Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Expats a Barcelona
Foto: Shutterstock

Cursos de català i cultura local per integrar els 'expats' a Barcelona

Es calcula que com a mínim un terç dels nous empadronats de 25 a 39 anys no han nascut a la capital catalana

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

Un fantasma demogràfic recorre Barcelona, persones desplaçades, estudiants, empresaris i treballadors que compleixen els requisits d'això que ara s'anomena 'nòmada digital'. En genèric es tracta d'un grup cada cop més nombrós, que arriba a la nostra ciutat buscant sol i preus baixos i que, a causa del seu sovint alt poder adquisitiu i els seus sous de països benestants, fan pujar els preus de l'habitatge i gentrifiquen els barris.

Ens referim als anomenats 'expats' (d'expatriats, minoria cobejada pels seus diners, benvinguts en contraposició als immigrants pobres que ningú vol de veïns), gent que té els seus propis restaurants i bars, que acostuma a relacionar-se amb persones de la seva mateixa condició, en locals exclusius, en anglès en o en la seva llengua, i que sovint ignoren qualsevol tret de la cultura local, per descomptat l'idioma.

Es calcula que com a mínim un terç dels nous empadronats de 25 a 39 anys no han nascut a la capital catalana. Davant d'aquest canvi palès als carrers i el padró, l'Ajuntament ha aprovat aquest dimecres, en la comissió de presidència, fer una oferta de classes de català i cultura local per integrar les persones que formen els nous guetos 'expats'.

Català
FotoShutterstock

El grup de Junts a l'Ajuntament ha plantejat la proposta, que ha recollit el suport del PSC, Barcelona en Comú i ERC. El PP s'ha abstingut i Vox s'hi ha oposat. La petició del grup presidit per Xavier Trias planteja que l'oficina del consistori atengui l'anomenat "talent internacional", i ho faci mitjançant la Barcelona International Welcome Desk, programa de cursos periòdics de català i cultura local per "integrar aquesta comunitat en la vida social i els diferents esdeveniments de caràcter popular als seus respectius barris".

No és un detall menor, a les autoritats i la ciutadania els preocupa la disminució de l'ús del català a Barcelona. Els 'expats, a diferència d'altres col·lectius, no tenien serveis adreçats per integrar-los a través de la llengua i la cultura. Els responsables de la norma parlen "facilitar l'acollida i la recepció de talent", com ha dit la tinenta d'alcalde, Maria Eugènia Gay, en declaracions a El Periódico.

Un suggeriment, que els cursos expliquin el preu més o menys exacte a Barcelona d'una cervesa, d'una tapa de braves o d'un lloguer normal, i potser si els 'expats' ho interioritzen aturem una mica l'escalada de preus a la ciutat.

NO T'HO PERDIS: els millors bars de Barcelona, alguns encara per gentrificar

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

 

Últimes notícies

    Publicitat