Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Com aquest petit país europeu li fa la butifarra a Vladimir Putin

Un graffiti a la capital lituana diu: "Putin, la Haia t'espera"

Ed Cunningham
Escrit per
Ed Cunningham
Publicitat

Lituània, país bàltic de 2,8 milions d'habitants, no només comparteix una frontera de 300 km de llarg amb Rússia, també té una frontera important amb Bielorússia, gran aliat rus. El país es va independitzar de la Unió Soviètica tot just el 1991, i està envoltat: un entrepà amb Bielorússia, per una banda, i l'enclavament rus de Kaliningrad de l'altra.

Amb Putin en peu de guerra, el govern lituà no s'arrisca, després d'haver declarat l'estat d'emergència el 24 de febrer. Però els ciutadans de Lituània també han augmentat del tot la seva oposició a Putin: fent-li la botifarra al veí dictador, expressant la seva solidaritat amb Ucraïna.

Vegeu el grafiti de la foto, just davant l'ambaixada russa a la capital lituana, Vílnius. Diu: "Putin, la Haia t'espera". I aquest 'petit' grafiti valent i torracollons no l'ha fet cap artista de carrer: el va encarregar Remigijus Šimašius, l'alcalde de Vílnius. El mateix text s'ha pintat a un edifici governamental, al centre de la ciutat. 

Manifestació a Lituània en suport Ucraïna
Foto: Kristina JasudaiteManifestació a Lituània en suport Ucraïna

Aquests actes simbòlics han anat acompanyats d'una acció política robusta del govern de Lituània. Com a part de la Unió Europea, aplica sancions a Rússia i Bielorússia, i actualment està operant una política de portes obertes per ucraïnesos que fugen del conflicte.

Lituània també ha estat una de les principals veus dins de la UE que pressiona per sancions més dures i mesures d'aïllament a Rússia i Bielorússia. Va ser dels primers pressionar a la resta de la unió perquè allunyés Rússia del sistema bancari internacional SWIFT, i va demanar sancions a Bielorússia per acollir tropes russes abans de la invasió d'Ucraïna.

Com a membre del bloc, Lituània no ha estat realment capaç d'aplicar sancions econòmiques a Rússia i Bielorússia que no siguin les avalades pel conjunt de la UE. Però ha aconseguit prendre altres mesures, com defensar la suspensió de Rússia i Bielorússia de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i posar fi a tota col·laboració acadèmica i científica entre Lituània i les autoritats russes i bielorusses. I això és encara més significatiu, perquè Rússia és un dels socis comercials més importants del país.

Tot i que al mapa sembla assetjada a doble banda per països hostils, Lituània no és tan vulnerable com podríeu pensar. Com a membre tant de la UE com de l'OTAN, un atac de Rússia a Lituània tindria conseqüències molt més rellevants: el principi de defensa col·lectiva de l'Aliança Atlàntica significa que un atac contra un sol membre de l'OTAN es considera un atac contra tots.

En qualsevol cas, l'atrevit moviment de protesta de Lituània està demostrant que fins i tot els països més petits poden fer front a l'agressió russa, i anar més enllà per donar suport als qui estan en perill real.

NO T'HO PERDIS: 8 maneres d'ajudar el poble d'Ucraïna ara mateix

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat  

Últimes notícies

    Publicitat