Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Curiositats i absències dels Gaudí 2019

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

'Petra': aquí, sí; allà, no

Els Premis Gaudí han nominat quatre dels actors de 'Petra': Alex Brendemühl, Bárbara Lennie, Oriol Pla i Marisa Paredes. Absolutament a favor d’aquesta decisió, i encara diria més: Joan Botey, debutant, i Carme Pla, que té algunes escenes duríssimes, sobretot aquella en què hi surt despullada, també s’ho mereixien. 'Petra' té unes quantes nominacions més als Gaudí: Guió, Direcció, etcètera. Per altra banda, els Premis Goya s’han oblidat completament de la pel·lícula de Jaime Rosales, el mateix director que, uns anys enrera, va triomfar, en els mateixos guardons, amb un film més estrany i complicat d’empassar: 'La soledad'. Mirem algunes curiositats més dels Gaudí?

Una comandant amb fans i un humorista sense partidaris

Sense apartar-se de la senyora Lennie, 'La enfermedad del domingo' no ha gaudit (un joc de paraules facilíssim, indigne!) de cap nominació en aquests guardons que tenen forma de xemenenia de La Pedrera. M’ha sobtat que 'Sin miedo', del veterà i sempre arriscat Claudio Zulian, no estigui entre els documentals escollits pels acadèmics catalans. Ja m’havien xivat que 'Comandant Arian', d’Alba Sotorra, tenia molts (i moltes) fans, i només m’ha sorprès que el documental sobre Eugenio no opti, finalment, a un Gaudí. Hagués estat un cas de justícia poética, un desenllaç feliç per a una història, la de l’humorista homenatjat, d’allò més trista i malenconiosa. Sospito que la comandant vencerà el rumber 'Petitet'. Ja ho veurem.

Què passa amb els curts?

La selecció dels quatre curts és molt correcta. Encara no sé sota quins criteris es fa el primer filtre (que barreja la ficció, l’animació i el documental), però sí hi trobo a faltar, en el quartet definitiu, alguns títols que també m’han molat: 'Jauría', de Gemma Blasco, amb uns estupends Eric Balbàs i Roser Vilajosana; 'El escarabajo al final de la calle', realitzat amb imaginació i humor per Joan Vives; o 'Mala fe', codirigit per Eva, Elena i Marina Pauné Martínez, i que vindria ser el 'Roma' català, fins i tot en blanc i negre.

Actors i actrius sense nominació

Si acabem el breu repàs amb l’apartat dels actors, el club de fans de Dani Casellas està en peu de guerra, i ja té pancartes per manifestar-se davant de la casa d’Isona Passola. El lema seria: "Menys nominacions als actors de 'Petra' i una al protagonista de 'Yo la busco', que ens agrada més que menjar amb els dits".

'Yo la busco'

Hi ha alguna pel·li més que hagi deixat els seus actors sense candidatura? De 'Jean-François i el sentit de la vida', jo en destacaria la jove/no tan jove Claudia Vega; els sobris Álvaro Cervantes i Úrsula Corberó sobresurten, entre varis companys seus que estan, uf, passats de rosca, a 'El árbol de la sangre'; per descomptat, José Sacristán està impecable a 'Formentera Lady'; trobo immens el Manolo Solo de 'La sombra de la ley'; i el grupet de 'Matar a Dios' és diví. En qualsevol cas, la nominació d’Israel Gómez Romero per 'Entre dos aguas' la trobo simpàtica. A veure com se’ns muda a la gala!

NO T'HO PERDIS: Les estrenes de la setmana

Últimes notícies

    Publicitat