dels túnels de la plaça de les Glòries. L'aforament és limitat i les entrades, com podeu imaginar, volen, així que no badeu!

L'altre projecte, Música x arquitectura, tindrà lloc el 14 de maig al DHUB, però també es podrà seguir en 'streaming'. Es tracta d'un espectacle performatiu i audiovisual sobre l'evolució de les ciutats que també ens farà agafar consciència de què vol dir habitar un espai. 

Hort de la Sagrada Família
Foto: Antonio Navarro WijkmarkHort de la Sagrada Família

2. Any Miralles

Barcelona celebra un dels seus arquitectes contemporanis més estimats amb un programa d’exposicions a tota la ciutat. Malgrat la seva mort prematura als 45 anys, Enric Miralles va deixar un llegat importantíssim, com a arquitecte però també en altres facetes, com el disseny, la fotografia i l’ensenyament, que s'han volgut apropar al públic en diversos formats.  El programa, comissariat per Benedetta Tagliabue i Joan Roig, dura tot l’any i inclou mostres al Saló del Tinell, l’Arts Santa Mònica, la Fundació Enric Miralles, el Disseny Hub, el Col·legi d’Arquitectes i l’ETSAB.

Entre les exposicions més importants hi ha la del Saló del Tinell, que mostra maquetes, plànols i fotografies d’alguns dels seus projectes més coneguts: el Cementiri d’Igualada, el Pavelló d’Osca, el Mercat de Santa Caterina i el Parlament d’Edimburg. L’Arts Santa Mònica exhibeix fotografies i collages que es veuran per primera vegada i el COAC acull un cicle de xerrades entre Rafael Moneo i Benedetta Tagliabue, Liz Diller i Beatriz Colomina, com també Soraya Smithson i Carme Pinós. Dins de la programació de la Setmana d'Arquitectura trobem diversos recorreguts i visites comentades a aquestes mostres que recorden Miralles. –Borja Duñó

3. BARQ

La part cinematogràfica de la Setmana d'Arquitectura la trobem al BARQ, el Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura de Barcelona, que celebra la seva primera edició de l’11 al 16 de maig, coincidit amb la Setmana, i que tindrà lloc als Cinemes Girona i la programació també estarà a Filmin. La programació està formada per vuit llargmetratges a competició, un fora de competició i onze curts, a més de debats, presentacions i diverses activitats paral·leles. Hi trobareu films majoritàriament internacionals que parlen de temes d’actualitat relacionats amb l’arquitectura com l’activisme urbà, la política, el medi ambient, la diversitat cultural i social, l’accés a l’habitatge o la igualtat de drets entre les persones. 

Documental Inside Prora
Foto: BARQDocumental Inside Prora

4. Novetats premiades

Una de les seccions que estrena la Setmana d'Arquitectura és un mapa on trobareu les novetats arquitectòniques de la ciutat. Però no hi són tots els edificis que han aixecat al costat de casa vostra, sinó que s’han incorporat aquelles obres seleccionades o premiades en la darrera edició de premis importants com el Ciutat de Barcelona 2019, la 3a Mostra d’Arquitectura de Barcelona, la 4a edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic i els Premis FAD. Cliqueu damunt de cada xinxeta i sabreu quin lloc és i el dia i l'hora de la visita. Descobrireu llocs variats com el camí pedalable i per als vianants entre Barcelona i Esplugues, el centre Kàlida de Sant Pau, la renovació de la Casa Burés i la Vermuteria El Villa. 

5. Festes als districtes

10 festes, una per districte, per reivindicar un espai o un edifici emblemàtic de cada zona a través de visites comentades, xerrades, concerts i tallers. Aquesta és la llista:

- Eixample: visita al Taller Masriera.
- Nou Barris: Recuperem la masia de Can Valent.
- Sants-Montjuïc: Potenciar el comerç de proximitat amb concerts, recitals, passejades i un concurs d'aparadors a Creu Coberta.
- Gràcia: Festa del silenci a la plaça de la Virreina.
- Sant Andreu: Visites i exposicions a la Casa Bloc.
- Horta- Guinardó: Trobada a la Font d'en Fargues.
- Ciutat Vella: Visita al Sanatori Antituberculós.
- Sant Martí: Visita al MUHBA Oliva Artés, per veure la transformació d'espais fabrils del districte.
- Sarrià- Sant Gervasi: Descobrir el refugi climàtic del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sarrià, i construir una pèrgola de bambú.
- Les Corts: Serà la festa de cloenda, amb una sèrie de tallers i activitats sobre inclusió en l'espai públic, tècnica, ciència i sostenibilitat.

NO T'HO PERDIS: 10 edificis d'arquitectura singular del patrimoni de Barcelona.

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

  

Últimes notícies

    Publicitat